Press "Enter" to skip to content

Случаят “Манчестър Сити” и потенциалните наказания

От отнемане на точки до изхвърляне от Висшата лига. Какво следва за “Манчестър Сити”?

Днес светът на футбола беше разтърсен от нов скандал, след като “Манчестър Сити” беше обвинен в над 100 предполагаеми финансови нарушения. Според 4-годишно разследване на Висшата лига, “гражданите” са обвинени в измами при отчитането на приходите си (включително тези от спонсорство), свързаните с тях партньори и оперативните разходи. 

Освен това клубът не е разкрил напълно мениджърските възнаграждения за период от четири години по времето, когато Роберто Манчини беше начело. Други обвинения са за нарушаване на правилата на Висшата лига относно печалбата и устойчивостта, неспазване на разпоредбите на УЕФА за клубното лицензиране, както и за нарушаване на правилата за финансов феърплей.

Какви наказания грозят “Манчестър Сити”?

Всичко това се случва в 9-годишен период – от сезон 2009-10 до 2017-18.

Напомняме, че през 2020 г. клубът беше наказан от УЕФА за две години заради предполагаеми нарушения на финансовия фейърплей, но решението беше отменено от Спортния арбитражен съд.

Изявлението на Висшата лига

“Процедурата пред комисията ще бъде поверителна и ще се разглежда при закрити врати в съответствие с правило W.82 на Висшата лига. В съответствие с правило W.82.2 на Висшата лига, окончателното решение на комисията ще бъде публикувано на уебсайта”.

“Това потвърждение е направено в съответствие с правило W.82.1 на първенството. Висшата лига няма да дава повече коментари по този въпрос до второ нареждане.”

В изявлението се уточнява, че членовете на комисията ще бъдат назначени от съдийската колегия на Висшата лига, която се състои от 15 члена и апелативна колегия от шестима члена, които да се произнесат по дисциплинарни дела, отнесени до нея. Председател на независимата съдебна комисия на Висшата лига е Мъри Росен, който беше назначен през 2020 г.

Изявлението на “Манчестър Сити”

Отговорът от страна на “гражданите” не закъсня.

“”Манчестър Сити” е изненадан от издаването на тези предполагаеми нарушения на правилата на Висшата лига, особено като се има предвид широката ангажираност и огромното количество подробни материали, които бяха предоставени на Лигата.”

“Клубът приветства разглеждането на този въпрос от независима комисия, която безпристрастно да разгледа обширния набор от неопровержими доказателства, които съществуват в подкрепа на позицията му”.

“Ето защо очакваме този въпрос да бъде приключен веднъж завинаги.”

Какви са евентуалните наказания, които грозят Сити?

 • Отсраняване от участие от мачове в първенството
 • Отнемане на точки
 • Препоръка към борда да бъдат преиграни определени срещи
 • Изхвърляне на клуба от Висшата лига
 • Компенсации
 • Спиране или отказ на регистрацията на играчи
 • Условно наказание
 • Финансова санкция
Пеп Гуардиола с титлата от Висшата лига.

Според правилата на Висшата лига, клубът няма да има правото да оспорва евентуално наказание пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Предистория

“Гражданите” бяха закупени от Abu Dhabi United Group през 2008 г. Оттогава клубът има 6 трофея от Висшата лига, като четири от тях са под ръководството на Пеп Гуардиола. Как биха изглеждали шампионите във ВЛ в сезоните, в които “гражданите” бяха първи:

 • 2011/12 – Манчестър Юнайтед
 • 2013/14 – Ливърпул
 • 2017/18 – Манчестър Юнайтед
 • 2018/19 – Ливърпул
 • 2020/21 – Манчестър Юнайтед
 • 2021/22 – Ливърпул

Важно е да се отбелележи, че ако титлите на Сити бъдат отнети, отличията им няма да бъдат връчени на “Ливърпул” и “Манчестър Юнайтед”. Титлите на “Ювентус” в Серия А за 2004/05 и 2005/06 г. бяха отнети след скандала с уреждането на мачове “Калчополи”. Висшата лига няма да връчи трофеите на клуба, завършил на второ място. Вместо това кампаниите ще бъдат класифицирани като такива, в които няма шампион.

Мнението на Ритнитопъ: Скандалът с “Манчестър Сити” може да придобие размерите на “Калчополи”, като дори има шансове да се окажа по-мащабен. Тук говорим за период от поне девет години, в които клубът не е спазвал финансовите правила. Разбира се, ако се докаже, че наистина има нередности.

До тогава, както се казва, Сити “са невинни до доказване на противното.”

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *