Press "Enter" to skip to content

Окръжна група Шумен

Днес ще ви разкажем за А окръжна група в Шумен, в която няма нито изпадащи, нито класиращи се, а финалът е един и същ.

Завръщаме се към аматьорските групи. Шуменското областно първенство претендира, че е едно от най-големите в страната. Там отборите са разпределени в три подгрупи (до миналия сезон две) – северна, централна и южна. В северната има 12 отбора, докато в останалите две – по 10. По регламент в предходните години победителите от двете групи – северна и южна – се изправяха един срещу друг. Това бяха неизбежно отборите на “Енев” (Дибич) и “Мълния” (Климент). Има и сблъсък за третото място между вторите отбори в съответните групи.

Кои са “Енев” (Дибич) и “Мълния” (Климент)?

“Енев” (Дибич) е един симпатичен отбор от едно симпатично село, много близо до Шумен. Именно заради близостта си с областния град отборът играе домакинските си мачове на стадион “Панайот Волов” – градският стадион в Шумен. Както вече разбрахте, тимът е неизменен шампион в групата си през изминалите 9 години.

Емблемата на “Енев” (Дибич)

Същото може да се каже за отбора от другата страна – “Мълния” (Климент). Разликата тук е, че селото е доста по- отдалечено, на границата с разградска област. Също като “Енев”, “Мълния” в последните години се наложи като шампион в своята група.

Емблемата на “Мълния” (Климент)

Развръзката на всеки сезон

Тя е една и съща: както вече разбрахте, тимовете в качеството си на шампиони в двете групи играят областен финал помежду си от сезон 2016/2017 насам. Тук, обаче, правим едно важно уточнение: през сезон 2019/2020 финали така и не се провеждат заради пандемията, а през сезон 2018/2019 ОС на БФС взима решение финалите да не се играят заради напрегнатата обстановка в последните кръгове на шампионата. Но и тук финалистите са същите. През сезон 2016/2017 нещата са малко различни и вместо “Мълния” (Климент) на финала участва “Устрем” (Трем). Развръзката обаче е същата – финал, спечелен от “Енев” (Дибич) с 4:0.

Всъщност “Енев” среща първата си основна конкуренция в лицето на “Мълния” (Климент). В последните 7 сезона, при финали играни не срещу този отбор, тимът от Дибич излиза краен победител с резултат 4:0. По принцип такава победа трябва да носи право на класиране в Трета лига, но това си остава само на хартия. Победителят така и не изразява желание и готовност да участва в елита на аматьорския футбол у нас и това така и не се случва. Особено в последните години се повтаря все един и същ сценарий.

Кадър от последния финал между двата отбора

Поглед и към последните отбори

Нека хвърлим един поглед и към тимовете, които така и не могат да намерят място по- нагоре в таблицата.

През настоящия сезон положението там е катастрофално. Имената на последните отбори в трите групи са “Лудогорец” (Каолиново), “Балкан” (Градище) и “Ботев” (Каменяк). От трите отбора “Ботев” има 6 точки, “Лудогорец” 1, а както може би се досещате, “Балкан” няма нито една точка в своя актив през сезона.

Поглед назад през последните кампании показва, че през изминалия сезон “Ясен” 2007 (Ясенково) има 6 точки за целия сезон, а “Олимпия” (Шумен) е изваден, след като се осмелява да участва в конгреса на БФС, организиран от Димитър Бербатов в края на миналата година. През предходния сезон (2020/2021) “Войвода” (Капитан Петко) е изваден кръг преди края на шампионата в северната група с 3 точки, докато от другата страна “Балкан” (Средня) събира цели 12 точки. Похвално е, че нито един отбор в последните 10 сезона, който е бил в шампионата до края така и не е завършвал сезона с нулев актив.

Емблемата на Областната група в Шумен

Отказалите се и/или извадени отбори

Всеки отбор рано или късно се изправя пред финансова криза. Не е приятно, но за съжаление, е неизбежно. Така немалко тимове през годините така и не са могли да завършат участието си в един сезон. Тук, за съжаление, си говорим за доста отбори. През изминалия сезон те бяха три. Освен шуменския отбор, за който вече стана въпрос, бяха извадени и също споменатият “Ясен” 2007 (Ясеново) и “Габър” 2015 (Габрица).

През сезон 2018/2019 от северната група са извадени “Никола Козлево” (Никола Козлево) и “Динамо” (Черна). От южната група не завършват “Кочово” (Кочово) и “Стан” (Стан). Връщаме се до сезон 2016/2017, когато е изваден “Лудогорец” (Каолиново) отново от северната група. А още две кампании назад, през сезон 2013/2014 е изключен “Ник” (Изгрев).

Емблемата на ФК “Ботев” (Каменяк)

Мнението на Ритнитопъ: Показахме ви още един материал, посветен на според нас изключително подценените областни групи. Оказва се, че там футболът е изключително труден именно заради това, че са забравени от българската футболна общественост, но и по- лошо – от БФС. В най- добрия случай им се дават топки преди някой конгрес, а евентуално при още повече късмет и нова екипировка, макар че тук повече се разчита на някой спонсор. А ако скоро не се задава конгрес, се разчита на това, което има. Надяваме се това в скоро време да се промени, а ние ще продължим да отдаваме заслуженото внимание на тези иначе изключително атрактивни дивизии.

Очаквайте нови предавания съвсем скоро!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *