Press "Enter" to skip to content

Самуел Инкоом- от световен младежки шампион до наказание за една година

Днес ще проследим кариерата на Самуел Инкоом. Как от надежда на ганайския футбол се превърна в проблематичен футболист.

Самуел Инкоом е роден на 1 юни 1989г. в Гана. Подвизава се като десен бек. Започва кариерата си в родината, но през 2009г. е забелязан от скаутите на швейцарския гранд “Базел”. В първия си сезон в европейския футбол Инкоом е титуляр и помага на “Базел” да спечелят титлата и купата на Швейцария. През първата половина на следващия сезон играе в “Базел”, но през януари е продаден на украинския “Днипро”. За три години в Украйна Инкоом играе само в 24 мача и два пъти е изпращан под наем – във френския “Бастия” и в гръцкия “Платаниас”. Ще се запомни с това, че в мач от първенството срещу “Карпати” бива сменен и още преди да напусне терена си сваля тениската, за което получава втори жълт картон и Йевхен Шаков, който трябва да влезе на негово място, не влиза в игра.

Самуел Инкоом Базел
Самуел Инкоом с екипа на Базел

След неуспешен период в Украйна ганаецът преминава в американския “Ди Си Юнайтед”. След само два мача за отбора преминава в португалския “Боависта”. Остава само половин сезон, а през януари преминава в турския “Анталияспор”. Изиграва 15 мача за отбора от курортния град, след което през февруари 2017г. подписва с “Верея” (Стара Загора).

Самуел Инкоом Верея България
Самуел Инкоом с екипа на “Верея” срещу “Левски”

На 23 юни 2017г. БФС спира правата на Инкоом по заръка на ФИФА за една година. През 2014 г. е осъден от ФИФА заради неплатени наеми и имуществени вреди на имот, в който е живял при престоя си в “Ди Си Юнайтед”. Сумата е 65 316 долара, които трябва да плати на собственика на имота.

През януари 2019г., след като му изтича наказанието, подписва с “Дунав” (Русе). Играе в 19 мача за „драконите“, като помага на отбора да се спаси от изпадане. През декември същата година е освободен, след като треньорският екип решава, че повече няма да разчита на него.

Подписва с грузинския “Самтредия”, а през следващия сезон преминава в отбора на “Торпедо” (Кутаиси) отново в Грузия. За отбора от Кутаиси изиграва 25 мача. През лятото на 2022г. се връща в родната Гана, за да подпише с отбора на “Харт оф Оук”.

За националния отбор на Гана има 44 мача. Попада в отбора за световните първенства през 2010 и 2014, но не записва мачове. Най-големият му успех с националния отбор е титлата от световното първенство до 20 години през 2009г., като Гана се превръща в първия отбор от Африка, който печели турнира.

Мнение на “Ритнитопъ”: Самуел Инкоом е поредният африкански футболист, който има таланта да се превърне в голям играч, но липсата на дисциплина както на терена, така и извън него водят до провал в кариерата му.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *