Press "Enter" to skip to content

Стилиян Петров: “Докато светът върви напред, българският футбол продължава да се лута в миналото!”

С пост в социалните мрежи, Стилиян Петров нападна ръководството на БФС заради липсата на действия в борбата с расизма.

Стилиян Петров излезе в публикация в социалните мрежи. В поста той прави препратка към скандала, който се разрази около техническият директо на федерацията Георги Иванов-Гонзо. “В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе. Не искам футболисти от други държави да заместват българските.” Това бяха част от думите на Гонзо. Какво сподели Стилиян Петров в публикацията си?

“Докато светът върви напред, българският футбол продължава да се лута в миналото!

Звездата на Реал Мадрид Винисиус младши беше обект на отвратителни расистки обиди от противникови фенове. В неотдавнашния Ел Класико с Барселона, въпреки че враждебността между двата съперника е една от най-силните в световния футбол, станахме свидетели как двата отбора се събраха като част от инициатива на ЛИГАТА, за да използват силата на футбола, за да изпратят ясно послание за единство срещу расизма.”

– започва постът си легендата
Кампанията, за която говори бившият капитан на националния отбор.

“В родината му Бразилия – най-успешната страна в света за износ на таланти, федерацията наскоро въведе нови разпоредби, които ще наказват расизма с отнемане на точки, след като президентът на организацията заяви, че „Борбата срещу расизма е спешна“.

За съжаление, проблемът е постоянен във всички общества и изисква огромни усилия и работа (от всички нас), за да бъде изкоренен. Отговорността за това от страна на футболните власти не е избор, а задължение, което не подлежи на обсъждане”.

– продължи Петров

“Когато видях това изображение на двата отбора заедно, не можех да не видя контраста с нашата футболна организация, където федерацията не само отсъства от борбата срещу расизма и дискриминацията, но има представители, които активно я насърчават и подтикват”.

– написа още той

“Трябва да признаем, че справянето с расизма и дискриминацията е не само правилното нещо от етична гледна точка, но и в интерес на българския футбол. Виждаме, че в днешния свят спонсорите са много предпазливи с кого се асоциират. Пример е ФИФА, която се бори да си партнира с големи мултинационални корпорации след многократните корупционни скандали.

След постоянни разговори с висши ръководители на клубове и федерации се запознаваме как марките и имиджът на една организация трябва да се запазва и обновява с новите изисквания и тенденции.

– допълни Петров

“Българският футбол е с опетнен имидж по света заради прояви на расизъм и бездействие, а това със сигурност е един от факторите той да бъде пренебрегван!

Българският футбол отчаяно се нуждае от възприемане на най-новите идеи и подходи за развитие, за да бъде конкурентоспособен в днешната глобализирана и силно конкурентна игра. Вместо това, подчертавайки нашия подход към расизма, ние сме заседнали в миналото без никакъв план или импулс да продължим напред и да се променим. Заседнали във всяко отношение, слепи за иновативност и надграждане. Заседнали в свят на пошлостта, от който не само, че не се изпращат послания за единство в борбата срещу най-грозните практики, а дори се обяснява как тукашните интерпретации са нормалното поведение”.

– каза бившият капитан на Астън Вила

“Но какво ли знаят Ла Лига, Барселона, Реал Мадрид, ФИФА и УЕФА с техните кампании и действия срещу расизма и дискриминацията. Да дойдат да се научат, там където ръководството на футбола дори няма смелост да посочи с пръст, камо ли да накаже проявите на дискриминация, идващи от неговата къща”.

– завърши Петров

Мнението на “Ритнитопъ”: Българският футбол действително се лута в миналото. Не случайно не веднъж сме били наказвани заради прояви на расизъм. Цялото ни общество сякаш се лута в миналото. Думите на Гонзо стигнаха и до Англия. Реакцията на БФС беше крайно неадекватна. То направо си нямаше реакция. Но това вече не е изненада. Това просто е реалността във футбола и обществото ни.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *