Press "Enter" to skip to content

Представянето на “лъвовете” на скорошните квалификации

Днес ще опитаме да отговорим на риторичния въпрос: Успя ли Боби Михайлов да вдигне нивото на националния отбор на скорошните евроквалификациите?

По случай идващия пореден квалификационен цикъл решихме да ви покажем как националният ни отбор се справя на квалификациите за традиционно по-трудните за нас европейски първенства, откакто начело на футбола ни застана “несменяемият” Борислав Михайлов.

2007

Това са първите квалификации в ерата Боби Михайлов. В интерес на истината тогава сме и най-близо до класиране на голямо първенство по време на цялото му управление. Там попадаме в една квалификационна група с Румъния, Нидерландия, Беларус, Албания, Словения и Кипър. От общо 12 мача успяваме да спечелим цели 25 точки, което обаче ни оставя само на една зад втората държава – Нидерландия. Там имаме 7 победи, 4 равенства и 1 загуба, като поражението ни е от Нидерландия в Амстердам с 0:2.

Националният ни отбор от тези квалификации

2011

Там класирането ни е коренно различно. Попадаме в една група с Англия, Черна гора, Швейцария и Уелс. Завършваме на последното място с актив от 5 точки, дошли след победа при домакинство на Уелс и равенства с Швейцария в София и срещу Черна гора в Подгорица. Интересното е, че имаме най-голям актив от последните отбори, като Сан Марино и Андора освен, че завършват без нито една точка и имат голова разлика съответно -24 и -53.

България – Швейцария (2011)

2015

Тук нещата са доста интересни. Жребият отрежда да сме в една група с Италия, Хърватия, Норвегия, Азербайджан и Малта. В тази група печелим 11 точки от 10 мача. Това означава, че имаме 3 победи, 2 равенства и 5 загуби. Победите са в двата мача срещу Азербайджан, съответно с 2:1 като гости и с 2:0 в София и срещу Малта като гост с 0:1. И тук има интересен момент, свързан с друг отбор от нашата група – Италия завършва квалификациите без загуба, със 7 победи и 3 равенства.

Кадър от мач срещу Хърватия от въпросните квалификации

2019

Това са квалификациите за може би най-интересното Европейско първенство в историята. Там попадаме в една група с Англия, Чехия, Косово и Черна гора. Завършваме групата с 6 точки, които идват след победа срещу Чехия и равенства срещу Косово и Черна гора. Там записваме и най- голямата си домакинска загуба – 0:6 от Англия. Помним добре историята след този мач – расистки скандал, оставки, оттегляния, конгреси и така нататък. Това са и засега последните евроквалификации, в които участваме.

Ивелин Попов, точно след като е вкарал

Мнението на Ритнитопъ: Ясен е ефектът от идването на Боби Михайлов на президентския стол в БФС. Всички си спомняме разочарованията от квалификационните цикли, които изброихме в тази статия. За съжаление, не виждаме много поводи за оптимизъм и за следващите квалификации, в които по всичко изглежда, че няма да ни е никак лесно. Въпреки всичко трябва да пожелаем на “лъвовете” късмет, пък оттам нататък си зависи само от тях.

Колкото до въпроса как може да се промени вече показаното, отговорът е един: като им бием шута!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *