Press "Enter" to skip to content

Георги Йомов – ще видим ли футболиста отново в игра?

Да срещнем българи в титулярния състав на ЦСКА днес би било по-скоро научна фантастика или мит, отколкото реалност. Все пак в редки случаи се срещат и изключения – едно от които е Иван Турицов, който остана единственият български играч в състава. Другият бивш титуляр, на когото решихме да посветим днешния материал, е Георги Йомов.

Иван Турицов (вляво) и Георги Йомов (вдясно)

От началото на сезона, след като сръбският специалист Саша Илич пое клуба, шанс получиха няколко български момчета: Асен Дончев, Станислав Шопов, Йоан Бауренски, Галин Минков, Марк – Емилио Папазов. Някои от тях успяха да се възползват от предоставената възможност и от време на време към днешна дата играят с червената фланелка. Видно е, че предимно се налагат чужденци на “Българска армия”, а игровите им футболни качества често биват поставяни под съмнение през последните години.

Саша Илич – настоящия треньор на ЦСКА

Йомов се отличаваше със своите умения на терена. Неслучайно често си намираше място сред титулярите на “червените”. Благодарение на скоростта си по фланга, дрибъла, центриранията и креативността си, 10-ката на ЦСКА бързо стана фаворит на червената публика.

Безоблачния старт в кариерата на Йомов

Само 23-годишен, млад и талантлив, след трансфера си от “Славия” в ЦСКА през 2020 г. на стойност 150 хил. евро, сякаш всичко беше привидно розово пред футболиста. Крилото получи своя шанс и бързо показа на какво е способен, като постепенно се наложи сред титулярите на клуба. До момента Йомов има общо 92 мача за ЦСКА и 16 отбелязани гола. А класирането му в топ 3 в класацията за “Футболист на годината” през 2021 г. е живо доказателство за неговата класа.

Тук можете да видите кои бяха участниците в класациите на “Футболист на годината” в периода между 2011 – 2021 г.

Постепенният крах на един талант

Именно когато всичко изглеждаше повече от перфектно за Йомов, в края на август 2022 г. след мача с швейцарския тим “Базел”, който бе последната крачка за преодоляване за групите на ЛК и в който мач футболистът дори не игра, се появи шокиращата новина, че националът на България е хванат със забранено вещество в кръвта. Или иначе казано с допинг[1].

Георги Йомов в екипа на ЦСКА

В пободобни ситуации санкциите на УЕФА са едни от най-строгите. Изходът за национала беше стопиране на футболните му права за период от 3 месеца до 4 години. Това звучеше шокиращо, както за самия футболист, така и за всички “червени” фенове. Малко по-рано през май месец същата година Йомов пък беше замесен в грозен скандал с престрелка на столична бензиностанция, в която главни герои бяха неговите близки [2].

Спортната кариера на крилото е под сериозна заплаха

Забраненото вещество, открито в организма на футболиста, е анаболният стероид дехидрохлорметилтестостерон, като въпросното съединение има анаболни и андрогенни свойства. То задържа азот в тялото и стимулира покачването на мускална маса, стимулира синтеза на протеини и така възстановява мускулите. За националния отбор на България Йомов има до момента 10 записани мача и 2 вкарани гола.

Йомов с фланелката на националния отбор на България

Офанзивният футболист пледира “невинен”, тъй като според него забраненото вещество е прието несъзнателно. Въпреки че първоначалното наказание на Георги Йомов бе за срок от 90 дни с временно прекратени права до месец ноември, то ритнитопковецът все още е със спрени права. На този етап няма яснота кога и дали изобщо той ще получи шанс да се завърне на терена.

За защитата на крилото ЦСКА наема елитна адвокатска кантора от Швейцария с надеждата наказанието да бъде по-малко от очакваното (4 години), но по този въпрос все още няма решение.

През последните дни футболистът проговори по темата, като в крайна сметка не вдъхна особена надежда по случая: “Чакам да ми се обадят, за да дам показания, но постоянно сменят датите.”[3]


Желанието за завръщане не липсва

Йомов също сподели, че не е преставал да тренира, което говори много за неиството му желание да се върне в игра, а в момента е само на 25 години. В тази възраст играчите често успяват да постигнат най-високата форма в кариерата си. Футболистът има още какво да даде на спорта, но ако в действителност бъде наказан за период от 4 години, голяма част от футболните мечти на играча ще бъдат сринати.

Въпреки всичко Георги Йомов остава мотивиран и няма търпение да се завърне в игра. Една успешна футболна кариера беше посечена в нейния разцвет, а времето ще покаже дали ще видим талантливия Йомов отново на терена.

Мнението на Ритнитопъ: Последната година не се разви по най-добрия начин за един от талантливите български играчи – Георги Йомов. Футболистът със сигурност е допуснал значителни грешки, за да стигне дотук. Но е неоспорим факт, че Йомов притежава ценни качества, за да ни покаже още много. А какво ще се случи занапред с кариерата му, ще остане загадка както за него, така и за нас- любителите на футбола.

Източници:

[1] Звезда на ЦСКА хванат с допинг, спряха му правата за 90 дни. (n.d.). webcafe. https://webcafe.bg/bg-football/zvezda-na-tsska-hvanat-s-doping-spryaha-mu-pravata-za-90-dni.html

[2] Става страшно: Полицията задържа Георги Йомов за разпит заради стрелбата. (2022, May 17). Gol. https://www.gol.bg/a/113-cska/347192-stava-strashno-politsiyata-zadarzha-georgi-yomov

[3] Йомов призна: Няма раздвижване по случая ми, нещата са в застой. (n.d.). Футбол от България и Света » Новини за Maчовете Днес. https://7sport.net/news/jomov-prizna-nyama-razdvizhvane-po-sluchaya-mi-nesthata-sa-v-zastoj/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *