Press "Enter" to skip to content

Днес “Ботев” (Пловдив) се завръща у дома!

След 10 години на чакане и мечти -“Ботев” (Пловдив) се завръща у дома! В душата на традициите и историята си!

Краят на почти 10 години чакане приключва днес. “Ботев” (Пловдив) ще изиграе първият си мач на “Колежа” след почти десетилетие на обещания, надежди и чакане.

Остават само броени часове до откриването на новия-стар дом на „жълто-черните“.
От 20:00 часа предстои супер дербито между “Ботев” (Пловдив) и “Левски” (София). Мач с още по-специален заряд за „жълто-черните“!

Макар и все още в незавършен вид, съоръжението придобива все по европейски облик. През миналата седмица бе отстранена и последната пречка и бе издаден акт 16. Така “Ботев” (Пловдив) ще може да домакинства в своя дом – стадион „Христо Ботев“ – за първи път от 3 425 дни.

Последният мач на стадион „Христо Ботев“ и убитите надежди

Преди почти 10 години “Ботев” (Пловдив) изигра последния си мач на „Колежа“. Това се случи на 12-ти декември 2013 г. при нулевото равенство с “Берое” (Стара Загора).

Феновете горяха от ентусиазъм по това време. След години на страдание от „ерата Христолов“ – “Ботев” бе изпълнен с надежда. Отборът направи силни сезони и завърши на четвъртата позиция в две поредни кампании – 2012-2013 и 2013-2014г. Осигури си и участие в евротурнирите, а новата силна фигура тогава, Цветан Василев, инвестираше сериозно в клуба.

Времената изглеждаха цветни и бе представен проект за изграждане на чисто нов стадион, който да се намира на мястото на предишния. Проект, който трябваше да бъде завършен само в рамките на две години. Съоръжение от най-високо ниво.

Междувременно базата в Коматево бе построена за отрицателно време. Идеята бе да се играят там временно домакинствата, а в бъдеще да бъде използвана за юношите на клуба. “Ботев” имаше за цел да се утвърди в българското първенство като клуб с инфраструктура и цели.

През 2014г. започнаха мъките със стадиона – КТБ обяви фалит, а Цветан Василев бе обявен за издирване от Интерпол. Скоро след това, в обръщение той прехвърли акциите на клуба на „Сдружение на феновете“. Проектът за ново съоръжение пропадна след оттеглянето му от клуба. Нещо повече, стадионът вече бе съборен и оставен в начален стадий на строеж.

Как изглеждаше “Колежа” в един период от строежа.

След купища обещания

Четири години по-късно се появи нова надежда за “Ботев”, след като Георги Самуилов взе почти всички акции на клуба и стана мажоритарен собственик. Скоро след това  удължи концесията в споразумение с община Пловдив.

Първите обещания бяха, че ще се започне самостоятелно строителство, а след това с помощ от държавата ще е готов до две, три години. По същото време държавата обяви, че ще отпусне финансиране за съоръжението.

Оттогава строежът бе неколкократно прекъсван поради непрекъснато увеличение на сумата за финансиране.

Феновете на “Ботев” (Пловдив) бяха принудени да вземат нещата в свои ръце и организираха купища протести през последните години. Блокираха ключови булеварди в града, като търсеха сметка и пред общината. Този натиск доведе до резултати и бяха отпуснати допълнителни ресурси.

Вълнението в “жълто-черната” общност е до небесата, а в събота се очаква атмосферата в Пловдив да бъде взривна

На стадионът ще присъстват почти 18 000 зрители, колкото е и капацитета на съоръжението.

Билетите за дербито бяха разпродадени само в рамките на два-три дни след пускането им в продажба. Наложи се буферният сектор да бъде намален, за да може да се отпуснат допълнителни пропуски. В града под тепетата подготовката кипи с пълна сила.

Ще има специални фланелки за дрескод. Хореографията е готова, а феновете са в постоянна близост до стадиона през последните дни.

Мнение на “Ритнитопъ”: Това ще бъде едно от най-големите спортни събития в България за годината. Откриването на стадион от европейско ниво е ключово за развитието на българския футбол. След години на чакане и борба, “Ботев” (Пловдив) заслужава съоръжение за верните си фенове. Надяваме се на повече такива съоръжения в България!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *