Press "Enter" to skip to content

Какво се случва с Кун Теменужков?

Как се развива днес футболната кариера на Кун Теменунков, който три години беше в академията на “Барселона”, а сега играе в ниските дивизии на Испания?

Джошкун Теменужков Михайлов, известен като Кун Теменужков, е роден в Хасково. Когато е на година и половина, семейството му се мести да живее в испанския град Фрага. Там започва да тренира футбол в местния отбор, когато е едва на 7-годишна възраст.

През 2009 г. се мести в школата на “Лерида”, където играе три години. През 2012 г. отново сменя отбора си, след като преминава в школата на “Бордета”. През 2014 г., в мач срещу връстниците си от “Барселона”, Кун е забелязан от легендата на “каталунците” – Гилермо Амор. Преминава тридневни проби в школата на “Барселона”, известна като “Ла Масия”, след което е одобрен и подписва договор. Играе за отборите до 16 и 18 години. Вкарва 30 гола в шампионата, с което допринася за спечелването на титлата.

Кун с екипа на “Барселона”

През 2017 г. попада в класацията на “The Guardian” за 60-те най-добри млади играчи в световния футбол.

Решава да се присъедини към академията на английския “Лийдс Юнайтед” през 2017 г. Подвизава се в отборите до 21 и 23 години. Кун играе както нападател, така и на позиция зад нападателя. Помага на отбора да спечели титлата на Северната лига за развитие за сезон 2018/2019, отбелязвайки 7 гола.

На 6 януари 2019 г. футболистът прави дебюта си за мъжкия отбор на Лийдс, като влиза в 79-та минута в мача от ФА Къп срещу “Куинс Парк Рейджърс”. Това ще му остане и единствената поява с екипа на мъжкия отбор.

Кун Теменужков по време на дебюта си за мъжкия отбор на “Лийдс”

През януари 2020 г. Кун е изпратен под наем в испанския третодивизионен “Ла Нусия“, за да натрупа опит в мъжкия футбол. Нещата се променят много бързо, след като през март първенството е спряно заради пандемията от COVID-19. Кун успя да изиграе само 2 мача за отбора.

Отново е изпратен под наем в Испания, този път в “Реал Унион”, който отново се подвизава в третото ниво. Това може да се каже, че е първият му истински сезон при мъжете. Успява да изиграе 19 мача, в които отбелязва 3 гола. През следващия сезон Кун отново е изпратен в “Реал Унион” под наем. През втория си престой в тима Кун изиграва 25 мача, но само 9 започва като титуляр. Отбелязва 3 гола.  

През лятото на 2022 г. договорът му с “Лийдс” не бива удължен.

След няколко престоя под наем в испански отбори и след само един мач за мъжкия отбор, Кун напуска Англия. Подписва с испанския “Навалкарнеро” в четвърта дивизия на страната. Към днешна дата Кун има отбелязани 7 гола в 20 мача през сезона, като 11 от тях е започнал като титуляр.

Мнението на “Ритнитопъ”: Кун Теменужков е поредният млад български футболист, който среща трудности с адаптацията в света на мъжкия футбол. Все още е на 23 години, така че има достатъчно време пред себе си, за да демонстрира и развие още качествата си. Дано през следващия сезон играе в отбор с по-големи амбиции и в по-горна дивизия. Бъдещето на футболната му кариера е пред него.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *