Press "Enter" to skip to content

Системата на аматьорския футбол в Австрия

Австрия е страна, която има свой подход в изграждането на футболисти. Има и богати традиции в спорта. Днес ще разгледаме как е организиран аматьорският футбол там и у нас, в България.

Огромна част от футболистите по света започват своите кариери в аматьорски клубове. Аматьорският футбол е една есенциaлна част от целия такъв. Да не кажем дори преобладаваща. Поглеждайки глобално, можем да забележим, че във всяка държава повечето клубове са аматьорски.

Този факт трябва да говори много за това, каква сила на влияние биха могли да формират аматьорските клубове в дадена държава, в случай че се обединят около една идея.

Нека се спрем на Австрия. Тя е държава от “нашата черга”, погледнато чисто геодемографски, и можем да направим по-лесен паралел.

Разпределение на дивизиите

Първите две нива на австрийския футбол са Първа и Втора Бундеслига, които са професионални. Във втория ешелон могат да се състезават и дублиращите отбори на някои клубове от Първа Бунделсига.

От там надолу се впускаме в най-високото ниво на аматьорския футбол в Австрия – Регионалната лига, третият футболен ешелон на страната.

Тя, подобно на нашата Трета лига, е разделена на географски принцип: В Австрия те са Изток, Център и Запад.

На изток се състезават тимовете от провинциите Виена, Долна Австрия и Бургенланд. В Регионална лига център – клубовете от Горна Австрия, Щирия, Каринтия и Източен Тирол. Западния регион включва привинциите Залцбург, Тирол и Форарлберг.

Аматьорския футбол в Австрия
Райониране на Регионалната лига на Австрия

На изток и в централния регион се състезават по 16 тима, като първият от всяка група печели промоция, а по три отбора изпадат.

На запад положението е малко по-сложно. Там Регионалната лига е съставена от три подгрупи – по една за всяка провинция. След пълното завъртане на тимовете, първите два от всяка подгрупа формират т.нар. “елитна шестица”. Там се определя кои два тима ще спечелят промоция за Втора Бундеслига.

Броят на изпадащите се определя условно от броя на промотираните във втория ешелон и изпадналите от там.

Петото ниво на австрийския футбол се нарича “Ландеслига”, в превод “окръжна лига”. Тя е организирана на провинциален принцип за всяка от осемте провинции в страната.

Интересна подробност е, че всички клубове в страната – и аматьорски, и професионални, започват заедно пътя си в турнира за купата на страната. Това означава, че още в първия кръг “Ред Бул” (Залцбург) може да се изправи срещу тим от чевтърта дивизия.

Какъв е бюджетът на един аматьорски клуб в Австрия?

За да добиете представа и сравнение за бюджетите на клубовете в тези дивизии, ще хвърлим поглед към тима на “Бишофсхофен”, спечелил Ландеслигата на Залцбург през сезон 2017/18.

Аматьорския футбол в Австрия

За четвъртото ниво клубът е имал бюджет от 196 хил. евро, а за идната кампания в Регионалната лига той е възлизал на 245 хил. евро. Тези пари явно са били малко или недобре ивестирани, тъй като тимът изпада като последен от групата.

Долните дивизии са различно организирани за всяка австрийска провинция и няма да се спираме на тях.

Мнението на “Ритнитопъ”: В районирането и организацията на системата на лигата в Австрия и България могат да се намерят доста паралели. Онова обаче, което отличава тях от нас са подготвените кадри, инфраструктурата, материалната база и методиката.

В Австрия си имат своя идеология на работа с младите футбоисти, наречена “Австрийския път”, с която можете да се запознаете по-обстойно тук.

Източници:
(1) https://de.wikipedia.org/wiki/Fu%C3%9Fball-Ligasystem_in_%C3%96sterreich
(2) https://www.salzburg24.at/sport/fussball/mit-diesem-budget-steigt-bischofshofen-in-die-regionalliga-west-auf-58399624

(3) https://www.meinbezirk.at/tag/2-landesliga-s%C3%BCd/4

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *