Press "Enter" to skip to content

Тъжната история на стадион “Белите орли” в Плевен

Днес ще ви разкажем историята на един от най-славните български стадиони, “Белите орли”. Каква е нелепата схема, довела до неговата разруха?

Предистория

Стадион “Белите орли” бил вторият по големина в Плевен и единствения в България, построен в така наречения “английски стил”. Бил е предназначен изцяло за футбол, без наличие на лекоатлетическа писта. Строителството му започва към края на 80-те години. Първото прекратяване на строежа идва през 1989 г. При възобновяването на дейностите е взето амбициозното решение капацитетът на стадиона да бъде 20 000 седящи места, да има козирка, а единият от секторите да бъде на два етажа.

Кадър на стадиона, на фокус е въпросната трибуна.

Развръзка

Легендарният стадион дълги години е използван от отбора на “Белите орли”. Отбор, постигал множество успехи, участвал на четвъртфинали за Националната купа, като два пъти това се случва в турнира за Царската купа и веднъж за Купата на съветската армия. Тимът се слави още и с успешното си представяне в държавното първенство – през 1937 г. извоюва пето място.

Последният по-бляскав период от историята на отбора приключва през сезон 2007/2008, когато “Белите орли” завършват на пето място в “Б” група. Тогава, за съжаление, се стига до сериозна финансова криза, която засяга както клуба, така и стадиона. Впоследствие тимът е изваден от”Б” група, а съоръжението е занемарено. Козирката остава в историята, а седалките са премахнати.

До тази развръзка се стига по нареждане на бизнесмена Веселин Ванев, който решил да се обяви за едноличен собственик на отбора, съответно и на стадиона. Освен това Ванев е част и от управата на клуба. Впоследствие идва и решението му да унищожи напълно съоръжението.

Скандални са думите на плевенския градоначалник по време на срутването на стадиона. Той не отрича факта, че става въпрос за частна собственост. Но за да бъде разрушен стадионът било нужно да бъдат представени документи за това. До момента на падането на козирката, а именно по време на същинските дейности, такъв документ не е бил предоставен. Въпреки това пагубните щети вече са нанесени.

Кадър от момента на срутването на стадиона.

Отборът

За отборът от Плевен бихме казали само едно – славен български клуб със славно минало. Противно на обстоятелствата тимът продължава съществуването си чак до 2016 г., макар и в долните дивизии. Последната титла на “орлите” е от сезон 2015/2016, когато е спечелена А ОГ Плевен. Оттогава до днес футболната историята забравя за този отбор, а от стадиона не остава почти нищо – основите все още пазят спомена за някогашния стадион, но от стотиците седалки и козирка няма и следа.

Плевенският отбор.

Мнението на “Ритнитопъ”: По всичко личи, че тук става дума за поредната схема с цел зачитане на нечии лични интереси. И за постигането на тази цел е било нужно закриването на един славен български отбор и безмилостната разруха на неговия стадион – символ на някогашната инженерна мисъл в България. Особено през последните години сме свидетели на наглостта на много личности, чиято единствена цел е бързата печалба. Чудесно разбираме, че това е добре замислен план, чрез който да се затрие един отбор, заедно с неговите успехи и история.

И тук идва въпросът: Трябва ли подобни деяния да остават безнаказани? В родния футбол постоянно виждаме примери за това как на гърба на дори цяла една нация определени хора се опитват да спечелят лична изгода. А позицията на “Ритнитопъ” по този въпрос е категорична: “Да им бием шута!”

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *