Press "Enter" to skip to content

Липсата на интерес към българския футбол – каква може да е причината?

Днес ще разгледаме трите може би най- важни причини феновете на родния футбол да намаляват с всяка изминала година

Проблемът с интереса към родния футбол става все по-голям с всеки изминал сезон. Тук ще ви посочим някои от най-вероятните причини според нас за този проблем.

Лошото управление на футбола ни

Няма да се лъжем, хората на горните етажи в този спорт не са подходящи за постовете си. Президентът, Боби Михайлов, стана печално известен със злоупотребите си за милиони, пиянските си изпълнения и, разбира се, тотално грешната политика за интегриране на юноши. Оказва се, обаче, че той мисли, че управлява футбола ни просто прекрасно. Именно тези неща са малко или много отблъскващи за феновете на най-популярния спорт у нас. Тук припомняме, че целта на “Ритнитопъ” винаги е била да им бием шута! Ето, че има защо.

Боби Михайлов по време на последния конгрес на БФС

Лошата уредба на футболния ни календар

В последните години се вижда, че, така да се каже, сезоните в България закъсняват. Дори в момента ставаме свидетели на есенно време в началото на януари. Това означава, че по времето, в което се поднови първенството, ще започнат да се задават и зимните дни. Миналите години се нагледахме на примери за това. Помним например как в мач между “Царско село” и “Лудогорец”, когато тогавашният вратар на “царете” започна да си рине сняг от терена. Също припомняме как през миналата година беше отменен мач между “Ботев” (Враца) и “Лудогорец”, защото не се намери начин да се изчисти падналият сняг на терена. Високо посетен мач като ЦСКА София срещу “Левски” също се игра в много трудни условия, причинени отново от снеговалеж и още.

Гледайте “Ритнитопъ” на по пиво, където се стремим да анализираме проблемите във футбола у нас!


Затова питаме: Няма ли да е по- добре зимната пауза да се измести за по-късно? Или поне програмата да е съобразена с функционалното състояние на стадионите ни, както и да се стремим към по-добро посещение от страна на феновете… риторични въпроси.

Липсата на българи в отборите

Това също е проблем, който не е от днес или вчера и е пряко следствие от политиката за интеграция на юноши. Много талантливи българчета започват кариерите си в нашите отбори, но поради една или друга причина, те рано или късно се отказват. Това води до ситуация, в която в титулярен състав на български отбор да има най-много трима, четирима българи. За пример – в двубоя от турнира за Купата на България от 4.12.2022, за “Лудогорец” от титулярните 11 има 1 българин – Антон Недялков, а от “Левски”- 5. Така от общо 22 стартиращи, 6 са българи. Тази картина присъства в почти всички отбори от “efbet Лига”, а и не само.

Със сигурност е радост за окото да се види отбор изцяло с българи в състава си, но за съжаление, това става все по-голяма рядкост. В последните години се доказа, че малко или много броят на чужденците в един отбор стана еталон за определяне на силата на тима.

Кадър от въпросния мач

Мнението на “Ритнитопъ”: Да, тези проблеми са до болка познати. С времето обаче те са се превърнали в удобно извинение за всеки от футболната верига. Резултатът е следният: никой не се занимава да измисли удачна стратегия за развитие на юноши и младежи, подходяща за българските ширини. Никой не мисли как да оптимизира програмата така, че да има по-голяма посещаемост и по-високо ниво на футбола. Това доведе до апатия, която виждаме у феновете на футбола у нас. А всеки иска да гледа футбол на живо, но трябва да го накараш да изпита това чувство…

One Comment

  1. Ботевист от Казанлък Ботевист от Казанлък януари 17, 2023

    Няма посещаемост защото няма гледаемост. Няма гледаемост защото няма честност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *