Press "Enter" to skip to content

Христо Йовов: Останах пет години в Литекс на шега…

Бившият нападател на Левски Христо Йовов разказа пред Трибуна Левски интересна история за престоя си в Ловеч и завръщането си в Левски!

Христо Йовов започва своята футболна кариера в Левски, след което отива за кратко в Германия и изкарва наем в Локомотив София. След края на наема футболистът поема в посока Ловеч, където Гриша Ганчев очаква “Бижутера”! Защо обаче Йовов отива в Литекс?

“Тогава исках да се прибера в Левски, но имаше двама човека на моя пост. Левски беше купил Георги Бачев за колосална сума за България. В този момент Левски каза, че няма нужда от мен. Аз бях длъжен да търся своя път някъде другаде.

В интерес на истината с Литекс стана много странно, защото при мен дойде мениджър и ми каза, че ми е намерил отбор в Англия. Не ставаше дума за Висшата лига, а за Първа английска лига. Трябваше да продължа да играя някъде. Англия ми се струваше много примамливо.”

– започва разказа си Йовов.
ИВКОВ: Знам кои са кукловодите в ЛЕВСКИ! Най-важното от пресконференцията на изпълнителния директор!

Йовов обяснява, че по това време доста от трансферните правила, които властват днес не са били на лице, което е позволило той да бъде препродаден без да е бил в определен клуб цяла година. Неговият мениджър го е уверил, че се е разбрал с Гриша Ганчев, който щял да го вземе в Литекс и след това да го продаде в Англия.

Гриша Ганчев ме взе и аз отивам да си говорим как ще се получи трансфера, при което той ми каза: “Къде ще ходиш да играеш в Първа лига? Ти си футболист за Висшата лига. Остани една година в Ловеч да играеш голям футбол”. Аз си помислих, че може би е прав. И така пет години… На шега, ужким да бъде трамлин.

– разказва Йовов.
Йовов успява да играе и с великия Христо Стоичков в националния отбор

Идва момент, в който Левски се сеща за Йовов и иска да го привлече, тогава обаче Гриша Ганчев иска трансферна сума за играча. За да се случи трансферът, Йовов откупува сам правата си.

“Тогава не беше точно така. Имаше недоволство от страна на Гриша Ганчев. Бяха му наговорили някакви неща и той ми каза: “Ти повече няма да играеш в Ловеч”. Аз му отговорих: “Хубаво, като няма да играя, ме пусни да ходя някъде другаде”. Той обаче ми обясни, че струвам сто хиляди долара. Аз обаче не бях играл 8 месеца заради тежка контузия. Кой би платил за мен сто хиляди долара в този момент?

Той ми обясни, че това ми е цената, в противен случай ще си стоя вкъщи. Чудих се какво да направя и в интерес на истината Берое дойде и искаше да плати трансферната сума. Всичко вървеше по план. Бяхме се разбрали. Обаче в един момент си казвам: “Абе, аз какво ще правя в Берое?” и тогава Мъри беше треньор. Звъннах на Мъри, тъй като ме искаше на Герена преди време. Той обаче не ми вдигна.”

– разказва Йовов.
Гриша Ганчев и неговият Литекс бяха изключително силен тим по това време.

“Точно преди да сляза от колата по пътя за Стара Загора, Мъри ми върна обаждане и го попитах дали иска да дойда да тренирам и ако ставам, да ме вземат. След което той попита Сираков, разбрахме се, че аз ще си платя трансферната сума, даже не исках заплата, но Сираков каза, че няма как футболист на Левски да е без заплата. Предложиха ми 2000 лева. Викам си: “2000, 2000, кой ти ги дава”. “

– споделя Йовов.
Христо Йовов с екипа на Левски

Мнението на “Ритнитопъ”: Христо Йовов бе футболист, който можеше да вкара и да пропусне всяко едно положение, независимо къде се намира на терена. Прякорът му “Бижутера” възниква след гола бижу, който той отбелязва във вратата на ”Олимпик” (Марсилия)! Все пак обаче Йовов е един от ключовите играчи по време на първия престой на Станимир Стоилов като наставник на Левски. Нападателят носи прекрасни моменти на “синята” общност в България. Най-запомнящият се момент на нападателя е голът му срещу Олимпик Марсилия, който се оказва и победен за Левски! Христо Йовов играе три пъти за Левски през своята кариера!

Цялото участие на Йовов в канала на Трибуна Левски можете да гледате тук:

Феновете на Левски могат да открият невероятни артикули и подписани фланелки от футболисти на “сините” като Ивелин Попов, Пламен Андреев, Марин Петков и вече играещия в Дубай Георги Миланов!

Все още можете да се включите в благотворителния футболен търг на “Ритнитопъ” тук: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=ritnitop.bg&set=a.590882639723548

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *