Press "Enter" to skip to content

Световното – “Морал тука няма!”

Днес ще разгледаме по-детайлно пътя и причините за това как Катар печели домакинството за Световното първенство през 2022 г. Ще се гмурнем в събитията около поредните президентски избори във ФИФА, както и началото на края за Сеп Блатер.

Защо Катар?

Защо толкова малка държава, без нужната инфраструктура и стадиони? Защо държава, чийто национален отбор е слаб и неизвестен? Ами човешките права, работните условия? Да не говорим за жегите с по над 35 градуса средна температура през лятото.

Колаж, показващ как се чувстват работниците в Катар

Толкова много въпроси, а толкова малко отговори и човек започва да се чуди за истинските причини за избирането на Катар за домакин на Световното.

И какво мислите, че Сеп Блатер и катарските шейхове казват в своя защита след огромната вълна от недоволство от целия свят? Казват, че провеждането на Световно в Близкия изток е за развитието и разпространението на футбола. Отново, сякаш с насмешка, Блатер отрича истинската причина да е заради пари. Познато, нали?

Години по-късно, в интервю за документалната поредица на “Нетфликс“ за ФИФА, Блатер казва, че избора на Катар става на базата на политически интереси.

Членове на швейцарския синдикат на работниците UNIA показват червени картони по време на протест пред централата на ФИФА.

За повечето от членовете на Изпълкома, изборите за „пакета Световни първенства“ ще бъдат последни като част от ФИФА. Затова изборът на Русия и Катар е логичен от финансова гледна точка. Световното в Катар е държавен проект с цел поставяне на Катар на футболната карта на света.

Мохамед Бин Хамам – ключът към Катар 2022

Имало един основен проблем за катарците- почти никой от тях не бил наясно със спорта, с ФИФА, със законите и процедурите свързани с кандидатура за Световно. Такива познания имал Мохамед Бин Хамам – президентът на Азиатката футболна федерация.

Хамам е катарец и е един от най-влиятелните хора във футбола. Също е и член Изпълкома на ФИФА.

Мохамед Бин Хамам

Десет месеца преди вота, на африканския конгрес в Ангола, катарците спонсорират и организират събитието и именно там нещата започват да се обръщат в тяхна полза.

След конгреса, голяма част от членовете на Африканската конфедерация, както и повечето членове на Изпълкома започват да взимат на сериозно Катар.

1.5 милиона долара = гласуваш за Катар

В Ангола се случват много неща в онзи ден на конгреса, но най-интересното от тях е начинът, по който Катарците купуват гласовете на трите члена на Африканската конфедерация в тяхна полза. В интервю, Фаедра Ал-Мажид (част от екипа на Катар за кандидатурата им) признава, че на тримата членове на ФИФА от Африка са им били предложени по 1.5 милиона долара, които да отидат за техните федерации, в замяна на техния вот. Та кой няма да приеме такава оферта? Един вот струва 1.5 милиона долара.

Фаедра Ал-Маджид в интервю пред “The Sunday Times”

Представете си: щом член на катарската федерация директно признава за такова предложение и изпълнението му, какво ли не е казано и е останало „зад кулисите“?

Въпросната Ал-Мажид в последствие е уволнена от катарците и в интервю пред вестника „The Sunday Times“ сигнализира за множество корупционни схеми, свързани с Катарската кандидатура. Следват множество заплахи по нейн адрес и тя отхвърля първоначалните си твърдения.

“За всекиго по нещо“

Катарската държава прави редица визити до различни краища на света, съпроводени от сделки за сътрудничество в различни области. Тази стъпка трябва да склонят съответните лидери и държави да заемат страната на Катар за домакин на Световното през 2022г.

Снимка от спечелването на домакинството на Катар за Мондиал 22′

В Бразилия и Аржентина катарците пускат всекидневни полети с тяхната авиокомпания “Qatar Airways“, както и купуването на различни акции и петролни компании от Бразилия. Тези инвестиции и „услуги“ са в замяна на вот за тяхната страна на предстоящите избори за домакин на Мондиала.

Мишел Платини, който по това време е президент на „УЕФА“, има голяма роля и влияние за гласовете на своите колеги от УЕФА във вота за Световните първенства. Той се среща с президента на Франция Никола Саркози и сина на катарския шейх в Париж. На тази среща става ясно (9 дни преди вота), че Франция и „УЕФА“ ще подкрепят Катар, а не САЩ за домакин, за по-доброто на Франция.

Сеп Блатер и Мишел Платини – стари дружки

В замяна на тази щедра постъпка катарците купуват Пари Сен-Жермен и в последствие инвестират стотици милиони в клуба. Още нещо, beIN Sports (катарският телевизионен оператор) купува правата за френското първенство. Следват и редица търговски договори и сделки.

Разбира се, катарците отричат всичко това да е било свързано с тяхната кандидатура за домакин на Световното.

От приятел до опонент

Връщаме се към Мохамед Бил Хамам, който от приятел и привърженик на Блатер се превръща с негов опонент. Той има амбицията да го наследи на трона на ФИФА. Това трябвало да стане третия мандат на Блатер, но последният не спазва обещанието си и така Бил Хамам се обръща срещу него.

Нещо повече – именно заради основната си роля в избора на Катар за домакин на Мондиал 2022, Блатер за пръв път вижда не само по-влиятелен опонент от него, но и човек, който може да го победи. Той се опитва да премахне Бин Хамам от Изпълкома, като подкрепя негов колега за поста му в организацията, от което Хамам е меко казано изненадан неприятно.

Можем да резюмираме ситуацията по следния начин: приятел, който е по-влиятелен от теб, вече не ти е приятел.

През 2011 г. Бин Хамам официално се кандидатира за президент на ФИФА и заплашва непоклатимия трон на Блатер.

Бин Хамам и Блатер в битка за “стола” на ФИФА

“Подаръци ще има за всички от сърце“ – Президентски избори №4

И така, битката между двамата започва на конгреса на КОНКАКАФ (Африканската конфедерация) в САЩ, където Блатер присъства, за разлика от своя опонент Хамам.

Блатер обявява помощ в размер на един милион долара за развитието на КОНКАКАФ, което служи като ясен знак за тогавашния и президент Джак Уорнър коя страна трябва да заеме.

От своя страна, Бин Хамам изпуска конгреса и моли Джак Уорнър да организира още един, за да има възможност да присъства. Това става факт на 10-и май 2011 г. в Тринидад и Тобаго.

След презентацията на Бин Хамам за това как ще изглежда ФИФА под негово ръководство, се случва нещо много интересно. Хамам казва, че има подарък за всеки член на федерациите. Този подарък може да бъде взет в една от стаите в хотела, където се извършва конгреса. И какъв мислите, че е подаръкът, поднесен в хартиен плик? По 40,000 долара кеш на човек.

Бин Хамам и пачките с пари

Няколко членове обаче отказват парите и съобщават на властите за опита за подкуп.

Гласността на проблема веднага се разчува и генералният секретар на КОНКАКАФ Чък Блейзър съобщава на Блатер и компания за случилото се.

Следват редица обвинения и разследвания към Бин Хамам и Джак Уорнър за корупция и предлагане на подкупи. На пресконференция дни по-късно, Блатер коментира случилото се, казвайки че криза няма и възникналите проблеми ще бъдат решени вътрешно.

Джак Уорнър и Бин Хамам

Но целият този скандал, заедно с разкритията на Ал-Мажид, резонират най-вече върху Катар и тяхната кандидатура за домакин на Световното. Техен представител е пряко обвинен в корупция и те рискуват да загубят шансовете си за победа в надпреварата за домакин.  

Блатер отново президент

В развилите се скандали и проблеми с Бин Хамам, Блатер използва ситуацията да поеме контрол върху събитията. Няколко дни преди изборите, синът на шейха на Катар и Бин Хамам отиват в централата на ФИФА за среща с Блатер.

След кратък разговор помежду си, Принц Джасим обявява на Блатер, че Катар ще подкрепи него вместо сънародника им Бин Хамам. Така всъщност Катар оттегля кандидатурата на Хамам и Блатер остава без опонент.

Сеп Блатер отново е избран за президент през 2011 г. А както вече знаете, който тръгне срещу него, бива изхвърлен от ФИФА. В случая това са Джак Уорнър и Бин Хамам, които са обвинени в корупция и даване на подкуп.

Но нека се фокусираме върху друга важна фигура във ФИФА – Чък Блейзър.

Сеп Блатер, печелейки своя четвърти мандат като прездиент на ФИФА

Чък Блейзър и началото на края за ФИФА

Започнал като спортен администратор, американецът Чък Блейзър бързо се изкачва по стълбата на властта в спорта и дълго време е член на Изпълкома на ФИФА и генерален секретар на КОНКАКАФ.

Чък Блейзър

Той е един от многото висшестоящи във ФИФА, които години наред използват организацията за лични дивиденти и с времето става важна фигура в организацията.

След скандала с Джак Уорнър, с когото Блейзър е много добър приятел, двамата се обръщат един срещу друг. Уорнър се оттегля от ФИФА, преди да бъде съден за обвиненията срещу него, и дава интервю за английския журналист Андрю Дженингс, в което разобличава Блейзър.

От неплатени такси в период от 15 години и съмнителни имоти и имущество, многократно надхвърлящо състоянието на Блейзър, до трансфери на огромни суми в офшорни сметки, властите в Америка започват разследване.

А оттук стартира много по-мащабен процес на разследване на цялата организация и всички плащания от/към ФИФА. Блейзър се съгласява да свидетелства и да сътрудничи на американските власти в разследванията.

Видео от разследвнето можете да видите тук:

А оттук, дами и господа, започва началото на края за Блатер и ФИФА. Проследете и последната статия от поредицата за ФИФА, Блатер и корупцията където ще видим как идва краят на едно дълго “царуване“.

Мнението на Ритнитопъ: Избирането на Катар за домакин на изминалото Световно първенство става единствено и само на база политически и лични интереси. Огромният ресурс и желание на катарците се увенчава с успех, макар и по-доста съмнителен начин. Можем спокойно да твърдим, че Катар купува Световното първенство срещу сериозни финансови инжекции за редица хора и държави.
Темата за корупцията във футбола е необятна както у нас, така и в световен мащаб. „Тъмната страна“ на футбола все повече завладява „светлата“ и това само може да навреди на всички нас, които обичат тази игра.
Изводът тук е следният: „Това, което не може да се купи с пари, се купува с много пари.”

Прочетете и другите наши материали, свързани с управлението на Блатер и корупцията във ФИФА:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *