Press "Enter" to skip to content

Защо е наказуемо с жълт картон събличането на фланелката?

Свалянето на фланелката по време на тържествуване е често наказуемо нарушение. Ето обяснението зад връчения жълт картон.

Преди 2004 г. свалянето на фланелката при отбелязване на гол често било отличителна черта на спорта. Но оттогава това действие се отбелязва чрез наказание с жълт картон. Футболистите все още го правят, тъй като попадат в момент на радост в последните минути на играта или след изключително важни голове. Но всеки играч е наясно, че следва официално предупреждение. В такива ситуации, феновете са склонни да отвръщат с ярост. Тяхното мнение е, че това е дребно и незначително правило, което убива удоволствието от играта и опонира принципите на футбола. Но каква всъщност е причината футболистите да биват наказвани с жълт картон, когато свалят тениската си?

Забранените от закона действия при отпразнуване на гол

Подраздел от закон 12, приет от “Международния съвет на футболните асоциации”, разглежда това какво могат и какво не могат да правят играчите след отбелязването на гол. Забранените действия включват: катерене по странични огради и приближаване до феновете по начин, който може да предизвика проблеми със сигурността. На играчите също така е забранено да се държат по провокативен или подигравателен начин, да закриват лицето си с маска или подобен предмет и не на последно последно място – да свалят фланелката си или да закриват главата си с нея. Това е набор от правила, които често се нарушават от играчите. Понякога дори и по хумористичен начин.

През 2012 г., например, футболистът на “Хановер” Саболч Хусти вкарва победния гол в последните минути срещу “Вердер” (Бремен). Той отпразнува попадението, като първо съблече тениската си, а след това се покатерва по страничната ограда зад вратата. Реферът ги разглежда като два отделни инцидента и гони Хусти след два жълти картона. Подобна педантичност е рядкост, но официално предупреждение за сваляне на фланелка е ежеседмично събитие. Но на базата на какво основание? На практика, има четири причини за това.

Саболч Хусти празнува в разрез с правилата

Причина 1: Закриване логото на спонсора

Най-известната от тях е, че наказанието е с цел защита на инвестицията на спонсора и предотвратяване на скриването на логото му в момент, проследяван от множество камери. В повечето случаи това е познато на хората и те разбират основанието зад тази причина.

Логото на фланелките трябва да е ясно видимо

Причина 2: Избягване на провокативни актове

Забраната за премахване на фланелките е мярка срещу прекомерната радост. Свалянето на тениската се счита за провокативен акт, който може да подбуди агресия в останалите играчи и дори в запалянковците по трибуните.

Причина 3: Предотвратяване на съобщения, скрити под тениската

Също така по тази начин се предотвратява показването на послания, скрити под тениската, които могат да бъдат провокативни, политически или религиозни.

Бившият нападател на “Ливърпул” Роби Фаулър ни предоставя страхотен пример за това от далечната 1997 г. След като вкарва победен гол срещу норвежкия “Бран” (Берген) в мач от КНК, Фаулър повдига фланелката си и показва послание в подкрепа на 500 мърсисайдски пристанищни работници, които биват уволнени вследствие на работен конфликт. В резултат на това, той бива връчен незабавен жълт картон и бива наказан от УЕФА, която още тогава категорично осъжда показването на политически послания.

Роби Фаулър изказва подкрепата си към доловите работници

Близо едно десетилетие по-късно дори играчи, които показват послание по случай рожден ден на близък или окуражителни думи към контузен съотборник, биват пременени с жълто. След като вкарва победния гол на финала на Световното първенство през 2010 г. срещу Холандия, Андрес Иниеста сваля фланелката си, за да разкрие отдолу потник в памет на Даниел Харке – негов бивш съотборник от юношеските години, който почива година по-рано. Иниеста е наказан за проявата си на радост, което спрямо контекста изглежда странно и нехуманно. Но правилата не позволяват такъв вид интерпретация.

Съобщението на Иниеста

Правило 4: Борба срещу бавене на времето

Правилата са в сила и за функционални съображения. Предотвратяването на свалянето на фланелките също е мярка срещу бавене на времето. Тъй като дизайна на футболните екипи с годините става все по-сложен, някои футболисти пострадват при обратното им обличане.

Така след като вкарва късен победен гол срещу “Саутхемптън”, футболистът на “Манчестър Юнайтед”, Диего Форлан сваля тениската си в изблик на щастие. След което изпитва затруднения да я облече отново преди подновяването на играта. Впоследствие бива оставен в добавеното време да играе без тениска, което на теория е можело да доведе до объркване на идентичността на играча при спорна ситуация. С оглед на това, че Форлан е бил полугол и с дълга, отличаваща коса, е нямало как да бъде объркан за друг играч.

Диего Форлан е принуден да довърши мача без фланелка

Но все пак това остава един нагледен пример за основанията, криещи се зад правило, което с годините остава неясно за масовата публика.

Мнението на Ритнитопъ: Забраната за свалянето на фланелките от страна на футболистите може да изглежда като фарс. Или пък като ненужно правило, което само разваля удоволствието от играта. Но както видяхме в горните редове, дори и този мъглив закон си има своето обяснение. И въпреки недоволството, той трябва да бъде спазван. Поне, за да не видим как жълтия картон излиза от джобчето на съдията.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *