Press "Enter" to skip to content

В германския футбол се поема отговорност, а в българския…

Само няколко дни след отпадането на Германия от световното първенство в Катар директорът на националния отбор и академията Оливър Бийрхоф вече не е на поста си!

Германия отпадна за втори поредни световни футболни финали в груповата фаза на турнира. Случилото се е нещо непонятно за маншафта и реакцията не закъсня. Един от изпълнителните директори на Германския футболен съюз (DFB) Оливър Бийрхоф прекрати договора си с федерацията след разговор с президента Бернд Нойендорф.

“По този начи разчиствам пътя за нови посоки”

– споделя Бийрхоф.

Противоречивият Биерхоф призна, че няма да се оттегли без “необходимата самокритика”.

Оливър Бийрхоф

“През последните четири години не успяхме да надградим предишните си успехи и да дадем на феновете повод да се радват отново…Някои решения, в които бяхме убедени, не се оказаха правилни. Никой не съжалява за това повече от мен и никой не носи по-голяма отговорност от мен за това.

– допълва Бийрхоф.

Оставката

Бийрхоф работи за DFB от 18 години, а договорът му е със срок до провеждането на Европейското първенство в Германия през 2024 г. Със самоналожената си оставка той вероятно избягва уволнение. В сряда той и националният треньор Ханси Флик трябваше да се срещнат с Нойендорф и вицепрезидента на DFB Ханс-Йоахим Вацке за първоначален преглед на провала на Световната купа. Сега Флик ще трябва сам да вземе отношение по излизането на Германия от предварителния кръг и перспективите до Европейското първенство.

Oливър Бийрохоф и Ханси Флик

Бийрхоф подчертава, че работата му винаги е била водена от “убеждението да дам най-доброто от себе си за DFB и националните отбори. Още повече ме боли от представянето на мъжкия национален отбор на световните първенства в Русия и Катар”.

Това беше трето поредно поражение за отбора на Германия след отпадането му в предварителния кръг на Световното първенство по футбол 2018 в Русия и провала му в 1/8-финалите на Европейското първенство срещу Англия.

“Оливър Бийрхоф има значителен принос за развитието на футбола ни през 18-те си години работа, за което заслужава уважение, признание и благодаарност. Дори и последните турнири да не постигнаха спортните ни цели, Бийрхоф е символ на велики моменти, а работата му завинаги ще е свързана с успеха на световното в Бразилия. Неговият принос определно ще има “трайно влияние” в германския футбол.”

– заявява Вaцке.
Ханс-Йоахим Вацкe

Биерхоф се присъединява към DFB през 2004 г. едновременно с националния треньор Юрген Клинсман. Преди това той вкарва 37 гола в 70 международни мача и коронясва отбора на Германия за европейски шампион на финала на Европейското първенство през 1996 г. с двата си финални гола, включително първия златен гол.

Две години след последния си международен мач той започва работа като мениджър на селекцията на федерацията. През 2015 г. поема управлението на проекта DFB Academy. През 2018 г. става директор на националните отбори и академията, а през 2022 г. – управляващ директор на националните отбори и академията в DFB.

Мнението на “Ритнитопъ”: Германският народ винаги е бил известен със своето чувство за отговорност и вина. Понякога причините за това може да са неразбираеми по българските земи, но в България никой дори не може да си мечтае дори и за 5% от това чувство за отговорност. При нас чувството по-скоро е за беззаконие. За безочливост. За наглост.

През 1996 г. година Бийрхоф е национален герой. През 1994 г. Борислав Михайлов също е такъв. В първите години на новия век и двамата правят важни стъпки в следфутболното си развитие и то във федерациите на Германия и България.

С малката разлика, че докато Бийрхоф се катери по етажите на футболния им съюз, Германия дори не може да си помисли да не стигне до поне полуфинал на голям световен форум. В България пък ние дори не можем да си помислим да се класираме за голям форум.

Резултатът: След един “грандиозен” (за техните разбирания) неуспех, отговорността веднага е поета. Може би за нас неучастието на такива форуми не е неуспех. Вината се поема от треньори и футболисти, вместо от тези, които определят в каква посока ще се развива най-популярният спорт у нас!

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *