Press "Enter" to skip to content

“Септември” – младостта не е порок

В най-скорошното проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES) отборът на “Септември” получи поредно признание за налагането си на млади играчи.

Както знаете, “Септември” е най- младият отбор в елита. Но както сме виждали неведнъж през годините, младостта може да бъде нож с две остриета. В следващите редове ще видим дали младостта пречи на тима, или по- скоро му е от голяма полза.

Школата

Школата на “септемврийци” е една от най-силните в страната. Отборът има общо 15 юношески гарнитури, което означава, че почти няма необхванат набор. Освен количество, в тази школа се разчита много и на качеството. От всички 15 гарнитури, само две са извън топ 5 в съответните дивизии. Това говори достатъчно само по себе си за силата и класата, която се наблюдава при юношите на “Септември”. Школата на столичния тим е пример, че когато се работи правилно, резултатите не закъсняват.

Една от гарнитурите на Септември

Средната възраст на представителния отбор

Оказва се, че “Септември” има много голям процент на футболисти на възраст под 20 години, които участват в мачовете на първия отбор. Всъщност, тимът се нарежда на трето място в Европа по този показател според най-скорошното проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES). Изследването обхваща последните 5 години, като в него са включени 1 168 клуба от 76 първенства! Пред “Септември” се нареждат само датският “Норселанд” и словашкият “Жилина”. Столичният отбор е изиграл 154 мача за този период, в които 31 футболисти под 20 са записали минути за “Септември”. Общо 17 % е игровото време на младите таланти.

Тук става въпрос за футболисти родени след 2003 г. Те се състезават в efbet Лига и виждаме, че се представят изключително достойно за възрастта си.

Отборът до 17 години

За справка,” РБ Залцбург”, който стана пословично известен с това, че е люпилня на таланти от най- висок клас, заема 19-то място в тази класация.

Резултатите на първия отбор

В крайна сметка целта на школата е да дава добри кадри на първия отбор. Можем да кажем че спрямо видяното дотук през сезона, отборът постига сравнително прилични резултати. Още от самото начало на сезона и домакинството на “Лудогорец” в първия кръг беше дадена заявка, че може би борбата за оцеляване няма да е толкова трудна.

Част от първия отбор

В момента отборът се намира на 13-та позиция с 22 точки от 25 мача, което означава, че имат 5 победи, 7 равенства и 13 загуби. Част от тези резултати са победа с 4:1 срещу “Пирин”, с 3:1 срещу “Берое” и “Хебър”, както и с 2:1 срещу “Ботев” (Пловдив).

Въпреки неопитността на момчетата, “Септември” играе комбинативен футбол и тимът трябва да е пример за всички други български клубове.

Мнението на Ритнитопъ: Както стана ясно, младостта невинаги е порок. Особено в случая на “Септември” имаме доста ясно изразен пример за това. Със сигурност битката за оцеляване няма да е лесна до края на сезона, но сме уверени, че тимът на Светослав Петров има много потенциал пред себе си.

Източници:

(1)Weekly post 417. (n.d.). CIES Football Observatory. https://www.football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2022/wp417/en/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *