Press "Enter" to skip to content

“Горе ръцете! Това е обир!” – трагичната история на Лучано Ре Чекони

Лучано Ре Чекони е част от първия шампионски състав на Лацио. Известен с чувството си за хумор, то се оказва пагубно за “Русия ангел”.

Днес ще ви разкажем за историята на Лучано Ре Чекони – велик футболист на Лацио, чийто живот приключва прекалено рано заради… шега.

Ре Чекони е роден на 1-и декември 1948 г. в малкото градче Нервиано, което се намира в близост до Милано. Футболният му път започва от Про Патриа. Дебютира за мъжкия тим през 1967 г. Две години по-късно преминава във Фоджа, преди да се стигна до трансфера му в Лацио през 1972 г.

Лучано Ре Чекони

Първият шампионски тим на Лацио

През сезон 1973 г. “римските орли” печелят първото си Скудето под ръководството на Томазо Маестрели. През кампанията борбата за титлата е с Ювентус като Лацио завършва на две точки пред “старата госпожа”. Всичко това се случва, след като предишният сезон е завършил с титла за Юве пред Лацио. В тима от столицата личали имената на футболисти като Пуличи, Петрели и Мартини. Сърцето в средата на терена бил Ре Чекони, който можел да играе на всяка позиция в халфовата линия, покривал всеки метър от терена и изнасял топката по прекрасен начин. Този толкова талантлив състав бил изграден от ярки личности. Отборът имал, обаче и своята тъмна страна. Публично известно е че футболистите на Лацио били с крайнодесни политически симпатии. В много случаи те се разхождали с оръжия като дори ги използвали “на шега.” Това разделило съблекалнята на две групички, като Ре Чекони бил лепилото между двете страни.

Трагичният инцидент

“Русия ангел” губи живота си на 18-ти януари 1977 г. Той бил с добрия си приятел Пиетро Гедин. Двамата заедно били големи пакостници и в този ден решили да направят поредния си номер. С техен приятел се запътили към бижутерския магазин на Бруно Табочини. Приятелят влязъл в магазина и отворил вратата, докато Ре Чекони и Гедин се забавили нарочно. След това изтичали вътре, прикривайки лицата си с якетата си, и извикали: “Горе ръцете! Това е обир!”

Феновете почитат паметта на своя герой.

Това, което Ре Чекони и Гедин не знаели, че само няколко седмици преди това, бижутерският магазин на Табочини наистина бил ограбен. Гедин видял, че Табочини има пушка и веднага вдигнал ръцете си. Ре Чекони, обаче продължил да се прави, че обира магазина. Табочини произвел изстрел от близко разстояние. Само 30 минути след това Ре Чекони губи битката за живота си, а последните му думи били: “Това е шега. Това просто беше шега.”

Табочини бил арестуван след инцидента, но никога не бива осъден, защото това е един нещастен случай.

Кадри от погребението на Ре Чекони.

Така Италия губи един от най-добрите си играчи прекалено рано. Въпреки че има само две срещи с националния екип, Ре Чекони завинаги ще остане мотора на първия шампионски отбор на Лацио.

Мнението на “Ритнитопъ”: Може много от вас да не са чували за Лучано Ре Чекони. Но това е един легендарен футболист, чийто живот приключва прекалено рано заради една неуместна шега.

Източници:

(1)Thegentlemanultra. (2015, April 4). The tragic story of Lazio’s Luciano re Cecconi –. – Part of The Guardian Sport Network. https://www.gentlemanultra.com/2015/04/04/the-tragic-story-of-luciano-re-cecconi/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *