Press "Enter" to skip to content

Мартин Смоленски – един от най-бързоразвиващите се таланти

Днес ще ви покажем историята на Мартин Смоленски – един наистина обещаващ талант, който става все по-дискутирана тема

Кратка биография

Мартин Смоленски е роден на 8. март 2003 година. Младокът е продукт на школата на ЦСКА София и още на 9 годишна възраст, през 2012, прави силно впечатление на медиите, като още тогава е заснето първото му интервю. По това време той е капитан на набора си в академията и играе като централен нападател, но казва, че може да играе на всяка позиция в нападението.

Има качества, неслучайно и другите имат качества, но той показва майсторство и себераздаване.

Това са думите на треньора му в споменатото интервю

Още в първите си години прави впечатление с техника, точност и бързина. Първата си тренировка с мъжкия отбор прави по времето на Нестор Ел Маестро в Панчарево.

Въпросното видео

Сухата статистика

След страхотните изяви при юношите, както вече разбрахте, започва в мъжкия отбор на “армейците”. Там обаче не успява да убеди ръководството в качествата си и бива пратен под наем първо в “Царско село”. След колеблив период там е взето решение да слезе във второто ниво на футбола ни – в “Миньор” (Перник). Там записва общо 16 мача, в които вкарва 1 гол, срещу “Янтра” (Габрово) на 19. февруари 2022, когато неговият отбор печели с 2:0.

Престоят му там обаче може да се каже, че е белязан от доста контузии. Въпреки това Христо Янев, който по онова време беше треньор на “чуковете” реши да го задържи, но така и не се стигна до нещо кой знае колко забележително като статистика.

Смоленски с медала от финала за Купата на България, спечелен с 1:0 срещу “Арда” през 2021 година

Чисто игровото му представяне обаче не спря да прави впечатление, което му уреди нов период под наем, този път една идея по-нагоре в българската футболна пирамида. Той премина в “Пирин” (Благоевград). Дебютът му беше при гостуването на “Спартак” (Варна). Тогава той игра 24 минути. За щастие при “орлетата” контузиите спряха. Постепенно той не само, че увеличи игровото си време, но и си стана титуляр.

Първия си гол за тима вкара може би в най-важния момент – срещу “соколите” при победата с 3:1. Второто попадение дойде сравнително скоро – само два кръга по- късно, при равенството 1:1 с “Левски”. Като цифри статистиката му до момента за “Пирин” е 16 мача и 2 гола, но както вече стана ясно, и двата гола паднаха в последните 4 мача. Като футболист на “Пирин” прави дебют и за младежкия национален отбор. Там той играе срещу Унгария U21 и записва 45 минути.

Мнението на Ритнитопъ: Мартин Смоленски със сигурност е един от най- перспективните футболисти в днешно време. Както е известно, във Втора лига условията не са толкова добри, което е довело както до контузиите, така и до затрудненията още там да разгърне пълния си потенциал. Не се съмняваме обаче, че “Пирин” е точното място за него, като резултатите вече стават видими.

Във видеото с интервюто с 9-годишния тогава Смоленски е поставен един въпрос, който важи с пълна сила в днешно време. Колко по-добре е да залагаме на местни, български футболисти, които са продукт на нашите си школи, вместо да взимаме чужденци с ненужно високи заплати? Дори 11 години по-късно този въпрос все още е толкова актуален. Пример е именно този футболист. Със сигурност той има още какво да ни покаже, стига да се прояви необходимото търпение.

Вижте коментара относно гола на Смоленски, както и за всичко случило в този кръг!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *