Press "Enter" to skip to content

Защо българските футболисти се връщат толкова бързо след трансфери в чужбина? (Част 2)

В предишната статия започнахме темата защо много от нашите футболисти не успяват да се докажат зад граница и се връщат скоро след трансфера си. Дадохме и не малко примери за наши футболисти, а причините не са една или две. Днес ще продължим темата като ще обърнем по-голямо внимание на спортно-техническата част и цялостните условия за развитие основни фактори за неуспешното налагане на нашите таланти в чужбина.

Ниво на тренировки и интензитет на първенствaта спрямо родното

Качеството и интензитета на тренировъчния процес извън страната е осезаемо дори на не толкова високо ниво. Това са и едни от основните причини, поради които нашите футболисти не успяват да се адаптират и да отговорят на предизвикателството наречено чужбина. Това не е само техен проблем – проблем е на целия работен процес у нас.

Когато един футболист е свикнал да играе на ниско игрово темпо на тренировки, когато дойде мач нещата не стоят по-различно. А за да се докажеш зад граница трябва да тичаш през цялото време на високи обороти. Когато цял живот не си правил това, няма как за няколко месеца да компенсираш разликата в нов отбор. Зад граница нещата стоят по различен начин. Нивото дори на средноевропейски тим е високо за нашите кадри.

Кадри от тренировъчен процес.

Чудим се защо в срещите си на европейско ниво нашите отбори (може би с изключение на “Лудогорец”) не успяват да надтичат и като цяло да покажат надмощие по отношение на бързина, интензитет и физика. Дори срещу слаби тимове нашите водещи отбори “буксуват” в това отношение. А това не би трябвало да е така. Но как да е иначе, когато тимовете ни играят и разиграват бавно. Следователно не доминират над съперника си, независимо от нивото му.

Изключение е единствено “Лудогорец”, където нивото на работа е на европейско ниво.

Разбира се има и друга гледна точка. Тази на реалността у нас.

Нивото на футболистите у нас и в чужбина

Когато говорим за ниво на футболистите у нас и в чужбина, идва момент да засегнем нивото на подготовка, както и нивото на самото първенство.

За никого не е тайна, че у нас талант и качество на индивидуално ниво не липсват. Но това не прави един футболист завършен или достатъчно добър, за да играе на високо ниво. За да е добър и конкурентен един играч, той трябва да притежава редица качества. Главните недостатъци на нашите футболисти са липса на достатъчно физическа подготовка, тактическа дисциплина, непостоянство в изявите, както и спортно-технически качества.
В това отношение “издишваме” спрямо повечето чуждестранни футболисти.

Тази комплексност от физика, бързина, техника, дрибъл, тактика и издръжливост е по-развита отвъд граница. А когато един или два компонента не са на достатъчно високо ниво, много трудно могат да бъдат компенсирани с футболни или други качества. Изключения винаги има, но тук говорим по-глобално.

Затова е важно един футболист да развива и работи по усъвършенстването на всички компоненти от играта си, а не само върху няколко. Това разбира се, ако иска да стигне далеч, а това както е прието, става факт след успешен период или кариера в чужбина.

Разликата в нивото на родните футболисти спрямо чужденците в “А” и “Б” група не е толкова голяма. Изключение правят звездите на грандовете у нас.

Цялостните условия за развитие

Няма как да подминем и реалността в родния футбол, която не позволява това да се случи.

Външните фактори като липса на финансиране, лоши тренировъчни условия, липса на качествени треньори, както и слабото ниво на технически средства повлияват негативно на развитието на футболистите у нас.

Снимка от базата на Манчестър Сити

Липсата или бавното навлизане на модерни устройства за измерване на натоварвания и софтуери за задълбочени анализи на данните от тренировки, натоварвания, статистики и мачове няма как да не оказва своята огромна роля.

И тук футболистите нямат вина. Те се справят с условията, които са им предложени. А те, на места, са с десетилетие назад в сравнение с чужбина.

Можем да изпишем цяла книга по темата, но не е нужно, защото ситуацията с лошите условия е многократно засягана от различни страни.

Когато сложим тази действителност на “везната”, то някак си става ясно защо разликата е толкова осезаема и нашите момчета много трудно пробиват зад граница.

Нива? Не, това е снимка от футболен терен у нас.

Правилно възстановяване и хранене

Освен всички изброени причини е важно да споменем и някои не толкова важни (поне на пръв поглед). Но ако човек е дори малко запознат с това колко комплексна професия е футболът, то всеки компонент е важен. А във времена, в които футболът е много по-изискващ и интензивен, от основно значение за един футболист е възстановяването и правилното хранене. Ако един играч се храни и възстановява тялото си по правилния начин, то шансовете за по-добро представяне на терена се увеличават.

Правилното хранене е от изключително значение.

Мнението на Ритнитопъ: Както вече споменахме в рамките на няколко кратки статии, няма как да навлезем толкова надълбоко в изброените причини и фактори. Но можем да си дадем обща представа защо това се случва и защо е тенденциозно. Светлина в тунела има. Наблюдава се тенденция все повече български отбори да залагат на родни кадри и да налагат повече българи в съставите си.

Тук заслуга за случващото се има и Българския футболен съюз със своите правила за налагането на млади играчи в професионалния футбол. Ако все повече отбори работят правилно и предлагат добри условия за развитие, то рано или късно нещата ще се обърнат. Така бленуваните класирания за европейско и световно ще станат факт, когато всички изброени фактори започнат да се променят в правилната посока. А за това е нужна промяна в най-горните етажи на управлението на футбола в България.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *