Press "Enter" to skip to content

Има ли място политиката във футбола?

Имат ли право феновете да казват с кого да играе отборът им? Трябва ли да се меси политиката във футбола? Нека разгледаме различните гледни точки на тези въпроси!

Имат ли право феновете да казват с кого да играе отборът им? Трябва ли да се меси политиката във футбола? Нека разгледаме различните гледни точки на тези въпроси!

През изминалите две седмици имаше няколко интересни случая с български отбори и техните контроли по време на подгoтвителните им лагери. По-специално, става дума за „Левски“, „Берое“, “Пирин” и ЦСКА София. Феновете и на четирите отбора изразиха нежеланието си любимият им отбор да се изправя срещу опоненти от съответни държави. В четирите случая имаше различни реакции от страна на ръководствата.

Всички знаем, че най-голямото богатство на един клуб са неговите фенове. Те дават всичко, за да подкрепят отбора и безспорно имат право да изискват определени неща в замяна. Но трябва ли да казват с кого да играе или не техният тим и до колко е полезно да се меси политиката във футбола?

Ясно е, че когато даден отбор има уговорени срещи, от тях зависи подготовката му за идния сезон. Отмяната на такива контроли определено оказва влияние върху представянето на тима във важните мачове. Тук идва важното решение, което трябва да вземе ръководството – да се съобрази ли с феновете, за да не разваля отношенията си с тях или да остави комуникацията с привържениците на второ място за сметка на подготовката и състоянието на отбора?

„Левски“

„Сините“ трябваше да играят контроли с Краснодар, “Спартак” (Москва) и “Урал”. Феновете им, обаче, излязоха с ясно послание, че не желаят тимът им да се изправя срещу руски отбори! Това тяхно желание е породено от войната между Русия и Украйна. Привържениците окачиха транспарант на „Герена“, който гласеше: „Контроли с окупаторски отбори? Левски значи свобода, а не тирания“. До него стоеше още един с надпис: „BOYCOTT TERRORUSSIA“.

Транспарантите на “Герена”.

Феновете на „сините“ може би в момента имат голямо право на глас във важните решения на ръководството. Всеки месец те дават много средства и по този начин спасяват отбора си от фалит. В последно време са и доста многобройни по трибуните. Вероятно именно поради тези причини ръководството на „Левски“ се съгласи със своите привърженици и излезе със следната позиция:

Левскари,

Ръководството на “ПФК Левски” взе окончателно решение предвидените контролни срещи със “Спартак” (Москва) и “Урал” да не се проведат.

Решението за тях бе взето с оглед осигуряване на възможно най-пълноценна подготовка на представителния отбор.

Най-важното за нас обаче остава единството между клуб и привърженици.

“Левски” е единен!

„Сините“ поставиха връзката с феновете си на първо място и отмениха съответните приятелски мачове.

ЦСКА София

„Армейците“ имаха насрочена контрола с „ФК Македония Гьорче Петров“. Това не се хареса на „Сектор Г“ поради скорошния побой над български гражданин в Северна Македония. Именно обтегнатите отношения между двете държави породи следната позиция на феновете на „червените“:

Ще използваме нашата трибуна, за да призовем ръководните фактори в любимия ни клуб да отменят предстоящата контрола на 29.01 с ФК Гьорче Петров. Вето на антибългарщината!

Силно вярваме, че националният интерес и достойнството ни нямат алтернатива.

България над всичко!

Феновете на „червените“ от „Сектор Г“ до скоро бойкотириха ръководството след загубения финал за Купата на България от вечния съперник, който се игра пред над 40 000 зрители. Те не посетиха нито един мач на ЦСКА през първия полусезон. Единствено малка част от тях нахлуха безцеремонно по време на плейофа от Лигата на конференциите срещу „Базел“ през август. Стигна се до сблъсъци с някои от неорганизираните фенове, отишли от сектор В в сектор Г. Дали след тази постъпка имат право да казват с кого да играе ЦСКА или претенциите им към ръководството са напълно оправдани след миналогодишния неуспешен сезон?

Разбира се, не всички бойкотиращи фенове са отговорни за случката на мача с швейцарците. Още повече през изминалите сезони наистина се наблюдаваше на моменти доста аматьорско поведение на ръководните фактори в Борисовата градина. Трябва да кажем, обаче, че след злощастния финал наблюдаваме осезаема промяна към добро в много аспекти от действията на шефовете на ЦСКА.

Те от своя страна отговориха по следния начин:

Вярваме, че ролята на футбола е да дава пример, а светът повече от всякога има нужда не от разделение, а от човешко отношение и уважение. ЦСКА винаги е бил символ точно на тези принципи и добродетели. Убедени сме, че ЦСКА има социална роля, която се простира далеч отвъд спорта и като един от най-успешните клубове на Балканите е длъжен да бъде отговорен и рационален, когато на карта са заложени отношения между две държави и човешки съдби.

Затова предложихме на Македония ГП двата отбора да излязат на терена с фланелки „НЕ НА НАСИЛИЕТО!“. Използвайки трибуната, която най-великата игра ни предоставя, със съперника ни ще застанем зад тази категорична обща позиция. Вярваме, че когато двете страни заедно се противопоставят на деяние, което не може и не трябва да бъде оправдавано, това би имало много по-силен отзвук и положителен ефект върху развоя на събитията, справедливостта и бъдещето. Където диалогът е на масата, футболът може да построи мостове по-бързо и по-ефективно от всяка дипломация.

Ето защо утре, 29 януари (неделя) от 14:00 часа българско време (15:00 часа местно време) ЦСКА ще се изправи срещу отбора на ФК Македония Гьорче Петров, в петата си контролна среща по време на зимната подготовка на тима в Турция.

В крайна сметка контролата се игра и завърши без гол, както бе и в един от двата мача между отборите от квалификациите на Лигата на конференциите в началото на сезона. Така ръководството на „армейците“, за разлика от колегите си от „Герена“, не се съобрази с искането на своите фенове, а двата отбора се обединиха под призива „Не на насилието!“.

Отборите на ЦСКА и “Македония ГП” обединени под призива “Не на насилието!”
Първото полувреме на контролата на ЦСКА със северномакедонците гледайте тук!
Второто полувреме на приятелския мач между ЦСКА и “Македония ГП” вижте тук!

„Берое“

Третият подобен случаи в последния месец с български отбор, в който имаше навлизане на политиката във футбола, беше на „Берое“ (Стара Загора). „Зелените“ също имаха насрочен приятелски мач с „ФК Македония Гьорче Петров“.

Феновете им от „ZARA BOYS” написаха следното на тяхната фейсбук страница:

Ние организираните привърженици на ПФК  “Берое” сме против изиграването на срещата между ПФК “Берое ” и Ф.К. Гьорче Петров. За нас на първо място е БЪЛГАРИЯ и нейните интереси.

П.С. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

Известен факт е, че беройци изпитват сериозни финансови затруднения в последно време. Именно заради това отговорът на ръководството беше следният:

„ПФК „Берое“ осъжда остро поредицата от случаи на погазване на правата на българите и български символи в Република Северна Македония, както и откровения език на омразата, който се насажда спрямо тях в нашата съседка. Позицията и действията на официалните власти в Република Северна Македония също са недопустими за държава, която има претенции да бъде част от Европейския съюз. Нападението над Християн Пендиков е пореден акт на насилие, който е далеч от призивите и претенциите за добросъседство и приятелство.

Вярно е, че футболът е феномен, който е призван да обединява. ПФК „Берое“ счита, че политиката няма място в спорта, но в случая няма как да сме безучастни към случилото се и затова изразяваме своето принципно съгласие с позицията на нашия фенклуб.

Призоваваме за диалог и намиране на решение в създадената трудна ситуация.

Важно е обаче да отбележим, че програмата за лагера ни в Турция е изготвена от спортна агенция и одобрена от клуба, за което има сключени договори със съответните клаузи и задължения на страните. ПФК „Берое“ ще изпълни своите ангажименти, тъй като считаме, че в този момент, с оглед на ситуацията – от спортно-технически и финансов план – това е единственото рационално решение. Противното, би означавало клубът да плати финансова неустойка, което означава, че няма да успеем да осигурим нужния бюджет за заплати на всички футболисти и служители. В този момент всеки лев е изключително ценен за клуба. Освен това, ако ПФК „Берое“ не излезе на терена за този мач ще бъдем пред угрозата да не работим със спортните агенции при организиране на лагер за отбора, а това несъмнено би се отразило в много аспекти.

Ръководството на ПФК „Берое“ обмисляше възможността да бъде отказана тази проверка още при случилото се с Християн Пендиков, защото сме не по-малко българи от всички. Обаче при липсата на други възможности, предвид краткото време за реакция и желанието на спортно-техническия щаб на отбора за пълноценна подготовка с поне 5 контроли бяхме принудени да допуснем такъв ход.

Отборите на „Берое“ и „Македония Гьорче Петров“ делят един хотел и един тренировъчен комплекс по време на своя престой в Турция и до този момент по никакъв начин политическата ситуация не е повлияла на нашите взаимоотношения. Надяваме се, че това ще продължи и занапред, защото единствено спортът може да пребори агресията.

Ръководството на старозагорци също не се съобрази с привържениците на отбора си. Същевременно, обаче, се постара да обясни по най-обширен начин решението си като също се обяви против насилието под всякаква форма. Контролата се изигра и завърши с успех за българския отбор с 3:2.

Кадър от контролата на “Берое” с “Македония ГП”.

“Пирин”

Отборът на “Пирин” (Благоевград) имаше предвидена контрола с “ФК Скопие”. Това предизвика следната реакция от “Пирин Ултрас”, публикувана на тяхната фейсбук страница:

Позиция от феновете на Пирин
Уважаемо ръководство,
За нас е недопустимо да играем приятелски мач с ФК Скопие с оглед последните събития в РСМ. Ширещата се омраза към България, българщината и хората с българско самосъзнание там трябва да има своите последици. Нашите братя на Запад от нас трябва да разберат, че България и българите не са техен враг. Подмолното и лицемерно държание на граждани и институции в РСМ обаче трябва да бъде санкционирано. За това ние феновете да Пирин заставаме зад българите в РСМ в знак да солидарност и оглед на репресията, на която са подложени настояваме за анулиране на контролния мач. Вето, санкции и пълен игнор, докато не се научат да ни уважават.
Да живее България и само Пирин!

Снимката, която феновете от “Пирин Ултрас” прикачиха към публикацията си във Фейсбук.

Ръководството на благоевградчани реагира моментално и само след четири часа излезе със следното послание в социалните мрежи:

Контролната среща с ФК Скопие е отменена.
Утре, 25.01, от 14:00 ч. Пирин ще се срещне отбора на Марек (Дупница). Двубоят е на стадион “Христо Ботев”.

Шефовете на “орлетата” се съобразиха с желанието на своите привърженици. Без да се замислят, те отмениха насрочения приятелски мач и така показаха на феновете, че ценят тяхното мнение!

Представихме ви четири различни гледни точки на един и същ проблем, а именно – има ли място политиката във футбола? Феновете във всеки от изброените случаи имаха претенции към шефовете на любимите си отбори. Кой постъпи най-правилно и наруши ли някое от ръководствата връзката и единството със своите привърженици оставяме на нашата аудитория да прецени!

Мнението на „Ритнитопъ“: Безспорно и с пълна сигурност можем да кажем следното – всички от нашия екип са против насилието под всякаква форма! Футболът е магия, обединяваща хората от различни раси и религии вече повече от два века! Насилието, расизмът и техните производни нямат никакво място в любимата ни игра! Тя е извор на любов и страст за всички ни и трябва да си остане такава!

В днешно време политиката е изключително важна част от живота ни. Именно заради това тя е навлязла и до голяма степен в най-великата игра. Все пак всичко трябва да има някакви граници и футболът да продължи да ни радва, докато свят светува!

Източници:
(1) Facebook. (n.d.). Facebook. https://www.facebook.com/SectorGStand/posts/494569802840358 (n.d.). Football transfers, rumours, market values and news. https://www.transfermarkt.com/
(2) Позиция на “ПФК Левски”. (2023, January 20). ПФК Левски София. https://levski.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%84%d0%ba-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-10/
(3) Позиция на ПФК “Берое”. (2023, January 26). beroe.bg. https://beroe.bg/2023/01/26/beroe-260123/
(4) ЦСКА – ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИа. (n.d.). Информация за предстоящата контрола с Македония ГП ★ ЦСКА • ОБЕДИНЕНИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ. ЦСКА – ОФИЦИАЛЕН САЙТ. https://cska.bg/index.php?main_page=document_general_info&cPath=65&products_id=11402&zenid=0ehn4js3pskp4t43ei404i1t55
(5) Facebook. (n.d.). Facebook. https://www.facebook.com/zaraboys1996/posts/pfbid031qoMddux4ZaUJPcNVzcR1a4icR5W7crNSew8ELCbSuDKAa17yBRH5E2WffEgFVD4l
(5) https://www.youtube.com/watch?v=Hm8dDEQ7ZUk&ab_channel=TV1%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
(6) https://www.youtube.com/watch?v=KoHEEUGMh0A&ab_channel=TV1%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
(7) Facebook. (n.d.). Facebook. https://www.facebook.com/pirinultras/posts/592504992887470
(8) Facebook. (n.d.). Facebook. https://www.facebook.com/OfkPirinEoodBlagoevgrad/posts/pfbid027WCVEvn7yiRek1tyiQRMvKdRBB1QFLHQJrMW8EtmrL4LJoJSNiuCR774wFPaWHa5l
Снимки:
(1)https://boulevardbulgaria.bg/system/editor_pictures/30319/fb_%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8.jpg
(2) https://cska.bg/bmz_cache/4/4206368cde96ad8970aa48da322487db.image.960×639.png
(3) https://beroe.bg/wp-content/uploads/2023/01/DSC_8881-965×545.jpg
(4) https://scontent.fsof8-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/327356289_542443531194606_6635503274156342101_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=cEPkLYj9IacAX_KN1vi&_nc_ht=scontent.fsof8-1.fna&oh=00_AfBRfzoQd1bQzWAGK7XeRCnS8QmYNsNeyxgQXLvv9vkrZA&oe=63E8A8F6

Всичко за исканията на феновете на “Ботев” прочетете тук!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *