Press "Enter" to skip to content

Върви ли “Локомотив” (София) към нов фалит?

Собственикът на столичните “железничари” Иван Василев твърди, че при оттегляне на генералния спонсор, “Локомотив” (София) ще преустанови своята дейност.

В последните седмици все повече нашумява темата около политическите решения, свързани с компаниите за залози. Промените, които се готвят няма как да не засегнат клубовете, защото хазартните платформи са най-големият инвеститор в българския футбол.

Според президента на “Славия” Венцислав Стефанов цели 2/3 от българските футболни клубове се издържат, благодарение на тези предприятия:

“Само едно нещо искам да им кажа – да не правят това безумие! Да не си го помислят въобще! Някои политици явно искат да променят нещо, което въобще не им е работа. Ако не знаете, да ви кажа, че бетинг компаниите поддържат 2/3 от футболните клубове! Същото се отнася и за другите спортове. Знаете за кои компании говоря – те са върху фланелките на всички отбори. Това са компании, които са регистрирани в държавата и носят милиони приходи в хазната. Готви се едно безумие от хора, които не са се събличали по физическо, отсъствали са от тези часове в училище.”

– споделя Стефанов.
Георги Петков – най-възрастният професионален футболист в света за 2022 година с фланелката на “Славия”, върху която виждаме спонсора – отново бетинг компания, този път bet365

Един от най-засегнатите клубове при такова развитие на събитията ще бъде “Локомотив” (София). Президентът на клуба Иван Василев е убеден, че без спонсора си, “червено-черните” няма да успеят да се справят с финансовите пречки, които стоят пред клуба:

“Ако това, което чета и чувам от няколко седмици, се окаже вярно, идват много лоши дни за българския спорт. Не говоря само за футбола, а за целия спорт. Оттегли ли се нашият спонсор, Локомотив приключва! Нямам възможност сам да издържам клуба, просто ще трябва да пуснем кепенците. Това е реалността!

Надявам се, че тази политическа идея ще остане само една лоша идея и разумът ще надделее. Без нашия спонсор Betano ще е невъзможно за Локомотив да съществува. Кой друг ще спонсорира? Аз, Веско Стоянов и Betano – това крепи клуба. Всеки месец внасяме 41 000 лева за осигуровки, плащаме си всички данъци, Локомотив няма 1 лев задължение, всичко е изрядно. Знаете, че теглих кредит за осветлението на стадиона. На държавата е, няма да си го нося вкъщи. В други градове правят стадиони на клубовете, в София никой не помага с нищо – не говоря само за Локомотив. Освен това имаме над 400 деца в школата, служители. Без основния спонсор, това значи край.

Всички клубове зависят от парите на бетинг компаниите. И не говоря само за футбол, а за всичко – баскетбол, волейбол, хандбал, различните федерации. Единствените хора, които помагат на спорта са тези. Кой друг помага? Никой! Държавата отдавна е абдикирала. През 1991 г. тя се оттегли от спорта и стана страшно. Ние си знаем какво ни коства издръжката на клуба – и като средства, и като нерви. 

Наистина се надявам тази катастрофа да не се случи, това бедствие, този бич, за който се чува. Локомотив ще остане без средства, 50-60 души, които са на работа в клуба, ще останат на улицата. Това е, няма какво да се заблуждаваме. Без бетинг компаниите ще стане по-трудно и за различните телевизии и т.н. Това са сериозни рекламодатели. Чудно как на някой въобще може да му мине през главата подобна глупост. Да, нелегалните сайтове за залози са нещо лошо, но говорим за лицензираните фирми. Само те помагат на българския футбол, на спорта въобще. Без тях сме дотук”

– сподели Василев пред Sportal.

Мнението на “Ритнитопъ”: Темата за хазарта в България е изключително болна. От една страна бързите кредите се превръщат във все по-голям проблем за хората, които изпадат в серия от борчове поради проблеми с хазарта. Възможностите за залози вече са на всеки ъгъл и са необятни. По този начин редица човечи стават част от този порочен кръг и излизане от него понякога няма. Фаталният край на нечий живот, за жалост, е възможен сценарий. Най-голямата реклама на хазарта е дело на професионалния спорт, и в частност – футбола.

От друга страна, особено в България, държавата отделя изключително малко пари за развитието на спорта, федерациите също не могат да се справят качествено. Много от клубовете се управляват по модели от миналия век и искат мигновена печалба. Без бетинг компаниите редица отбори ще фалират. Но отново идва въпросът – ако при напускане на спонсор, едно дружество отива към фалит, то правилно ли е ръководено това дружество изобщо?

Очаквайте тепърва да разглеждаме в детайл темата.


Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *