Press "Enter" to skip to content

Футболната схизма в Любимец

Някога “Любимец” бяха един от симпатичните отбори във Втора лига. Отчетоха се и с един сезон при майсторите. Сега обаче ситуацията в “столицата на дините” далеч не е толкова цветуща.

Денят е 19-и май 2013 година. ФК “Любимец” завършва наравно 2:2 срещу “Спартак” (Варна) у дома и за пръв път в своята история си гарантира участие в “А” група за сезон 2013/14.

Два месеца по-късно, в първия кръг на първенството, “любимчани”, водени от Веселин Великов, побеждават шампиона “Лудогорец” с 1:0 и хвърлят бомбата в първенството. След няколко кръга в южното, погранично градче глава скланя и пловдивският “Ботев”.

Почти 10 години изминаха от тези спомени. Днес в Любимец, с население малко над 7000 души, има цели два футболни отбора. Като и двата се състезават в “А” ОФГ Хасково.

Как и защо обаче се стига до това футболно разделение в един неголям град? Нека разгледаме отборите:

ФК “Любимец 2000”

Любимец футбол България
Емблемата на ФК “Любимец 2000”

Този клуб се води спортен наследник на онзи “Любимец”, който през сезон 2013/14 игра при майсторите. Дори собственикът е същият – местният бизнесмен Атанас Сталев. Той стана печално изестен за това, че му бе повдигнато обвинение от прокуратурата поради участие в черно тото. Сталев пък не е криел и бликите си приятелкси взаимоотношения с бившия бос на “Локомотив” (Пловдив) Коко Динев.

След като тимът изпадна от “А” група направо във “В” и по окръжните дивизии, жителите на Любимец многократно изразяваха недоволството си, че Сталев вместо да залага на местни момчета, каквато е практиката по долните ни дивизии, той е довел “свои” играчи от региона, които нямат нищо общо с града. Още повече бизнесменът се е отнасял крайно пренебрежително към по-младите играчи от школата на клуба.

Днес “Любимец 2000” играе на резервния терен на Градския стадион в Любимец поради лошо и неподдържано състояние на главния.

Това недоволство срещу Сталев взема връх и през 2018-та година местните основават:

ФК ” Любимец 2018″

Любимец футбол България
Емблемата на ФК “Любимец 2018”

Идеята прегръща местната футболна емблема Костадин Кючуков, бивш играч на “Любимец”, “Хеброс” (Харманли), “Хасково”, “Локомотив” (Горна Оряховица) и др. Той учредява с помощта на общината и частния бизнес ФК “Любимец” и става негов президент.

Поради затруднената комуникация със Сталев, на чийто клуб се води градския стадион в Любимец, новият клуб не успява да си намери постоянен дом и му се налага да домакинства на различни стадиони в областта като “Георги Бенковски” в Симеоновград, игрището в квартал “Гебран” в Свиленград и др.

В “Любимец 2018” играят само играчи от града, и млади, и по-възрастни. Идеята им е именно те да станат футболния символ на града, изчиствайки и изблъсквайки встрани, меко казано, спорното реноме на Атанас Сталев.

Какви са още причините за това разделение? Може да прочетете тук.

Мнението на “Ритнитопъ”: Наистина има градове, в които по традиция си съществуват по два или повече отбора. Но е пагубно, когато някой в името на личния интерес “дърпа чергата към себе си”. И точно тогава се появяват подобни инициативи, които целят да бъдат с градивен характер и да обединят всички милеещи за футбола в съответното населено място. Можем само да пожелаем успех на “любимчани” в каузата да върнат футбола на своите граждани.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *