Press "Enter" to skip to content

Финал като за Световно – краят на ерата Блатер

Днес ще си говорим за това как „финалният мач“ на Сеп Блатер като президент е изигран и много от членовете получиха “червени картони”. ФИФА е разтресена из основи през 2015 г., а ново начало е повече от наложащо. Проследете събитията около края на една епоха, тясно свързана с корупцията и личните интереси на шепа хора.

Агент Чък

Години след започналото разследване срещу ФИФА обвиненията в корупция не водят до ясен изход. Разобличаването на Чък Блейзър дава огромен тласък за редица нередности и корупционни схеми, неподозирани досега от полицията. Той е ключът към масовите арести и разкрития срещу ФИФА, членове на Изпълкома и дори срещу самия Блатер.

Блейзър е основно действащо лице в разследването и събирането на доказателства срещу висшестоящи служители и членове във ФИФА. Поставяйки подслушвателни устройства на негови срещи с други служители на ФИФА, Блейзър спомага за огромните и стряскащи разкрития за мащаба на корупцията във футбола.

През 2011 г., когато Блатер е избран за четвъртия си мандат като президент, той обещава да подобри положението във ФИФА. В това число – повече прозрачност на финансите и действията на ФИФА, както и подобряване на работата на Етичната комисия.

От приятел на Блатер Блейзър се превръща в основа на разследванията, довели до оттеглянето на Сеп от ФИФА

Джефри Уеб

Джефри Уеб е кандидат за президент на КОНКАКАФ (наследявайки Джак Уорнър), който пледира за загърбване на тъмното минало. След избирането си обаче моментално започва вече добре познатата мръсна игра на подкупи. Поисканите подкупи са в размер на 10,15 милиона за неговия вот или съгласие.

Джефри Уеб

Нечовешко

Според някои медии броят на загиналите работници в Катар надвишава две хиляди души за период от само две години. Това се дължи главно на екстремните, на места нечовешки, условия на труд в Доха и Катар.

Блатер, отново лаконично, и дори нагло коментира пред медиите, че заради Световното в Катар условията за работа са по-добри. Още повече, че прехвърля вината в компаниите, за които те работят, и че те са основните виновници за тези „инциденти“.

Кадър от условията, в които живеят работниците в Катар

Разследването на тези сигнали принуждава Етичната комисия на ФИФА да започне разследване по случая. То започва през 2014 г. и трае две години. Ръководителят на разследването Майкъл Гарсия публикува крайния извод на комисията. В него се дава „зелена светлина“. Но в деня на публикуването на доклада самият Гарсия се отрича от него. Той тълкува информацията като погрешна и дори заплашва с обжалване пред ФИФА. Доста странно, нали?

Краят е близо


На другия фронт разследването на властите във връзка с признанията на Чък Блейзър се разраства все повече и доказателства за наличието на корупция в организацията не липсват.

Изградена е вътрешна мрежа от членове на ФИФА, които съдействат при разследването.
Признанията на Блейзър, преди всичко за получения подкуп в размер на 10 милиона долара, във връзка с кандидатурата на Южна Африка за Световното през 2010 г. са основен коз на разследващите.

Предстоящиге избори за нов президент на ФИФА през 2015 г. този път няма да бъдат по сценарий. Развръзката е близо и дава заявка да бъде зрелищна.

Арестите през май 2015 г.

Датата е 27 май 2015 г., а в навечерието на конгреса на ФИФА в Цюрих, Швейцария е привидно тихо, точно като преди буря.

Местната полиция нахлува на събитието и арестува редица лица, включително Джефри Уеб. Общо 14 лица – членове на Изпълкома и на други водещи позиции във ФИФА, са задържани с обвинения в системна корупция. Във видеоконферентна връзка Министерството на правосъдието и ФБР говорят относно арестите. В последвалия доклад са разкриват мащабът и обхватът на корупцията във ФИФА, а те са повече от скандални.

Властите в Швейцария, извеждайки арестуваните членове на ФИФА

Доводите за масови арести са, че две поколения от членове на ФИФА са използвали своите позиции на власт, за да искат подкупи във връзка с разпределението на телевизионните права, с избора на домакин за Световните първенства, и при избора на президент на ФИФА. Тази “схема” просъществува 24 години, а нейните цели са личната облага и бързо забогатяване на отделни лица.

Нахлуването в офисите на ФИФА от ФБР

Хората, поели отговорност за задачата футболът да бъде по-добра движеща сила, всъщност опетняват своето име и това на ФИФА, донасяйки му славата на място за корупция, подкупи и лични интереси. И за това не е виновен само един. Вина носи цялата организация.
Още повече – когато почти всички членове са корумпирани, то в каква посока поема този спорт?

Между капките


Интригуващо в случая е, че сред арестуваните не е Сеп Блатер. Отново между капките, той намира вратичка, през която да се измъкне незабележимо и да избегне тежките последствия. Нито американските власти, нито който и да било, не успява да обвини или докаже вината на Блатер в цялата корупционна схема.

Звучи нелепо, но в последвалите президентски избори на ФИФА Блатер отново се оказва победител. Независимо от всички обвинения, доказателства няма. Блатер е избран за президент и започва своя пети мандат начело на ФИФА. Той побеждава Принц Али в надпреварата за поста.

Петият мандат на Блатер като президент на ФИФА е факт

Дни след избора му за президент, Блатер сензационно се оттегля от поста си. Като причина той изтъква, че усеща липсата на подкрепа от страна на футболната общественост. Недосегаем, недостижим, „императорът“ на ФИФА най-после е аут.


Разбира се, Блатер напуска по своите правила – не „през задния вход“, а през главния!
Но по-важният въпрос сега е следният: Кой е достоен да поеме президентския пост, след като почти всички личности са обвинени в корупция?

Снимка от изненадващото оттегляне на Блатер

Време за ново начало


Новият президент трябва да напише нова глава в историята на ФИФА, да промени коренно цялостната концепция до момента и да върне първоначалната идея на ФИФА.

Основен кандидат за поста е Мишел Платини, който е президент на УЕФА и е подкрепян от европейския футбол. Платини е логичният заместник на Блатер, защото се ползва с уважение и авторитет сред хората във ФИФА и УЕФА. Освен това той отлично познава ФИФА и хората са на мнението, че той би могъл да донесе нужната промяна.

Уви, точно в момента, в който сякаш няма пречки за Платини по пътя му към трона, нещата рязко поемат в обратна посока. Появяват се доказателства за извършено плащане от Сеп Блатер към Платини на стойност два милиона франка. Това плащане е осъществено малко преди вотът за президент през 2015 г. да се състои.

След това шокиращо разкритие двамата биват отстранени за 90 дни от футбола от Етичната комисия. Обяснението на Блатер било, че сумата се дължи на Платини за извършени от него дейности, датиращи отпреди девет години.

В последвалото разследване по случая първоначалната забрана от 90 дни се превръща в 8- годишна забрана и за двамата. Смело можем да заявим, че краят на Сеп Блатер е настъпил и неговото 17-годишно царуване начело на ФИФА приключва по неочакван начин. Немислимото е факт. А сега накъде? Кой ще замести Блатер?

Надежда за ново начало или “старата песен на нов глас”?


След като основният претендент Мишел Платини е отстранен за дълъг период от време, за негов заместник се лансира и предлага генералният секретар на УЕФА – Джани Инфантино. Някак неглижирал вероятността Инфантино да застраши поста му, Платини издига и одобрява своя секретар за заместник па поста.

Самият Инфантино първоначално заявява, че ще заеме ролята на президент само временно, докато Платини изтърпи наказанието си извън ФИФА и футбола. Но както се досещате, това не се случва, колкото и наивно да вярва Платини.

Така през февруари 2016 г. Джани Инфантино е избран за нов президент на ФИФА. Сега топката е в него и съдбата на футбола лежи в краката му.

Джани Инфантино като президент на ФИФА

П.С. През юли 2022 г. Сеп Блатер и Мишел Платини биват оправдани от обвиненията за „данък лоялност“ на стойност два милиона франка.

За още интересни факти и допълнения към статиите, Ви препоръчваме да изгледате документалната серия на Netflix – “FIFA Uncovered”.

Мнението на “Ритнитопъ”: ФИФА е разтресена от редица скандали, свързани с корупция на няколко периода под крилото на Сеп Блатер, но този случай е различен. Вече „бягане по тъча“ е немислимо. Нишката започва да се разплита, а с нея започват и разкритията за това как наистина е функционирала ФИФА. Как е възможно футболната централа на футбола, която трябва да се бори с неправдата и корупцията, в действителност да е първоизточникът на всичко това. И как тогава ние – феновете и зрителите, да повярваме на думите на управляващите? С право ще продължим да подлагаме под съмнение всичко случващо се.

Прочетете и другите ни материали, свързани с управлението на Блатер и корупцията във ФИФА:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *