Press "Enter" to skip to content

“Локомотив” (София) – дългият път обратно към елита

Днес ще проследим завръщането на “Локомотив” на голямата футболна сцена в България.

Както знаете, успоредно с ЦСКА София, към долните дивизии се отправи и “Локомотив” (София), който дотогава не беше изпадал от елитната ни дивизия. След малко ще проследим колко дълъг и труден беше пътят на столичните “железничари” обратно към най-добрите.

Падението

Годината е 2015. “Локомотив” (София) на практика престава да съществува поради финансови проблеми. Именно по тази причина БФС отказва да издаде професионален лиценз, а отборът е разпуснат. Тогава Локомотив 1929 (София) започва от “А” Областна група. Там не среща особени проблеми, като завършва сезона на първо място. Активът на “железничарите” е 60 точки от 20 мача или 100% актив и голова разлика 142:8. На финалите в групата среща първо “Царско село”, който се отказва от баражите в седмицата преди мача. По този начин “железничарите” печелят служебно 3:0. На финала надделяват над отбора на “Костинброд” с 4:1.

Локомотив София
Красноречив транспарант на феновете на “Локомотив” (София) от това време

Тимът преминава директно във “Втора лига”, която от този сезон започва да се казва така. Същото правят “Витоша” (Бистрица) и “Царско село”.

Приключението във Втора лига продължава по-дълго. През сезон 2016/2017 “железничарите” завършват шести, на точка след петия “Царско село” и на 14 от първия – “Етър”. През следващия сезон “Локомотив” е още по-близо до елита. Стига до бараж, където за съжаление губи от “Витоша” (Бистрица).

Локомотив София
“Локомотив” (София)

През сезон 2018/2019 тимът от “Надежда” остава по-назад в класирането. След края на последния кръг заема осмо място с 36 точки, на една от седмия “Черноморец” (Балчик). Интересното е че остава на цели 40 от първия “Царско село”. Този сезон ни предлага и друг любопитен момент. “Пирин” (Благоевград), който става шампион в дивизията само 2 сезона по-късно, остава само на четири точки от зоната на изпадащите.

“Локомотив” продължи борбата си за влизане в елита и през сезон 2019/2020. Тогава тимът също е много близо до зоната на бараж, като завършва само на три точки след третия, “Монтана”, който влиза в елита след победа с 1:4 срещу “Дунав” (Русе). За този сезон е важно да се отбележи, че бе прекратен заради въведеното извънредно положение, породено от коронавируса.

Завръщането в елита

Щастливият момент за “железничарите” дойде през сезон 2020/2021. Тогава е може би най- интересният сезон в последните години във Втора Лига. Шампион бе отборът на “Пирин” (Благоевград). “Локомотив” (София) зае второто място. Тогава подреждането на първите два отбора стана ясно, след като “Янтра” (Габрово) победи изненадващо в “Надежда” с 3:1.

Локомотив София
Празненствата в отбора след класирането в Първа лига

Най-после дойде и дългоочакваният момент. “Локомотив” (София) на практика бе отново част от елита. Под ръководството на Иван Колев столичните “железничари” се завърнаха там, откъдето никога не са изпадали по спортен път.

Мнението на Ритнитопъ: Трудно може да се намери по-традиционен за българския футбол отбор от “Локомотив” (София). Както вече споменахме, това е единственото изпадане на отбора от футболния елит, като то дори не е по футболен път. Надяваме се, че това ще продължи и занапред, понеже се убедихме, че Първа лига без “Локомотив”, който може да шокира и грандовете както като домакин, така и като гост, не е същата. Надяваме се, че това ще продължи и занапред.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *