Press "Enter" to skip to content

Пол Белогур се оттегля от “Пирин”. Какво следва?

Днес стана ясно, че собственикът на “Пирин” (Благоевград) се оттегля. Въпросът е какво е бъдещето на отбора?

Открай време беше ясно, че има проблем в управлението на тима. Днес изглежда, че картите бяха сложени окончателно на масата. Новината, че Пол Белогур се оттегля може би не изненада много хора.

Успехите при Белогур

Американският предприемач Пол Белогур се яви в момент, когато “Пирин” беше за трета поредна година във Втора лига и в отбора нямаше много поводи за оптимизъм. С неговите инвестиции бяха привлечени редица звездни футболисти за българските стандарти, като например Николай Бодуров, който беше известен още и като Коки Снайпериста, Петър Занев, изкарал солидна кариера в руския тогава елитен “Амкар” (Перм), Станислав Костов, който беше голмайстор на “Левски”, бившият капитан на “Лудогорец” Светослав Дяков и много други.

Още с идването му стана ясно, че инвестициите в отбора ще са големи, което означава и, че “Пирин” от аутсайдер във Втора лига стана един от фаворитите за директна промоция. Развръзката на сезона вече ви е известна: класирането в елита стана сигурно и на теория след победата над “Литекс” в Ловеч, а шампионската титла стана сигурна, след като “Янтра” (Габрово) победи втория, “Локомотив” (София). На празненството преди преди последния мач от сезона, срещу “Струмска слава” беше опънат и трансперант, засвидетелстващ подкрепата на феновете към собственика.

Трансперантът

Дойде времето за участие в елита. Очакванията към отбора бяха големи, предвид звездната селекция, но резултатите бяха далеч от задоволителни. Два кръга преди зимната пауза на сезон 2021/2022 последва треньорска смяна, резултатът от която бяха равенство срещу ЦСКА София и победа като гост срещу “Лудогорец”. През пролетния полузесон тимът все пак успя да си запази мястото при най- добрите, въпреки сериозната конкурения.

Изявлението

Тези успехи останаха като прекрасни спомени в съзнанието на всеки един пирински фен. Но след хубавия сезон дойде и обичайно по- трудният втори. В медиите почнаха спекулации, че Белогур ще даде управлението на отбора на някого друг. След това излезе информация, че текат преговори с турски бизнесмен, който едва ли не се очакваше да възроди “Пирин”, но до щастлива развръзка там така и не се стигна. Така дойде моментът, в който беше дадено и официалното заявление:

“Скъпи фенове, граждани на Благоевград, уважаеми ръководители, треньори и служители, през последните 3 години заедно изминахме един успешен път.

Заедно постигнахме най-важната си цел. Върнахме Пирин там, където му е мястото – в Първа лига, сред най-добрите.

За втора поредна година сме в елита на българския футбол. Изключително съм доволен, че успях да помогна на отбора по всякакъв начин.

Винаги съм давал за любимия си тим от сърце и душа. Бяха направени много подобрения. Бе ремонтирана трибуната, сменени и добавени седалки, извършен бе основен ремонт в административната сграда, осигурено бе електронно табло. Ремонтирани бяха съблекалните, подменени бяха резервните скамейки, закупен бе нов автобус, бе поставена нова ограда на стадиона.

Трудно е да изброя всичко, сторено за по-доброто бъдеще и успехите на нашия отбор, на отбора на Благоевград.

Лично на мен ми костваше много усилия да развивам този проект, тъй като футболът не е най-силната ми страна, но бях воден от любовта и страстта към Пирин и му отдадох всичко по своите сили, дадох всичко от себе си по време на тези 3 години.

Искам да Ви съобщя, че дойде времето, в което този труден, но успешен път за мен като собственик на клуба приключи.”

“Продължавам работата си върху основните си бизнесив Австралия и САЩ.

Ще даря всички си акции на Община Благоевград абсолютно безвъзмездно. Вярвам, че това е най-доброто за клуба. Градът и Общината се оказаха най-надеждният ни партньор.

Това стана факт най-вече през последните 18 месеца, откакто Илко Стоянов е кмет. Той е човекът, който непрекъснато ни подкрепяше и правеше всичко, за да върви напред любимият ФК Пирин. И съм убеден, че кметът ще намери начин клубът да продължи да се развива и да се конкурира с най-добрите отбори в България. Благоевград трябва да се гордее, че има кмет като Илко, който е посветил живота си на града и неговите хора.

Аз ще продължа връзката си с Благоевград и клуба. В този красив град притежавам телевизионна станция – Bulgarian Broadcasting Group BBG. Ще съм един от рекламодателите наПирин. По този начин ще покажа на останалите хора с бизнес тук, че е чест и привилегия да продължа да подкрепям един вековен отбор, от който са излезли велики футболисти.

Тук е мястото да благодаря на толкова много хора, които бяха съпричастни с мисията на Пирин през тези 3 години. Благодаря на верните фенове, аз съм един от тях. Винаги съм усещал тяхната подкрепа, тяхната любов и тяхната отдаденост към любимият ми отбор. Неслучайно те бяха тези, които организираха честването на 100-годишнината на клуба.

Благодаря на всички ръководители, състезатели – бивши и настоящи, треньори и служители, които също работиха усилено за успеха на този клуб.

Благодаря на Община Благоевград и на кмета Илко Стоянов за протегнатата ръка”.

– Пол Белогур
Пол Белогур

Мнението на феновете за бъдещето на отбора

Вече се чуха доста мнения относно евентуалните сценарии за развитие на ситуацията. Има мнения, че общината ще успее да издържа “Пирин”, колкото ситуацията да не се влошава още повече, други пък казват, че следващия мач, този с “Левски”, ще бъде последен за отбора в елита, трети пък са на мнение, че ако футболистите напуснат, сезонът може да бъде довършен само с юноши.

Феновете на “Пирин”

Мнението на “Ритнитопъ”: Тези проблеми са наистина големи и никой отбор, особено с традиции в българския футбол, не заслужава да ги изживее. Обаче никой не е застрахован и всеки рано или късно трябва да се сблъска с тях. Каквото и да стане с отбора, едно е ясно: “Пирин” е един от отборите с най- много фенове във футбола ни. Тези фенове показаха не един или два пъти, че каквото и да става, винаги са зад отбора си. Със сигурност няма да го предадат и сега.

Довечера в 20:00ч. ще коментираме случващото се в Пирин!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *