Press "Enter" to skip to content

Кои са дамите в българския футбол?

България е известна с редица успешни спортисти, но когато става въпрос за футбол, дамите все още нямат достатъчно присъствие на зеления килим. Въпреки това, те играят важна роля в развитието на българския футбол.

През последните години в България се забелязва увеличаване на броя на жените, които участват в най-популярния спорт – футбола. Много момичета, девойки и жени започват да тренират и да играят футбол, което допринася за повишаване на професионализма и качеството на играта в България.

Женският футбол в България обаче среща множество предизвикателства, като липсата на подкрепа от страна на обществото и медиите, както и финансовите затруднения. Въпреки това, много жени продължават да се упражняват в този спорт и да изпълняват мечтите си.

През 2019 година се създаде първата женска футболна лига в България, която предостави възможности на множество жени да играят на професионално ниво. Тази инициатива допринесе за по-голямото внимание и интерес към женския футбол в България.

Част от състава на водача в класирането Локомотив Стара Загора

В момента водач в класирането е отборът на Локомотив Стара Загора, който е събрал 42 точки от 14 изиграни срещи. Цялото класиране можете да разгледате тук!

Въпреки че женският футбол в България все още среща много трудности, има много професионални български футболистки, които играят в чужбина и се състезават на международно ниво.

През 2018 година, българската футболистка Симона Петкова, подписва договор с италианския тим “Пинк Бари”, ставайки една от първите български жена, които играят в Серия А. В момента играе за женския отбор на „Аарау“ в Швейцария.

Симона Петкова по време на тренировка

Нейната кариера започва от школата на НСА и минава през женските отбори на английския „Уотфорд“, италианските „Емполи“, „Сан Марино Академия“, швейцарските „Лугано“ и „Йънг Бойс“. За изминалата година печели заслужено наградата за най-добра българска футболистка.

Симона Петкова с наградата за футболист на годината при жените!

Тук е моментът да споменем и първата българка играла в Серия А – Лиляна Костова, която има и спечелена Супер Купа на Италия с отбора на Фиорентина! Полузащитничката е ставала шампионка в четири различни страни – България, Полша, Кипър и Русия.

Друга известна българска футболистка е Евдокия Попадинова, която през 2020 г. подписва договор с италианския тим “Наполи“. Същата година грабва приза „Футболистка на годината“ в България. Тя е родом от Хаджидимово, а нейният футболен път започва в школата на „Спортика“ Благоевград. В момента е играч на италинския „Сасуоло“ и всички ние очакваме с нетърпение да разгърне огромния си потенциал.

Евдокия Попадинова с нагрдата футболист на годината!

Като говорим за футболистки с български произход, не можем да не споменем и Марина Георгиева, която е родена в Австрия. Марина играе като защитник и е част от националния отбор на Австрия от 2017 година.

От 2022 година играе и за женския отбор на ПСЖ във Франция. През своята кариера тя е имала значими постижения и участия на международно ниво, като дори е била капитан на националния отбор на Австрия. Тя бе част от отбора на Австрия по време на великолепното европейско първенство в Англия, на което австрийките завършиха в топ 4!

ПСЖ е един от най-добрите отбори в Европа при жените!

Въпреки че броят на професионалните женски футболистки с български произход все още е малък в сравнение с други страни, като например Германия или САЩ, тези жени със своята работа и постижения допринасят за повишаване на интереса и уважението към женския футбол в България и по света. Те също така представляват вдъхновение за много млади момичета, които мечтаят да се състезават на високо ниво.

Футболните школи за жени и момичета в България са важна част от спортната култура на страната. В последните години се наблюдава растеж в интереса към женския футбол, което води до увеличаване на броя на футболните школи за момичета.

Важно е да се отбележи, че не всички футболни школи в България предлагат обучение за момичета. Много от тях все още са насочени към мъжете и момчетата. Това може да се дължи на фактори като традиционното виждане на футбола като мъжка доминация и липсата на финансови средства.

Въпреки това, растежът на интереса към женския футбол в България е насърчил развитието на нови футболни школи, които предлагат обучение и за момичета. Това е положителен знак за развитието на женския футбол в България и може да доведе до по-голяма включеност на жените в спорта.

Друга хубава новина за развитието на женския футбол е, че елитните тимове в българския футбол задължително трябва да имат и женски отбори! От следващия сезон отборите от efbet лига ще трябва да поддържат минимум една женска или девическа формация, която да участва в първенство под егидата на БФС!

Първият сезон се води преходен и липсата на такава формация няма да значи отказ от лиценз, а клубовете ще бъдат само санкционирани, като все още не е ясно какви ще са наказанията. От сезон 2024/2025 обаче липсата на формация в направление „женски футбол“ ще означава само едно – без европейски лиценз и без лиценз за Първа лига.

Гледайте тази вечер от 20:00 НА ЖИВО нашето предаване ОБЗОР НА КРЪГА

Мнението на “Ритнитопъ”: С пожелание за 8-ми март, нека всички жени се чувстват обичани и уважавани за всичко, което правят. Нека този ден бъде напомняне за значимостта на жените не само в нашето общество, но и в нашия футболен свят. Екипът на „Ритнитопъ“ желае на всички жени здраве, щастие, успехи и изпълнение на мечтите им!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *