Press "Enter" to skip to content

Българският футбол – когато въртящият момент не задвижва задните гуми.

Дефектният съединителен механизъм в българския футбол не трансферира въртящия момент от ДЮШ към задните гуми, които да задвижат промяната.

Българският футбол е непрестанен предмет на критики, както самият футбол и неговото качество, така и управлението на Българския футболен съюз (БФС). Една от най-често дискутираните теми е (не)възможността за развитие на млади таланти в детско-юношеските школи (ДЮШ). Не може да се твърди, че не се полагат усилия в тази насока, но реален ефект липсва. Прекалено много са проблемите, които трябва да бъдат решени.

Един от основните проблеми в това отношение е дефектният съединителен механизъм на българския футбол. Съединителният механизъм има задачата да трансферира въртящия момент от двигателя към задните гуми, който позволява автомобилът да се движи напред. Когато всичко функционира правилно, въртящият момент, чрез горепосочения механизъм, бива разпределен между двете задни гуми, за да се поддържа движението в правилна посока.

В случая на българския футбол двигателят са младите български момчета и момичета, които се очаква някой ден да се превърнат в успешни спортисти и да трансферират въртящия момент към двете задни гуми – държавата и БФС, които да поддържат движението на най-великата игра в правилната посока. Това обаче не се случва, вече почти 20 години. Явно диагнозата е дефектен съединителен механизъм.

Борислав Михайлов, Владислав Горанов и Бойко Борисов

Разбирателството между задните гуми в българския футбол

Съединителният механизъм е повреден. Но кой и как го повреди? В рамките на последните 5 години българската държава и БФС просто не работят заедно. Което не е абсурдно, не е тъжно, по-скоро не е необходимо. Какво делим? Не искаме ли всички едно и също? Да работим за благото на българския футбол.

Когато двете задни гуми не се движат в синхрон, могат да се получат неприятни инциденти. Държавата и БФС на всяка цена трябва да работят заедно, за да се възстанови доверието на футболната общественост. Доверие, което отдавна го няма…

Ролята на държавата. Или по-скоро липсата на такава?

Топката не може безкрайно да се предава от единия в другия лагер. Държавата има ключова роля в това да подкрепи БФС и да създаде условия, които да подпомогнат подобряването на качеството на футболната инфраструктура в страната. Това не просто може, но и трябва да се осъществи чрез финансова подкрепа.

От година насам националният стадион “Васил Левски” няма лиценз(1). Появи се информация, че това не е точно така, според бившия министър на спорта Радостин Василев, който увери през юни миналата година (2022 г.), че стандартите на четвъртата категория на УЕФА са покрити(2). Преди по-малко от месец стана ясно, че компромисите от УЕФА са приключили и вече националният ни отбор по футбол няма право да използва стадиона в София(3). Толкова по темата. В България няма функциониращ национален стадион! Национален стадион се строи и поддържа от държавата, не от футболния съюз. Или така би трябвало да бъде.

Докато страстни фенове спорят в социалните мрежи дали държавата трябва да инвестира в построяването или ремонтирането на национален стадион, из различни български селца никнат стадиони-бижута като гъби(4).

В многолюдния Костенец (около 6 хиляди души население към 2022г.(5)) можем да открием модернизирания стадион “Бенковски”, който изглежда по-добре от стадионите на повече от половината отбори, участващи в най-високото ниво на българския футбол – Първа професионална футболна лига (по-известна като efbet лига).

Стадионът в Костенец

Освен, че парите от Европейския съюз са изразходвани стратегически неправилно, те са изразходвани и с цел тяхната кражба. Същият този стадион в Костенец, който досега възхвалявахме, вече не изглежда така. Само няколко години след модернизирането помощният терен е с разлепена настилка, а козирката се свлича. Вместо лекоатлетическа писта, в момента на стадиона има … стена.

Настоящото състояние на стадиона; снимка: btvnovinite.bg

Стадионът има 10-годишна гаранция, която обаче не може да бъде използвана, тъй като фирмите изпълнители ЕТ “Металик-Иван Михайлов” и “Хитбилдинг” ЕООД са неоткриваеми. На официално посчените адреси фирми с тези имена липсват. Втората спомената “Хитбилдинг”, според регистъра за обществени поръчки, има договори на стойност около 50 млн. лв., всички средства, отпуснати от Европа(7).

И това не е единственият такъв случай. Села от община Лесичово кандидатстват в Брюксел за пари за водопровод, но през това време в общината откриваме прекрасни стадиони. И така нататък.

Един от стадионите в Община Лесичово.

От 60-те години на XX в. насам в големите градове (има се предвид с население над 100 хиляди души) на България не е построен и един стадион за нуждите на професионалния футбол. Единственото изключение е току-що построеният стадион “Христо Ботев” в Пловдив. За да се случи това “чудо” в Пловдив бяха изхарчени 60 млн. лв., което се оказа с 20 млн. лв. повече от планирането. А времето, което мина са “някакви си” 10 години(8).

Стадион “Христо Ботев” най-после е готов да приеме домакинство на местния “Ботев“!

Спортната инфраструктура е най-ключовата част от развитието на спорта в България. Колкото и талант да има прекрасната ни родина, той няма как да бъде конвертируем в успехи, ако тези младежи и девойки нямат условия. Колкото и средства да получава БФС от UEFA и FIFA, няма как федерацията да построи съоръженията, необходими за развитието на футбола ни. Стадиони се строят от клубове и държава. Въпреки завишените разходи, стадион “Христо Ботев” е един положителен пример на фона на тягостната картина.

Разговорът ни с Георги Филипов разкрива още подробности около “спортните автомагистрали”

Некомпетентност на управляващите в Българския футболен съюз (БФС)

Обяснявайки, че държавата не отпуска и един лев за развитието на българския футбол, а БФС се справя сам в тази нелека задача, Борислав Михайлов няма как да събуди съчувствие у футболните запалянковци. Неговото реноме е абсолютно сринато и единствено “шаманска магия” му позволява да продължи да изпълнява длъжността на президент на Българския футболен съюз.

За 18 години (от 2005 до 2023 г. с кратко прекъсване, заради подадена, но неприета оставка) Борислав Михайлов и неговият екип не успяха да класират България на голям европейски или световен футболен форум. Не само не успяха, а с всяка следваща година класирането ни в квалификационните групи става все по-ниско.

Борислав Михайлов по време на един от последните конгреси; снимка: Велко Ангелов

Когато Михайлов през 2005 г. застава начело на БФС, България се намира на 39-ото място в класирането на FIFA, към днешна дата се намираме на 76-ата позиция. За да включим и допълнителен контекст, осредненото място на българския национален отбор по футбол на база всички години е 45-ото(9).

Най-високото ни класиране е внезапно след САЩ 94′, когато достигаме 8-ото място, а най-ниското ни класиране е през 2012 г. (отново под ръководството на Михайлов) – 96-о място.

Цялата футболна общественост не може да асимилира некомпетентността, която цари в БФС. Футболният съюз нарушава постоянно собствения си Устав, но в ролята си на НПО се оказва, че са много малко органите, които да могат да въздействат на събитията, случващи се в Бояна.

Базата в Бояна – най-голямата гордост на Михайлов

Споменавайки базата в Бояна, която е и най-големият футболен успех на настоящото управление, няма как да не засегнем и тази тема. Това “съкровище” определено се случва като по чудо. След като конфиденциалните доклади на UEFA излязоха в публичното пространство през 2021 г. стана ясно, че Борислав Михайлов е опитал да уреди съмнителни фирми да строят скъпо по проекти на UEFA(10).

Освен това се оказва, че вътрешни документи на UEFA доказват, че общата сума, преведена от европейската футболна федерация, е 11.5 млн. евро, Михайлов обаче съобщава нвсякъде, че базата в Бояна е струвала 10 млн. евро, 9.5 от които финансирани от UEFA(11). Къде е остатъкът? Все още не знаем. Според същата документация, строежът е поверен на фирмата “Водстрой”, свързана с Делян Пеевски.

Всички тези зависимости се превръщат и в сила, когато е нужно, на президента Михайлов, който успява да се завърне на поста президент на БФС след оттегляне на оставката си, която самият той е подал година и половина по-рано. И хоп, отново е президент.

Всъщност депозираната оставка, която никой не приема, идва след вмешателство на тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов, който е крайно разочарован от изцепката на Борислав Михайлов по време на конференция в Белград, целяща да позиционира кандидатурата на България, Сърбия, Гърция и Румъния за домакинство на Евро 2028 и Мондиал 2030 пред света(12).

Разочарованието на премиера Борисов не стряска особено Михайлов, който съвсем спокойно се завръща на поста си след почивката, или оставката, която си взима. Този момент се оказва ключов за отношенията между държавата и БФС, които са прекъснати. Официално съединителният механизъм не функционира.

При завръщането си, вместо да открие отново път към държавата, Борислав Михайлов се отдава на по-приятни занимания, като празнуването на новогодишната вечер с един от най-големите босовое на черното тото в света – Дан Тан. След разследване на Bird.bg се оказва, че президентът на БФС е участвал пряко в уреждане на срещата България-Естония, завършила 2:2 през 2011 г.(13).

Колко ли още подобни случаи има? А тук говорим за международен мач, обществена тайна е, че в родното ни първенство се продават мачове на килограм. Дори българската прокуратура на няколко пъти се самосезира, но … без успех.

Няма как след всичко изброено в горните редове креслото на Михайлов да не се клати. Това е възможно, благодарение на бившия нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов и неговия екип, които се борят срещу Михайлов и компания от около 2 години.

Битката за президентството в БФС

В последните години бяха свиквани конгреси, други конгреси пък не бяха свиквани, съдилищата постоянно се занимават с казуси, свързани с БФС, но кой знае каква развръзка липсва. През март тази година (2023 г.) Димитър Бербатов обясни, че Борислав Михайлов не е легитимен президент на съюза:

“Най-отговорно заявявам също – няма влязло в сила съдебно решение, легитимиращо Борислав Михайлов като законно избран президент на Българския футболен съюз по силата на решенията на Конгреса от 12-ти октомври 2021 г. Тепърва предстои разглеждането по същество на този опорочен конгрес. Всичко останало са само спекулации с фактическата ситуация, което само по себе си не помага, а напротив – вреди на българския футбол.”

– заявява Бербатов през март 2023 г.

Но какво значение има дали е влязло или не е влязло решението в сила? Видимо Михайлов продължава да управлява футболния съюз. Назначава хора, уволнява хора, промяна – няма.

Главните претенденти за поста президент на БФС – Димитър Бербатов и Борислав Михайлов

Престрелката между екипите на Бербатов и Михайлов продължава и въпреки усилията на голмайстора на националния ни отбор за всички времена, шайката в Бояна не изглежда да се притеснява особено много. Активността на Бербатов и екипа му показват желанието за справянето с проблемите в българския футбол, но 18 години са твърде много време, за да може да бъде съборена тази “империя на злото” с един замах. Битката ще продължи…

Освен да осигурява движение на колата, съединителният механизъм на задните гуми има и други функции. Например, той може да се използва за ограничаване на скоростта на въртене на задните гуми в случай, че едната гума е поставена в твърде хлъзгаво място, като например върху лед или мокър път.

Пътят към промяна

Пътят към промяната не е просто избирането на нов президент на БФС в лицето на Димитър Бербатов. Пътят към промяната е корективът на футболната общественост. Пътят към промяната е поправката на съединителния механизъм. Нужно е взаимодействие с дъражавата.

Изключително радостни сме, че Димитър Бербатов и неговият екип осъзнават това. По време на открита дискусия със студенти от Софийския университет бе зададен въпросът дали е възможно да се търси подкрепа от държавата във връзка с развитието на футбола и изобщо – възможна ли е тя? Отговорът на Бербатов бе конкретен:

„Не мисля, че е търсена, не мисля и че ще бъде дадена. Подкрепа обаче е нужна. Държавата трябва да бъде, и ще бъде партньор, но държавата иска партньор, който е честен. Да знае, че когато партнира с него нещата ще се случват както трябва. Никой не може да вини държавата, но това ще бъде променено, когато моят екип, а ние ще го направим, потърси подкрепата на държавата. Когато отидем там ще сме подготвени да поискаме!“(15)

– отговори Бербатов.

Независимо кой е и кой ще управлява българския футбол и България, спортните федерации и държавата трябва да работят заедно за доброто на всички деца, които искат да се превърнат в по-добри версии на своите идоли. В момента идоли на българската спортна сцена липсват и това е най-страшното, да нямаш пример. Пътят към промяната е изграждането на примери! Все още надежда има.

Мнението на “Ритнитопъ”: Този материал цели да синтезира случващото се през последните години в българския футбол, както и да покаже важността от конструктивна работа между Българския футболен съюз и държавата, която в момента липсва на каквото и да е ниво.

Като цяло, съединителният механизъм на задните гуми е много важен компонент за безопасната и ефективна работа на автомобилите със задно движение. Както и всяка друга част на колата, задният диференциал може да се износва и да изисква ремонт, така че е важно да се поддържа и проверява редовно. Това е и причината “Ритнитопъ” да съществува! Да им бием шута! На всичките тези проблеми в българския футбол.

Източници:
(1) https://ritnitop.bg/2022/06/01/vasil-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D0%B5%D1%84%D0%B0/
(2) Националният стадион „Васил Левски“ не е загубил четвъртата си категория на УЕФА. (2022, June 5). Последни новини от света на спорта – dsport. https://dsport.bg/nacionalniat-stadion-vasil-levski-ne-e-zagubil-chetvartata-si-kategoria-na-uefa~84220.html
(3)Шок: България вече няма право да играе на стадион “Васил Левски”. (2023, March 29). Gong.bg. https://gong.bg/bg-football/efbet-liga/multimedia/video/bylgariia-veche-niama-pravo-da-igrae-na-vasil-levski-727676
(4) Корупция за милиони: в България никнат стадиони из селата – DW – 23.01.2020. (2020, January 23). dw.com. https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0/a-52120755
(5) Костенец – Уикипедия. (2004, April 6). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86#cite_note-wikidata-dabeae05fcbed5ad494c5ba781a8f16bca682c01-v3-1
(6) С пари от ЕС: Села без ток и канализация, но със стадион – DW – 30.03.2021. (2021, March 30). dw.com. https://www.dw.com/bg/%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D1%81-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD/a-57049510
(7) След ремонт за милиони: Градският стадион на Костенец се разпада. (2019, August 19). bTV Новините. https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/sled-remont-za-milioni-gradskijat-stadion-na-kostenec-se-razpada.html
(8) Capital.bg. (2023, February 2). “Козирка или смърт”, или какво се обърка със стадиона на “Ботев” в Пловдив. www.capital.bg. https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/gradove/plovdiv/2023/02/02/4444421_kozirka_ili_smurt_ili_kakvo_se_oburka_s_purviia_nov/
(9) Fifa. (n.d.). FIFA. https://www.fifa.com/fifa-world-ranking/BUL
(10) Георгиев, Т. А. (2021, October 10). Борислав Михайлов и БФС: доказателства от BIRD – Ритнитопъ. Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ. https://ritnitop.bg/2021/10/10/shemi-borislav-mihaylov-bfs/
(11) Tchobanov, A. (2021, October 11). UEFALeaks: Скъпо и за Пеевски. Къде са два милиона евро от УЕФА за Националната футболна база? BIRD. https://bird.bg/uefaleaks-2/
(12) България, Сърбия, Гърция и Румъния с обща кандидатура за Евро 2028 и Мондиал 2030. (2018, December 22). България, Сърбия, Гърция и Румъния с обща кандидатура за Евро 2028 и Мондиал 2030 – Новини СЕГА. https://www.segabg.com/node/41308
(13) Черно тото: Борислав Михайлов празнувал с Дан Тан и Коце Маца преди уредения мач България – Естония (Разследване на BIRD.BG). Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ https://ritnitop.bg/2022/05/30/cherno-toto-bobi/
(14) Димитър Бербатов: “Няма влязло в сила съдебно решение легитимиращо Борислав Михайлов като законно избран президент на БФС” – Ритнитопъ. Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ https://ritnitop.bg/2023/03/17/dimitar-berbatov-bfu/
(15) Димитър Бербатов: Трябва да се биеш с чудовищата, но не трябва да се превръщаш в чудовище!– Ритнитопъ. Българският футбол – решенията на проблемите – Ритнитопъ https://ritnitop.bg/2023/03/15/berbatov-su-football/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *