Press "Enter" to skip to content

Всичко най-важно от пресконференцията на Наско Сираков

Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков заедно с Венцислав Димитров, който е член на Надзорния съвет на клуба дадоха пресконференция, която засегна следните теми: Вдигане на капитала на „ПФК Левски“, и дарителска кампания за задълженията към НАП, както и привличането на нови акционери.

Сираков започна с обявяването на следващата пресконференция, на която и Станимир Стоилов ще присъства.

“Във вторник ще имаме пресконференция със Станимир Стоилов и с Петър Ганев, член на Надзорния съвет, по всички въпроси, които ви вълнуват, и най-вече по желанието на г-н Стоилов да се изнесат някои данни за натрупани финансови проблеми през последните години. Тогава може да дойдете пак с картечниците и ние пак ще бъдем на разположение, няма проблеми. Доскоро бяхме на гребена на вълната и очаквахме подписването на договор със стратегически инвеститор, който беше на финалната права. Няма какво повече да кажа от това, което каза г-н Шолак, а и не знам повече”

Той продължи темата за Драган Шолак и собствеността.

“Лошото за Левски е, че не се случи. Това ни накара да осмислим много неща и да си дадем сметка, че трябва да станем значително по-атрактивни като клуб, за да се появят нови хора, които да инветират в клуба. Моето лично мнение е, че Левски в следващите две-три години трябва да стане значително по-апетитен като клуб за такива хора. Какво беше преди година и половина? Левски беше на абсолютното дъно. В изключително по-тежко и лошо финансово състояние от това, което е [в момента].

Преди година и половина се появиха една след друга две светлинки в тунела – първата беше нашият генерален спонсор PalmsBet, а другата беше Станимир Стоилов. Това даде изключително силен импулс на Левски като клуб. Изкючителен импулс за привържениците, които направиха безпрецедентни неща за клуба. Ние им сваляме шапка за това. Нищо нямаше да е същото, ако ги нямаше генералният спонсор PalmsBet и Станимир Стоилов. Ние със Станимир Стоилов се разбираме с една дума, във вторник ще го разберете още по-добре.”

“За да изчиства Левски това, което наследихме, това може да се случва само с правилно бизнес-корпоративно управление. Убеден съм, че сам човек не може да свърши цялата работа. Всяка една стъпка, която ще предприемаме, aз ще имам решаващата и последна дума, но разчитам изключително много на всички наши партньори. Левски в момента е в много по-добро състояние от спортно-техническа гледна точка. Факт е че миналата година по това време нямахме интерес към нито един наш играч. Тази година това се прояви драстично”.

– Наско Сираков

Мажоритарният собственик на “Левски” опроверга появилата се информация за отказани оферти за над 6 милиона от негова страна.

“Въпреки че чувам бомбастични суми, че съм отказал от 6 милиона и нагоре за наши футболисти, това е лъжа. Такива суми не са идвали за наш играч в клуба. Истината е, че цената на нашите футболисти благодарение най-вече на работата на Станимир Стоилов и екипът му се вдигна тройно и четворно. Това е най-големият капитал на всеки един клуб и най-конвертируемият. Ние сме щастливи, че има интерес към наши футболисти. Няма да продам нито един футболист, ако аз и Мъри не смятаме, че тази сума е нормална за него. Всеки един трансфер е обсъждан между мен и Мъри. Решението съм го взимал аз, но със съгласието на Мъри.”

– добави Сираков

Станимир Стоилов и Наско Сираков взимат заедно решенията.

След това Наско Сираков отвори и темата за НАП

“Най-големият проблем, който ни остана, е НАП. През тези две години и половина се изплатиха ужасяващо много пари, задлъжнели към бивши треньори, футболисти, контрагенти, фирми. За сметка на тези пари най-потърпевшата институция беше НАП. Аз го споделих и с тях. Факт е, че те останаха на опашката, но ако ние не се бяхме разплатили с тези хора и институции, Левски нямаше да има лиценз. Сега приоритет номер 1 на Левски е изчистване на задълженията към държавата. Това беше първата дарителска сметка, която аз отварям откакто съм тук. Отново искам да изкажа своята благодарност към нашите привърженици. За около 10-12 дни са събрани 188 хиляди лева. Чувам и други подмятания, че се пълнела паницата на Сираков. Всички пари отиват директно за погасяване на задълженията ни към НАП. Това в никакъв случай няма да е достатъчно. Като втора стъпка взехме решение да имитираме 10% от акциите. Въпреки че не съм прехвърлил 30-те процента на Тити Папазов, които му бях обещал, първо се посъветвах с него, за да пуснем 10% от тези 30 в продажба и го получих на секундата”

– споделя мажоритарният собственик.

“Освен да окрадем някоя банка и да приключи бързо. Не трябва да имаме притеснения за лиценза. Има интерес и от физически лица, притежатели на акции до момента и от юридически. Да не хвърлям фойерверки, но се надявам тази кампания наистина да е успешна. Каквито и пари да се съберат, с колкото и да се вдигне капитала, всички пари ще отидат към НАП и това е още един начин за мотивация на нашите привърженици да си вземат акции.”

Сираков е оптимист и смята, че дълговете могат да бъдат изчистени до две-три години.

“Ще направим всичко възможно отборът да не пострада спортно-технически. Надявам се до две-три години да нямаме никакви задължения към държавата. Убеден съм, че ще успеем. Мисля, че може да ги изчистим по-бързо. Имаме и следващи стъпки и то скорошни, в рамките на този месец. Когато бъдем готови, ще бъдете информирани надлежно. Всяка една стъпка се прави с насоченост към държавата, да изчистим задълженията ни към държавата. Ние задължително трябва да изчистим нашата бизнес репутация като клуб, защото тя беше смазвана повече от 12 години. Чувствам невероятна подкрепа от феновете. За мен това е още по-задължаващо, за да работим по възможно най-добрия начин, за да излезем от тази ситуация. Усещам уникална подкрепа.”

И на последно място Сираков опроверга слуховете, че Васил Божков е искал пари от “Левски”

“НАП е държавна институция и всеки един трябва да се съобразява. Аз не съм чул г-н Божков да е потърсил нито един лев от Левски. Казусът е изключително заплетен. Не е в моите знания да отговоря на този въпрос. Не мога да ви отговоря. Казусът е много сложен. Левски няма да плати нито една стотинка от тези задължения. След като г-н Божков не изисква нито една стотинка, няма да платим нито една стотинка. Сега най-голямата ни пречка е НАП. Трябва да изчистим този проблем. Комуникацията с НАП е много добра. Враговете те правят по-силен. Ако нямаш, започваш да се успиваш. Не е страшно. Най-нормалното нещо е, когато те обича половин България, другата да не те.”

– завърши Сираков.

Мнението на Ритнитопъ: Наско Сираков има план за бъдещето на “Левски” и изчистването на дълговете. Най-голямата пречка на “сините” остават задълженията към НАП. Ако те могат да бъдат изчистени в следващите две-три години, ще видим един друг “Левски” в бъдещето, един по-силен “Левски”.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *