Press "Enter" to skip to content

За вашия футболен албум: ФК Миньор Кипровец

Представяме ви един скромен отбор – ФК Миньор Кипровец

История:

‘’ФК Миньор Кипровец’’ е футболен клуб от град Чипровци, Област Монтана, България. През сезон 2021/22 клубът се състезава в ,,А’’ ОГ Монтана. Създаден е през 1948 г. от група местни миньори. Дълги години отборът е сред топ тимовете на северозапада. Най-силният период е през 1969 – 1970 г., когато печели промоция за тогавашната Б група. До 1995 г. тимът е редовен участник в третото ниво на футбола в страната. Клубът е носил също името ФК Кипровец (Чипровци).


През новия век отборът играе в областната група на Монтана. Последните 6–7 години са сред най-силните за скромния тим от миньорския град, който е неизменно сред топ 5 в своята група. От 2014 г. разполага с модерен спортен комплекс.

Класиране по сезони в „А” ОГ Монтана:

2008-09 – 10. място

2009-10 – 12. място

2012-13 – 11. място

2013-14 – 9. място

2014-15 – 12. място

2015-16 – 4. място

2016-17 – 5. място

2017-18 – 6. място

2018-19 – 5. място

2019-20 – 5. място (сезонът не завършва)

2020-21 – 4. място

Сред изявените футболисти минали през ,,Миньор“ са:

Петко Петков, който през 70-те години на миналия век играе за „Ботев“ (Враца) в А група;

Камен Каменов, блестял с екипа на „Ботев“ (Пловдив);

Анатоли Миланов, един от звездните играчи през 90-те, е играл за „Миньор“ (Бобов дол), „Бдин“ (Видин), „Монтана“, „Ком“ (Берковица) и др.;

Георги Владимиров, макар и да играе само като юноша за „Миньор“, в последствие е защитавал цветовете на „Славия“ (София), „Черно море“ (Варна), „Ботев“ (Пловдив), станал е шампион на Азербайджан с „Интер“ (Баку);

Денис Димитров, един от настоящите лидери на отбора, е играл също за „Монтана“, а по-късно и за „Кариана“ (Ерден);

Георги Цеков, който се подзвива успешно за ,,Кариана” (Ерден), ,,Левски” (Лом) и др., а в момента играе за австрийският СВ Ротенман.

За града:

изглед от центърът на гр.Чипровци

Чипровци е малко планинско градче в Северозападна България, в област Монтана, административен център на община Чипровци. Намера се на 35 км от областният център и на 129 км от столицата София.Разположен е на 508 m надморска височина в тясна долина в Западна Стара планина по горното течение на река Огоста, оградена от Чипровската планина на югозапад и Язова планина на североизток. Известен е също така и със своите килими. Населението на града 1571 души.

Настоящият отбор:

Както в почти всеки аматьорски отбор в България, футболистите на Миньор играят за славата на града и, разбира се, за удовоствие.Съставен е от местни момчета и такива от областта. Играещ старши треньор е Калоян Димитров. Всеки от тях си има различна професия. Общината и местно заведение помогат с каквото могат – транспорт, екипировка и банкети. За момента тимът няма амбиции за участие в Северозападна Трета Лига, но един ден с подходящо спонсориране – защо не?! Теренът и условията за игра са повече от добри, както ще видите по-надолу в материала. След 9 изиграни двубоя през ностоящия сезон отборът има актив от 22 т.

Резулати и голмайстори до момента :

кръг 9: Баня Бойс (Николово) 2:0 ФК Миньор Кипровец

кръг 8: Ботев (Кобиляк) 0:9 ФК Миньор Кипровец – (Любо Харачаров 4, Борислав Георгиев 2, Кристиян Радославов, Владимир Марков, Венелин Спасов)

кръг 7: Хайдут (Ерден) 0:6 ФК Миньор Кипровец – (Любо Харачаров 2, Росен Иванов, Венелин Спасов, Денис Димитров, Кристиян Радославов)

кръг 6: ФК Миньор Кипровец 3:0 Шурданица (Георги Дамяново) – (Росен Иванов, Мартин Петров, Кристиян Радославов)

кръг 5: Кариана (Ерден) 0:1 ФК Миньор Кипровец – (Мартин Петров)

кръг 4: ФК Миньор Кипровец 2:0 ФК Бойчиновци (Любо Харачаров, Антон Тихомиров)

кръг 3: ФК Миньор Кипровец 0:0 Баня Бойс (Николово)

кръг 2: ФК Миньор Кипровец 6:0 Ботев (Кобиляк) – (Денис Димитров 2, Владимир Марков, Валентин Георгиев, Борислав Орлинов, Максим Георгиев)

кръг 1: ФК Миньор Кипровец 4:0 Хайдут (Ерден) – (Валентин Георгиев, Денис Димитров, Максим Георгиев, Цветомир Тулин)

Любо Харачаров е водещ реализатор и капитан на тима със 7 попадения.

Прави от ляво на дясно: Борислав Орлинов, Денис Петров, Любо Харачаров, Трифон Соколов, Росен Иванов, Венелин Спасов

Клекнали от ляво на дясно: Цветомир Тулин, Кристиян Руменов, Денис Димитров, Калоян Димитров(играещ ст.треньор), Валентин Георгиев

Стадион ,,Кипровец”:

За разлика от голям процент започнати и недовършени стадиони в България, финансирани от европроекти, този на спортния комплекс ,,Кипровец” в гр.Чипровци е успешно изграден и оказва се – доста впечатляващ в сравнение с другите стадиони в областта. Той включва: нов стадион, паркинг, фитнес, помощно игрище, нови съблекални и плувен басейн. Може дори да приема мачовете от Втора Лига с възможност за ТВ излъчване. През есента на 2017 г. ПФК Монтана домакинства тук заради ремонтни дейности на ”Огоста”. Съоражението разполага с една централна трибуна с козирка и капацитет от 2 хиляди седящи места.

Мнението на Ритнитопъ: 

всички знаем ,че условията в аматьорския ни футбол са доста лоши.Най-вече от от към терени.Когато видим изключение обаче като този с ФК Миньор Кипровец е редно да съобщим на хората за тях.

Използвани източници : facebook.com , wikipedia.org , bgclubs.eu/stadiums

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *