Press "Enter" to skip to content

Легендата на Челси Джанлука Виали ни остави на 58-годишна възраст

Бившият нападател на Челси и Ювентус Джанлука Виали загуби битката с рака на 58-годишна възраст.

За по-младите Джанлука Виали ще бъде запомнен като помощник-треньора на Италия по време на последното европейско първенство. Човекът, който бе рамо до рамо с Роберто Манчини в похода на европейския шампион, по-късно пропуснал световното първенство в Катар.

Джанлука Виали и Роберто Манчини

По време на европейското първенство Виали вече беше победил коварния рак на панкреаса. Още през 2014 година италианската футболна легедна започва битката си и след множество химиотерапии обявява през ноемвери 2018 година, че лечението му е успешно. Така стигаме до април 2020 година, когато се оказва, че е напълно излекуван.

Именно това е и моментът, в който Виали се включва в отбора на Манчини в битката за златото на европейското първенство. След спечелената титла двамата успяват да сформират невероятен екип, който да върне Италия дългосрочно като лидер на на световната футболна карта.

Болестта обаче не дава мира на Виали и се завръща с пълна сила. В средата на декември Виали се оттегли от позицията, която заемаше в италинската федерация, за да вложи цялата си енергия в битката с коварната болест. За съжаление, той не успя да я спечели.

Джанлука Виали успява да направи страхотна кариера на острова, печелейки ФА Къп както като играч, така и като треньор на Челси. Докато е в Западен Лондон успява да спечели също така Купата на Лигата и Суперкупата на УЕФА.

Италианецът е мениджър и на Уотфорд в началото на новия век. С Ювентус Виали печели Серия А и Шампионска лига! Нападателят отбелязва 16 попадения в 59 срещи за националния отбор на Италия, което го прави 10-ият най-резултатен футболист в историята на страната.

Мнението на “Ритнитопъ”: След смъртта на краля на футбола Пеле, ставаме свидетели на още една изключително неприятна новина. Джанлука Виали си отиде прекалено рано. Отиде си въпреки здравата битка, която проведе с коварния рак. Болест, която отнема ежегодно милиони животи по света. Нека почива в мир! Ще бъде запомнен.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *