Press "Enter" to skip to content

Кой ще влезе в професионалния футбол?

Днес ще ви покажем отборите от третото ниво на футбола ни, които са най-близо до влизане в професионалния футбол.

Борбата за място при професионалистите винаги е била много ожесточена. В нея могат да участват както традиционни отбори за футбола ни, така и нови отбори, с прясно финансиране и добри идеи.

Северозападна Трета лига

Там ситуацията е доста заплетена, тъй като 3 отбора са в рамките на 4 точки. Става въпрос за “Локомотив” (Мездра), “Бдин” (Видин) и “Локомотив” (Горна Оряховица). Тимът от Мездра заема първото място с актив от 42 точки от 16 мача, което означава и 14 победи и 2 загуби. 2 точки по- надолу е отборът на “Бдин” (Видин). Той пък има 13 победи, 1 равенство и 2 загуби. “Горнооряховци” пък имат 1 равенство повече.

Последното участие на “Локомотив” (Мездра) във Втора лига е от не толкова далечния сезон 2015/2016, когато завършва на последното място, на 3 точки от предпоследния – “Септември” (Симитли). Колкото до “Бдин” (Видин) – тук трябва да се върнем по-назад във времето, до сезон 2011/2012. С “Локомотив” (Горна Оряховица) няма нужда да се връщаме толкова назад, до сезон 2020/2021, когато те за последно бяха при професионалистите.

Отборът на “Локомотив” (Горна Оряховица)

Югозападна Трета лига

Тук случаят е доста по-особен, тъй като отборите са прекалено много и са разделени в две групи. Този принцип наподобява Шуменската окръжна група.

В първата група лидер е “Марек” (Дупница) с актив от 45 точки от 18 мача, което се равнява на 14 победи, 3 равенства и 1 загуба. В последния си мач “дупничани” се справиха с лекота със “Сливнишки герой”, побеждавайки го с 5:0. Само две точки по-назад е “Чавдар” (Етрополе), който успя да отстрани “Пирин” (Благоевград) с 2:0 от турнира за Купата на България и загуби минимално като гост от “Спартак” (Варна) след продължения. Активът на отбора е 43 точки, което означава 14 победи, 1 равенство и 3 загуби.

В другата група положението е не по-малко интересно, като изненадващо или не, лидер с актив от 41 точки е отборът на “Костинброд”, който играе едва втори сезон тук, втори е “Вихрен” (Сандански) с 38 точки, или 3 по-малко, а трети е “Кюстендил”, на едва 4 пункта от първото място.

Тук регламентът е доста заплетен, като според него след края на редовния сезон отборите се разделят на две групи според класирането си, тоест ТОП 5 от едната група и ТОП 5 от другата група образуват първата, съответно общо с 10 отбора, а останалите отбори образуват втора група, в която борбата ще е за оцеляване. След като отборите се разделят на финалните 2 групи, във Втора лига влиза само един отбор.

Югоизточна Трета лига

Тази група е може би най-силната. Често се случва от нея да произлизат силни отбори, или такива, които в турнирни мачове да затрудняват грандовете.

Ситуацията тук е малко по-различна. “Несебър” е на върха с 50 точки, което означава 16 победи, 2 равенства и 3 загуби в общо 21 мача. Вторият изостава на 3 точки, а третият – на 6. Това е “Гигант” (Съединение), който беше изключително близо до това да отстрани ЦСКА София от турнира за Купата на България, както и “Черноморец” (Бургас). Следват още 3 отбора, които са в рамките на 3 точки, така че битката там обещава да е доста сериозна, както се случи в доста отминали сезони. Само една кратка вметка: последен в групата е отборът на “Верея” (Стара Загора) с 0 точки в своя актив.

Отборът на “Несебър” празнува гол.

Североизточна Трета лига

Отново ставаме свидетели на изключително малка точкова разлика. Първи е “Черноморец”(Балчик) с 46 точки, което означава 15 победи и само 1 равенство. Без поражение. Това равенство обаче беше именно срещу втория – “Септември” (Тервел), който е само на 2 точки зад тима от морския град, което означава само 1 равенство повече. И двата отбора са традиционно силни участници в групата си, като в последните години все се борят за първите места. Разликата с третия и четвъртия (съответно “Светкавица” (Търговище) и “Черноломец” (Попово) е по-голяма – 9 и 11 точки).

Мнението на Ритнитопъ: Винаги в аматьорския футбол е интересно, но този сезон сякаш е дори по-оспорван от изминалите. Винаги е интересно да видиш много отбори с една обща цел: оцеляването, защото особено в долните дивизии, а и не само, целта е не толкова доброто представяне, а оцеляването. А никога не е скучно да оцеляваш.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *