Press "Enter" to skip to content

Станислав Генчев – младият гений на българския футбол

Днес ще ви разкажем историята на един от най-добрите млади специалисти у нас – Станислав Генчев.


Начало на кариерата

Станислав Петров Генчев е роден на 20 март 1981 година в Дряново, област Габрово. В седми клас отива в спортното училище във Велико Търново. Там започва кариерата си при юношите на “Етър”. Когато е на 16 се връща в Дряново и заиграва за мъжкия отбор на “Локомотив”, който понастоящем се състезава в Северозападната Трета лига. Оттам е забелязан от “Булмекс” (Делебец), участник в северната “В” републиканска група. Тогава се състои Балканско първенство за юноши, където талантът на Генчев е забелязан от “Левски”. Именно след добрите му игри на това първенство той преминава при “сините”.

С клуба от “Герена” подписва и първия си професионален договор. Там идва и първата повиквателна за младежкия национален отбор, където се представя на достойно ниво. Между 2001 и 2002 година става двукратен шампион на България, спечелва Купата на страната през 2002 година и изиграва голям брой мачове в евротурнирите.

Станислав Генчев Етър
Станислав Генчев в “Етър”

Престой в “Литекс”

През 2005 година преминава в “Литекс”, където силните изяви не свършват. Той става част от един от най-силните отбори на “ловчанлии”, като в този сезон дори успяват да достигнат до 1/16 финалите на Купата на УЕФА, където са елиминирани от “Страсбург”. През 2007/2008 отново печели Купата на България, но този път с ловешкия отбор.

Престой във “Васлуй”

През 2008 година е трансфериран в румънския “Васлуй”. Там треньорът му казва, че е добър на всички позиции, което напълно се оправдава в мач от румънския шампионат, в който стражът на “Васлуй” получава червен картон и Генчев пази на вратата последните 10 минути.

През сезон 2008/2009 той е единственият играч, взел участие във всички шампионатни двубои на своя отбор, като накрая става играч на сезона за тима си.

Станислав Генчев Васлуй
Станислав Генчев като играч на “Васлуй”

В кариерата му предстоят още трансфери в “Лудогорец”, АЕЛ (Лимасол), “Славия”, “Монтана” и “Етър”.

Треньорска кариера

Също като футболната, треньорската му кариерае започва от “Етър”, като отначало е помощник-треньор. През 2019 той става помощник-треньор на националния ни отбор по футбол, но не се задържа дълго при “лъвовете” и още същата година заминава посока Разград. Там отново става помощник-треньор в “Лудогорец”, като е в качеството си на такъв в периода 2019 – 2022 година. След това има три престоя като старши треньор на “орлите”.

Станислав Генчев Лудогорец
Станислав Генчев като треньор в “Лудогорец”

И трите случая обаче не могат да бъдат запомнени с кой знае какви успехи, затова и пристига в “Локомотив” (София), където почти веднага започва с добрите резултати, след като наследява Иван Колев на поста и до момента си е твърд на мястото. Младият специалист успя да хвърли някоя и друга бомба и поне засега носи спокойствие на тима си.

Мнението на Ритнитопъ: Станислав Генчев безспорно е един от най- перспективните треньори в България, като може би с преминаването си в “Локомотив” (София) получи точно това, от което имаше нужда: повече опит с по-малко изисквания. Пожелаваме му да продължи да се развива поне със същите темпове в тази сфера, като със сигурност тепърва го очаква добро бъдеще.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *