Press "Enter" to skip to content

Какво се е случило със Sports Republic и сделката за Левски?

Изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков даде пресконференция, на която разказа за случилото се със Sports Republic!

Една от важните теми на днешната пресконференция, дадена от изпълнителния директор на Левски Ивайло Ивков, засегна пропадналата сделка със Sports Republic, по-известна на повечето хора като United Group, или компанията на Драган Шолак.

Sport Republic е базирана в Лондон фирма за спортни инвестиции, основана от Расмус Анкерсен и Хенрик Крафт, финансирана от водещия инвеститор Драган Шолак. В момента фирмата притежава 80% дял в клуба от Висшата лига Саутхемптън. А през миналото лято Sport Republic придоби 70% дял в турския клуб Гьозтепе, като стана първият чуждестранен инвеститор, купил клуб в турската футболна индустрия. По всичко личеше, че Левски ще е следващата придобивка на компанията. До сделка обаче не се стигна.

Изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков разказа повече около пропадналата сделка:

“Sports Republic и отношенията с тях…може би широката общност е останала с горчивина, че не се е случила сделката. Аз също бях изненадан и също научих два часа преди изявлението на Шолак, сутринта получих смс от представители на Sport Republic. Това е фирмата, която след финала на Купата на България изпрати официално своите намерения да влезе в клуба.”

– започна темата Ивков.

“Те изявиха намерението си за придобиването на акциите на клуба за големи инвестиции, както за стадион и инфраструктура, така и за селекция, както и за погасяване на задълженията, които са трупани през годините.

Сега трябва да ви кажа, че някъде в навечерието на Коледа между 10 и 15-ти декември, аз и Станимир Стоилов, които все още напълно разполагахме с оперативното управление на този клуб, решихме, че ще се държим сякаш United (Sports Republic) никога не са се появявали и не съществуват. Това, толкова време е било пред очите ни, но усещахме, че отиваме в крайността, в която седим и чакаме да дойде големият спасител.

Решихме и прозряхме една простичка истина, че ако те влязат в клуба…тогава грижата не е наша и нашата мисия ще е изпълнена. Левски да бъде изведен от блатото, в което го заварихме, щеше да бъде абсолютно изпълнена цел като първи етап.”

– допълва Ивков.
Ивков и Стоилов

Ивков допълни, че трансферната политика на клуба би решила куп актуални проблеми, но поради решение на висшето ръководство на клуба, трансферите не са се случили.

“Трансферите на полусезона бяха крайно наложителни. Защото убедих Мъри, а той не е глупав човек, че това е единственият начин Левски да бъде горд и независим, не само на терена, но и извън терена.”

С тази сума (около 6 млн. евро) съм сигурен, че щяхме да покрием голяма част от главницата към НАП, да успеем да договорим по-добри условия, а не унизителни такива със запор на смекти и да извадим сами клуба си от блатото. Без бащици, без големи компании и без каквато и да е външна помощ, просия, въпреки резултатите напоследък!

Това също не се случи. Още в началото следвахме изцяло плана, обявен при нашето идване в клуба. Усилена къртовска работа, безрезервност към мисията, която сме поели, привличане на нови инвестиции, обединяване на левскарството, всичко това ние го правихме, без да уповестяваме планове B, C и D. Просто се захванахме да решим належащите проблеми. Това щеше да осигури бюджет както за възнаграждения, така и за 1-2 трансфера.

Предвидливо в клуба влязоха футболисти, точно на постовете на футболистите, с които решихме, че можем да се разделим, без да се разпродава отбора и да се усетят кой знае какви сътресения. И това не се случи. В крайна смекта има структура в Левски и ние не взимаме стратегическите решения или това е след мача с ПАОК!”

– сподели Ивков.
Най-интересното от пресконференцията на Ивков

Мнението на “Ритнитопъ”: Дали това, че сделката не се е случила е хубаво нещо, всеки може да прецени за себе си. Има различни мнения по този въпрос, но фактите са на масата. Дори и позицията на Ивайло Ивков и Станимир Стоилов да се държат сякаш няма оферта от страна на Sports Republic говори доста.

Оттук нататък, който и инвеститор да прояви интерес към Левски, феновете никога няма да могат да повярват истински. Случилото се със Sports Republic и Джо Диксън дискредитираха ръководството на клуба.

Възможно е да има и друга причина, която да не позволява да бъде завършена сделката за придобиването на акциите на клуба, официална такава обаче липсва.

Гледайте новия епизод на ОБЗОР НА КРЪГА!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *