Press "Enter" to skip to content

Игрите от детството: “Всеки лаком”

В клетката сте. Или на площадката. Или пък сте на “зеленото”. Детството понякога е толкова жестоко към Вас, че не успявате да съберете достатъчно хора, за да се разделите поравно и да играете мач на две врати. Топката е налице. Ще играете “Всеки лаком”!

Какво е “Всеки лаком”?

Решено е! Ще се играе на “Всеки лаком”. Атрактивното в тази игра е, че тя винаги е подходяща за развлечение, когато сте се събрали повече от двама души. Независимо дали сте четен или нечетен брой футболисти. За целта е нужен един вратар и минимум двама полеви играчи, които да играят един срещу друг. Различни правила са възможни, що се отнася до броя играчи. Ако сте нечетен брой, условията са ясни. Един застава на врата, за да останат четен брой полеви играчи, които да се разделят един срещу друг или пък двама срещу двама. Опцията “тройна заплаха” (да, някои от нас са гледали и кеч в детството) също е възможна. Трима души играят един срещу друг, един пази, а принципът е “всеки за себе си”.

Но кой ще пази?

Най-голямата трудност преди началото на играта е да се определи вратар. Никой не желае да си губи времето на вратата. Обикновено не всеки е съгласен да пази, защото със сигурност това е най-скучната роля в играта. Съществува вариант, при който късметът ви съпътства и с Вас е дошъл да поиграе вратар. Разбира се, правилото, че “най-дебелият е на вратата”, също е прилагано стотици пъти по асфалтовите площадки.

Но има и случаи, в които не всичко е лесно като детска игра. Тогава трябва да демонстрирате своите умения.

Най-честият принцип е чрез уцелване на горна греда. Топката се залага на точката за изпълнение на дузпа. За да се измъкнеш от бремето да бъдеш вратар, трябва да уцелиш горната греда. Нещо повече – в случай, че човекът преди теб е уцелил, ти си задължен да повториш упражнението. Ако се провалиш – ставаш пазител на вратата!

Понякога нивото е прекалено ниско, за да се прояви търпение до сакралния момент, в който рамката на вратата е разтърсена. На помощ идва “камък, ножица, хартия”! Възможно най-високото ниво на демокрация в детството!

Припомнете си “Виенска” и разберете откъде идва името!

До какъв резултат се играе?

Играе се до колкото се разберете. Най-често целта е 3 или 5 отбелязани гола. ВНИМАНИЕ! Трябва да внимавате много, когато стреляте към вратата. Ако топката излезе в аут, това е първи аут за Вашия отбор. При три натрупани аута противникът изпълнява дузпа. Може би не сте си давали сметка тогава, но това правило със сигурност е развило качеството Ви за точност.

Играта приключва тогава, когато решите. Когато единият отбор спечели, възможно е да продължите чрез избор на вратар от загубилия отбор. Как? По същия начин, който вече описахме.

Мнението на “Ритнитопъ”: Уличният футбол е тази част от играта, която не можеш да научиш на тренировки. Той те калява. Неслучайно Мохамед Салах споделя, че е придобил умението си да преминава през тесни пространства, благодарение на уличния футбол. Това днес го отличава от нападателите, които се затрудняват в момента, в който двама души го пазят по-сериозно. Нужно е да има повече площадки за безплатна игра за децата, защото това ще се отплати на зеления килим години по-късно.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *