Press "Enter" to skip to content

Джани Инфантино остава президент на ФИФА

Днес стана ясно, че няма да има промяна на върха на световната футболна федерация и Джани Инфантино остава начело. Какво означава това?

На провелия се днес конгрес в Руанда стана ясно, че Джанни Инфантино остава на президентския стол на ФИФА за още поне четири години. Днес ще се опитаме да разберем какво означава това.

Малко биография

Джани Инфантино е роден на 23-ти март 1970 г. в алпийското градче Бриг. Още в началото започва борба за живот, след като в първите дни след раждането е открито заболяване, което налага кръвопреливане, и то в големи количества. Впоследствие, след трудно търсене се намира дарител и малкият Джани оцелява. “Вторият му живот” е почти изцяло отдаден на футбола. Като малък баща му често го води на мачове на “Интер” и това отключва любовта му към този отбор. В момента той владее италиански, френски, немски, испански, английски и арабски език, покрай жена си, която е от Ливан.

Самият Инфантино признава, че не е достатъчно талантлив, за да се занимава професионално с футбол и затова решава да покори спорта по друг начин. Създава отбор, който се казва ФК “Фолгоре” и се състезава в ниските дивизии на швейцарския футбол. Това е началото на кариерата му като администратор.

Джани Инфантино

Началото на президентската авантюра

Преди да започне в големите позиции на УЕФА, той е футболен консултант в Испания, Италия и Швейцария. След това става генерален секретар на международния център по спортни проучвания (CIES) към университета в Нюшател. Оттам е забелязан от УЕФА и става директор по правните въпроси и лицензирането на клубовете. Така бавно и сигурно продължава неговото изкачване. Стига до ФИФА, където е част от Комитета за реформи, за да спечели президентските избори през 2016 година. Тогава Джани Инфантино дойде на власт във ФИФА след неразбориите около управлението на Сеп Блатер. Последвалият мандат обаче, макар и спечелен с огромна подкрепа, се определя като непълен и с преизбирането си има шанс да изкара поне един пълноценен мандат начело на централата.

Пресконференцията, на която президентът казва, че Световното първенство в Катар е най- доброто в историята

Мнението на хората

След като става президент обаче постепенно бива намразван от все повече хора. До голяма степен катализаторът на цялото недоволство се явява Световното първенство от края на миналата година, понеже имаше много полемики първо около избора му за страна домакин, и второ – заради крайно необичайното време за провеждане на световно първенство. По време на форума той нямаше публична изява, на която беше приет добре от хората. Това се видя доста отчетливо на финала на Мондиала, след като беше освиркан при появяването си на терена за награждаването на победителите.

Освен това, от FIFA последваха още странни идеи, като драстична промяна при Световното клубно първенство. Недоволството тук беше подпомогнато както от самите предложения, така и от факта, че малко или много така и не се прие мнението на феновете. Видяхме реакцията на аудиторията на Световното първенство в Катар, предстои да видим и дали ще се продължи тази тенденция и с другите идеи.

Джани Инфантино с Христо Стоичков

Мнението на Ритнитопъ: Неведнъж сме ставали свидетели на не дотам легални практики от ФИФА – централата, от която зависи цялостното развитие на футбола по света. За съжаление те се предават по веригата дори до най- малките държави. Пример за такава връзка е присъствието на делегатите на УЕФА и ФИФА на конгресите на БФС през 2018 и 2022 година, които казват, че толкова прозрачен и демократичен прогрес не са виждали през живота си. Все пак може и да заключим, че още не е минало достатъчно време, за да можем да преценим дали Инфантино е подходящ за поста си, но едно е сигурно: той остава поне още четири години начело на организацията. Предстои да разберем дали това е за добро.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *