Press "Enter" to skip to content

От бежански лагери до Световно първенство

Нека проследим историята на трима от футболистите на Австралийският национален отбор, които са родени в бежански лагери

Датата 12.06.2006г. остава паметна за австралийския футбол. За първи път в историята си “кенгурата” успяват да преминат през груповата фаза на световните финали. Приказката им приключва на осминафинал, след загуба от бъдещия шампион Италия с гол от дузпа в последната минута на Франческо Тоти.

Шестнадесет години по-късно австралийците отново успяха да се класират на осминафиналите на първенството в Катар. Там отново приключи техният път, но този път отборът остави много, много добри впечатления.

Правят впечатление имената на трима от футболистите, които през 2006 г. не са си и помисляли, че ще имат покрив на главата си, или че ще играят на Световно първенство . Това са Ауер Мабил, Гаранг Куол и Томас Денг, които са родени в бежански лагери и ще ви запознаем с тяхната история, как от емигранти се превръщат във футболисти на националния отбор по футбол на Австралия .

Ауер Мабил (27г)  

Роден в бежанския лагер в град Какума (Кения) от бягащи от Южен Судан родители, които търсят по-добър начин на живот. Те остават да живеят в лагера до десетата годишнина на Мабил, след което се мести в Австралия със своете семейство като емигранти. 

Започва да играе футбол още в лагера в Кения. След като намират подслон в Аделаида, местният отбор “Playford City Soccer Club” дава шанс на Мабил да покаже качествата си като футболист. Дебют в мъжкия футбол прави през 2012г. с отбра на “Кембълтаун”, които играят в втора дивизия на местния футбол. След добри изява талантът му бива забелязан от най-големият отбор в града, а това е “Аделаида Юнайтед”, които играят в местната А-Лига, което е най-високото ниво на футбола в Австралия. След добрите му изяви в “Аделаида”, датският гигант Мидтиланд  закупува играча за един милион и триста хиляди Австралийски щатски долари .

След 5 години в Мидтиланд, в които има и три престоя под наем в  Есберг(Дания) Пасош Де Ферейра(Португалия) и Касъмпаша ( Турция), в началото на Юни подписва договор за четири години с отбора на Кадиз ( Испания).

 За националният отбор на Австралия има 31 мача и 8 гола. В решителния мач за класиране на Световното в Катар срещу Перу, Ауер Мабил отбелязва решителната пета дузпа, с която класира Австралия на Мондиал 2022

Дузпата на Ауер Мабил срещу Перу

Гаранг Куол (18г)

 Неговата история е много сходна с тази на Аугер Мабил, родителите му бягат също от Южен Судан  в Египет, където се и ражда Куол.  След само една година в Египет се преместват в Австралия, като бежанци търсещи убежище.

Той започва футболния си път във футболната академия на “Сентръл Коуст Маринърс”, където получава стипендия. Прави дебют в мъжкият футбол само на 17-годишна възраст за представителния отбор на “Сентръл  Коуст”, появява се като резерва в мач, за купата на \Австралия. Определян като най-големия талант на Австралийският футбол след Хари Кюъл, Гаранг Куол вече има на сметката си шест гола в Австралийската първа дивизия( А-Лига).

Неговият талант не остава и незабелязан от Европейските отбори. В края на септември английският Нюкасъл обява, че от началото на 2023г. Коул ще е техен играч, след като са подписали предварителен договор с младия  играч.

За националния отбор на Австралия прави дебют на 18 години и 10 дена, което го превръща в най-младия играч след Хари Кюъл, който играе за представителния отбор на кенгурата. На Световното в Катар влиза като резерва в първия мач на Австралия срещу Франция.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е image-17.png
Гаранг Коул в дебюта си на Световно първенство

Томас Денг (25г.)

Роден в бежански лагер в Найроби(Кения), неговите родители също като тези на Мабил и Куол бягат от Южен Судан. Денг живее със семейството си в лагер до шест годишна възраст, след което цялото му семейство се преместват да живеят в Австралия . Прави дебют в мъжкия футбол, когато е едва на 16-години в трета дивизия на австралийският футбол с отбра на “Western Eagles”. Неговата футболна кариера премива почти изцяло в отбра на “Мелбърн Виктори”. Последните две години се подвизава в първенството на Япония.Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е image-18.png
Томас Денг с капитанската лента по време на Олимпийските игри

Дебюта за националния отбор на Австралия прави в контрола срещу Кувейт през 2018г. На Олимпийските игри в Токио през 2020г. Томас Денг извежда с капитанската лента отбра на Австралия в победата  над Аржентина с 2-0.

Мнението на “Ритнитопъ” : Историята на тримата футболист ни показва, че никога не трябва да се отказваме от мечтите, колкото и да е трудно понякога.

Прочетете и други наши материали, свързани с Австралия:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *