Press "Enter" to skip to content

Денят, в който един стадион разтресе България

Гневът на феновете на „Ботев” костваше „главата” на кмета на Пловдив

От десет години насам над стадион „Христо Ботев” (по-известен като Колежа) тегне ужасна прокоба – домът на „Ботев” (Пловдив) тъне в руини и служи за монета на играчите на политическата карта. А от това страдат отборът и феновете. Най-старият футболен клуб не е стъпил на стадиона си и е принуден да играе на малък комплекс в покрайнините на града. Така е изгодно на управляващите, но „чашата на търпението” на феновете преля и те напомниха за себе си с миролюбив протест пред община Пловдив.

Хронология на събитията

В началото на 2012 година, Цветан Василев започва своя проект за мащабна реконструкция на вече поостарелия стадион. Срутва до основи всичко и започва нова конструкция. Преди това построява модерна база в квартал „Коматево”, която се ползва за тренировъчен център и временно отборът играе домакинските си мачове там, докато завърши строителството на Колежа (прозвището на стадион „Христо Ботев”, защото е построен с пари от някогашния колеж „Свети Августин”).

Стадион “Христо Ботев” през 2022 г.

Малко по-късно избухва конфликтът на Василев с Делян Пеевски и Бойко Борисов. Тогавашният собственик на КТБ е принуден да се откаже от имуществото си и да потърси убежище в Сърбия. Това е звучен шамар за прогресиращия отбор на „Ботев”, защото клубът е фактор в българското първенство и участник в евротурнирите. Радва се на силни години под ръководството на известния банкер. В крайна сметка „канарчетата” остават с една чисто нова спортна база в покрайнините на града и започнат стадион, който няма как да бъде достроен към онзи момент.

Клубът става жертва на едно политическо покушение, но управляващите виждат в недостроения стадион добра възможност да манипулират настроенията на половин Пловдив. Всеки фен на ”Ботев” мечтае да види отбора отново на Колежа. Бойко Борисов започва да свири на точно тази струна, за да привлече феновете на своя страна.

През 2019 г. се провежда кампания за местни избори, а в Пловдив управляващата партия ГЕРБ решава да смени досегашния дългогодишен кмет Иван Тотев,. Това се случва поради подозрения в корупция в особено голям размер. Издига се друг кандидат – Здравко Димитров. Тъй като е ново лице, Бойко Борисов решава да прибегне до един хитър ход, за да си гарантира победа. Той обещава на феновете на „Ботев”, че в качеството си на министър-председател ще отпусне държавна субсидия в размер на около 25 милиона лева за построяването на Колежа. Но напомня – „това може да се случи, само ако новият кмет е от ГЕРБ”. Това е повече от достатъчно да накара хората да гласуват доверие и на новия кандидат.

Футболен комплекс “Ботев 1912” в Коматево. 10 години “Ботев” играе домакинските си мачове на това съоражение, което е с капацитет от едва 4000 души, което е твърде малко за отбор от ранга на “жълто-черните”

Три години и половина по-късно ситуацията е изключително сложна. По време на мандата на Здравко Димитров наистина текат строителни дейности на Колежа, но планираните средства се оказват крайно недостатъчни и сметката набъбва в пъти от началните прогнози на експертите. Първоначално държавата отпуска 25 милиона лева, още 2 милиона са добавени от общинския бюджет, а след това и нови 12 милиона с теглене на общински заем. По груби сметки са нужни още между 20 и 25 милиона лева, което ще закръгли общата сума около 65 милиона лева. Звучи като твърде висока сума за неголям стадион с капацитет от 18 000 седящи места.

Притеснителното в случая е, че фирмата-изпълнител на проекта е близка до управляващите от ГЕРБ и върху многото отпуснати милиони няма контрол и прозрачност как са изразходвани средствата. Още по-притеснителен е фактът, че в течение на изпълнението на проекта в публичното пространство излязоха снимки за некачествено строителство и лошо и непрофесионално изпълнение на някои места от съоражението. А сигурността е първото изискване за съоражения, които са планирани да приемат голям брой посетители.

Реакцията на феновете

След този низ от събития, феновете решиха да покажат еднозначно недоволството си спрямо неспирните лъжи за Колежа и постоянното отлагане на откриването му. Беше организирано шествие в делничен ден, което не наброяваше и една двадесета от всички привърженици на „канарчетата” в града. Очаква се това да бъде само първият протест. Няма нищо по-вдъхновяващо от това хора, обединени от обща кауза, да потърсят сметка от лъжливи чиновници, които си живуркат на техен гръб.

Протестът на феновета на “Ботев” срещу местната власт. За протеста бяха затоврени два големи булеварда и част от града беше блокиран в час-пик.

По принцип, националният ни нрав не предполага въздигане срещу несправедливостта у нас – научени сме да си мрънкаме под носа, на маса или пред компютъра. Този път феновете на един голям отбор излязоха, за да защитят честта на своя клуб и да покажат, че времето на лъжите изтече и вече трябва да се действа.

Истината, която най-накрая излезе наяве

Дни след шествието на „жълто-черните” фенове, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов посети Пловдив и официално поиска оставката на кмета на града. За първи път в историята ни, скандал, започнал от конфликт на интереси, свързани със спорта, костват поста на кмета на града. И това не се случва в някое случайно градче, а във втория по големина град в България. Сигналът е ясен – ние, хората, можем да постигнем всичко, ако сме единни и ако отстояваме принципите си задружно.

За съжаление дострояването на стадиона не изглежда по-близо във времето. Дори напротив. Впоследствие настоящият кмет направи изявление, в което каза това, което всички подозираха, но никой от управляващите не беше потвърдил:

“Казусът със стадионите на „Ботев” и „Локомотив” не е мой. Всички искахме и двата стадиона да се построят и всички бяхме наясно, че осигурените първоначално пари няма да стигнат. Някои хора, обаче, явно използват проблема с политически цели.”

Кметът Здравко Димитров, 04.02.2023г. в отговор на искането на Бойко Борисов за негова незабавна оставка

Според думите на кмета, когато Бойко Борисов е обещал предизборно финансирането за строителството на стадиона, дори той и неговият щаб са знаели, че тези обещания са „прах в очите” на феновете. И натоящият кмет не смята за редно да подава оставка, защото още от началото е било ясно, че няма как да се построи стадионът.

Единственият случай, в който политиците си признават лъжите, е тогава, когато са притиснати до стената. Нещата не изглеждат позитивни и се очертава ново обещание за построяването на стадиона, този път при следващия нов кмет на ГЕРБ. Срещу още няколко потенциални десетки милиони, отпуснати от държавата. Иначе казано, бившите управляващи се опитват да печелят изборите с една и съща лъжа всеки път. Лошото е, че засега им се получава. Или народът е много глупав, или тази една и съща лъжа е гениална.

Мнението на “Ритнитопъ”: Собственикът на „Ботев” Антон Зингаревич е богат и амбициозен бизнесмен – защо не му е предложено да инвестира 25 милиона лева за дострояването на стадиона и след това да го вземе на концесия за 10-15 години. Съоражението предвижда търговска част и има предпоставка да бъде рентабилна инвестиция във времето.

А колкото до феновете – те показаха, че не са безразлични към скандалните събития и няма да допуснат още подигравки с клуба. Така през 2015 година ЦСКА беше най-посещаваният отбор в България, дори и да беше във „В” група и спечели Купата на България пред пълен „Васил Левски”, дори да беше с аматьорски статут. Точно както, когато „Левски” имаше нужда от крупна сума пари за издръжката на клуба – феновете извадиха пари от собствените си джобове и спасиха отбора, за да се възроди само месеци по-късно. Един клуб е толкова велик, колкото са велики феновете му!

Спортна инфраструктура в България няма.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *