Press "Enter" to skip to content

Димитър Бербатов: Трябва да се биеш с чудовищата, но не трябва да се превръщаш в чудовище!

Топ реализаторът на националния отбор по футбол на България Димитър Бербатов участва в дискусия, провела се в Софийския университет.

Димитър Бербатов бе част от дискусия на тема “Властта във футбола”, провела се във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бившият футболист на Манчестър Юнайтед сподели със студентите своята гледна точка относно най-популярния спорт и неговата приложима сила!

Въпросите от студентите заваляха и един от третокурсниците попита първи Бербатов кое ще ⁹бъде първото нещо, което ще бъде променено в българския футбол, при евентуален успех на неговата кампания.

„Аз водя битка за това да променим нещата в българския футбол. Водим битката вече две години. Наричам я „битка“, заради състезателния й характер. Тази битка ще бъде спечелена, защото повечето пъти успявам да довърша това, което съм започнал.

Какво ще променя? Най-чувствителната тема е тази за децата. Имам фондация, която ръководя и това е причината детско-юношеският футбол да е темата, която трябва да бъде първа. За да се получи, трябва да има концепция, методика и най-вече да бъде нагласен моралният компас. Факторите са много, пластовете трябва да бъдат разместени и нагласени, след това да бъдат синхронизирани. Стратегията е за 10 години напред и скоро ще се осъществи“

– отговори Димитър Бербатов на първия въпрос.
Бербатов по време на разговора със студентите.

Студент по връзки с обществеността попита дали е възможно да се търси подкрепа от държавата и възможна ли е тя изобщо?

„Не мисля, че е търсена, не мисля и че ще бъде дадена. Подкрепа обаче е нужна. Държавата трябва да бъде, и ще бъде партньор, но държавата иска партньор, който е честен. Да знае, че когато партнира с него нещата ще се случват както трябва. Никой не може да вини държавата, но това ще бъде променено, когато моят екип, а ние ще го направим, потърси подкрепата на държавата. Когато отидем там ще сме подготвени да поискаме!“

– отвърна Берба.

Последва директен въпрос от студент: “При евентуална победа подготвен ли е екипът?”

„Екипът ми е готов. И е готов да се разраства! Винаги хора, които са отворени към развитието си, могат да станат част от моя екип. Мнения, препоръки, спорове, винаги са добре дошли. Знаете с какви хора съм обграден, Стилиян Петров, Мартин Петров, търсим такива хора.

Номера винаги ще има. Те се случват. Вече обаче сме зрели и можем да се справим. Забелязвам, че понякога ни подценяват. Заблуждават се по сините ми очи.“

– коментира и тази тема бившият футболист.
Студент задава въпрос към Бербатов.

Въпросите на студентите бяха изключително точни и последва следният: “За да станете президент на БФС се изисква да имате сериозна подкрепа от клубовете. Имате я от феновете, но тези на Левски може и да имат съмнения, че няма да подкрепяте ЦСКА в бъдеще. Как ще ги обедите да са спокойни?”

„Има резон във въпроса, тъй като съм играл в ЦСКА. Но човекът, който се бори за такъв пост трябва да бъде безпристрастен. Трябва да меря с еднакъв аршин. Всички в българския футбол трябва да бъдат равни!

Ако аз знаех и можех всичко, щях да си правя всичко сам. Но ми трябва екип. Всеки дава своите препоръки. Всеки клуб си има собствено мнение, но моята работа е, както го направихме вече два пъти, да се срещнем в различните области с клубовете и да ги убеждаваме какво и как трябва да се направи. На тях остава вече решението за кого да гласуват.“

– обясни Бербатов.

Интересен въпрос последва от другата част на залата: “Когато се събудите всяка сутрин, какво ви мотивира?”

„Понякога и на мен ми е трудно. Няма да се правя на супермен. И аз съм човек. На моменти ми е трудно, децата са ме нервирали…но в същия момент си казвам, че трябва да водя! Намирам силата. Може и да са ми нужни 5-10 минути, но започвам да действам.

Има дни, в които не ми се прави нищо. Всеки минава през тези етапи. Но има определени ситуации, в които просто трябва да намериш силата. Търся мотивацията най-вече в себе си! В 90% от случаите, волята да продължа напред е свързана с каузата „български футбол“.

– коментира тази тема нападателят.

Определено най-интересната тема за студентите бе свързана с БФС: “Допускате ли, че статуквото на футбола в България има опасност да е преминало чисто спортните граници и в момента засяга други, не съвсем спортни интереси, обвързани със солиден гръб, пари и тъмни фигури в България. Готов ли сте за тази битка?”

„Няма как да не съм готов. Водим тази битка. Футболът е и бизнес и политика. Много неща са замесени във футбола. Нещата, които изброи сигурно играят роля, но тези неща не трябва да ни отчайват, трябва да ни мотивират.

Времето на промяната се забелязва, усеща се. През каквито и препятствия да преминаваме, важна е крайната цел. Трябва да решим и да се преборим с тези проблеми, за да можем да се справим с предизвикателствата. Някой път успяваш, друг път правиш крачка назад, за да се засилиш.“

– отговори Бербатов.

Последва пореден въпрос по темата: “Има ли притеснение, че можете да изгубите статута си на икона в българския футбол, бидейки президент?”

„Готин въпрос. Едно време беше точно така. Днешните управляващи бяха вчерашните икони. Заради изборите, които тези хора направиха се стигна дотам. Времената и поколенията са други. Начинът на виждане на света е съвсем различен. Миналото ми дава основата и базата и в този процес на действие съм калил характера си и съм изградил навици, и те ще ми помогнат в каузата.

Градейки кариерата си в чужбина, съм успял да се науча да търся истината. Аз съм добил, пред очите на всички ви финансовата си независимост, която ми позволява да не се отчитам пред никого. Когато имаш база да се чувстваш независим можеш да крачиш напред. Трябва много да се внимава. Трябва да се биеш с чудовищата, но не трябва да се превръщаш в чудовище!

Повечето млади хора ме гледат и виждат хубавата ми кола и си казват „И аз искам тази кола.“ Но те искат да я получат утре. Не гледат цялото пътуване, за да стигнат този успех, който аз съм изградил. Изкачвал съм доста дълги стъпки, за да успея. Внезапният успех се контролира много по-трудно“

– обясни кандидатът за президент на БФС.

Все пак студентите са бъдещи журналисти и въпросът за медиите не закъсня: “Как приемате медийните атаки към вас?”

„Когато е обосновано с факти, мога да го разбера. Когато е безпредметна и безпочвена атака, може би на личностно ниво, не мога да го разбера. Когато обаче няма резултат след 18-годишно управление, когато се движим надолу, а не напред, тогава подкрепата за хора, които не носят резултати е немислима за мен. Не виждам какво им харесват на тези хора…

Стоя далеч от медиите, защото ако съм близък с някого и развием приятелски отношения, неговата обективност ще изчезне. Ако някой от медиите го приеме лично, това е негов проблем.“

– заяви Берба.
След края на разговора Бербатов даде автографи на всички желаещи!

Дискусията за медиите продължи: “Отразяват ли медиите достатъчно обективно случващото се?”

„Мисля, че да. Всеки има право на избор. Има моменти, в които чета нещо и се ядосвам. Но в същия момент, именно затова продължаваш да се бориш.“

– веднага отговори.

Темата за съдийството също не закъсня и няколко студента попитаха в един тон какво е мнението на Бербатов за съдийството в България.

„Те не са достатъчно подготвени. Може да има зависимост, сигурно се случват подмолни неща. Неща, които трябва да бъдат изкоренени. Трябва да има обективност и да се знае какви са правилата. Но трябва емоцията да бъде сведена до минимум, за да може да се погледне обективно на нещата.

Ако наистина съдията е неподготвен, то си личи. А нашите съдии, някои от тях, са неподготвени. Те обаче трябва да вземат изключително бързо решения, а човешкият фактор е налице. Сега вече имат ВАР, за да бъдат лимитирани грешките. Просто трябва да се намери начин как да бъдат намалени тези моменти, в които се чудиш дали е отсъдено правилно или грешно решение. Все пак обаче трябва много работа с българските съдии!

Ако трябва, нека се викат и съдии от чужбина. Той също може да сбърка, но тогава не казваме нищо. Че те по-добри ли са от наще? Нищо не казвам, но трябва да се образоват нашите съдии! Който не иска, нека си търси друга работа.“

– коментира по темата.

Политиката в спорта също бе намесена: “Смятате ли да влезнете в политиката по някакъв начин? Ако ГЕРБ се върне на власт, какво правим, възможна ли е колаборация?”

„Няма как да вляза в политиката в този момент. Впоследствие, имайки избори, и се надявам всеки от вас да гласува, нищо не се знае. Навсякъде са ме посрещали с отворени врати, когато съм искал помощ, който и да е бил на власт, всеки ме е изслушвал. Следователно с една работеща държава, със стабилно правителство, нещата се променят.

А дали ще стана политик? Винаги съм бягал от тези неща.“

– отговори реализатор номер 1 на България.

Финалните въпроси се струпаха един върху друг, като последният бе относно броя на чужденците в родния футбол: “Трябва ли да бъде намален броят на чужденците в българския футбол?”

„Да, със сигурност. Ние го казваме и в нашата програма. Трябва да има точни и ясни правила. Този брой ще бъде намален, но никой на никого не е длъжен. Всеки трябва да се бори. Искам, като българин, да видя български момчета, които да се развиват.“

– завърши Бербатов.

Мнението на „Ритнитопъ“: Димитър Бербатов и неговият екип са главните радетели за промяна в управлението на българския футбол! Заедно с легендите на българския футбол Стилиян Петров и Мартин Петров, както и други бивши футболисти и деятели, Бербатов иска да се пребори за поста президент на БФС, за да може България отново да бъде горда футболна нация. С нетърпение очакваме следващия Конгрес на футболния съюз, за да разберем дали това е възможно.

Срещата между студентите и Димитър Бербатов бе възможна, благодарение на проекта Поп-култура / Поп-политика! Повече за него разберте тук!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *