Press "Enter" to skip to content

Италианската ултрас култура и различните групировки

Днес ви разказваме за ултрасите в Италия. Знаете ли кои са най-големите формации сред тях?

Какво означава “ултрас”?

“Ултрас” се използва за обозначаване на организирани групи от страстни футболни фенове. Те са известни със силната си лоялност към любимия отбор.

Италианските футболни ултраси често се свързват с агресивно поведение. Те са известни със скандирания, високо развяване на знамена и показване на банери или други знаци в подкрепа на своя отбор. Често носят отличителни дрехи или аксесоари, за да се идентифицират като членове на определена ултрас група. Размерът на групите варира – от няколкостотин до хиляди членове, като често има сложни йерархии и вътрешни правила.

Много ултрас групи имат силна връзка с местните общности и участват в социален или политически активизъм извън футбола. Важно е да се отбележи, че не всички ултраси участват в насилствено или незаконно поведение. Много от тях просто са отдадени фенове, които подкрепят отбора си по по-оживен и ентусиазиран начин.

Ултрасите на “Ювентус”

Най-известната групорвка е “Други” (“Drughi”). Те са една от най-големите и известни ултрас групи в Италия. “Другите” имат дългогодишно съперничество с фен групите на “Милан”, “Интер” и “Торино”.

“Други”

Ултрасите на “Милан”

Най-известната групировка от фенове на “Милан” в близкото минало се наричала “Fossa dei Leoni” или “Lions Den”. През 2005 г. е разформирана, но все пак привържениците на “Милан” остават една от най-старите ултрас групи в Италия. Имат силно съперничество с ултрас групите на “Интер” и “Ювентус”.

“Курва суд”

Ултрасите на “Интер”

Познати като “Курва Норд”, ултрасите на “Интер”, по подобие на повечето фен групировки в Италия, са известни с непримирима и страстна подкрепа към отбора. Най-големите “врагове” на “Курва Норд” са ултрас групите от “червената” част на Милано, както и тези на “Ювентус”.

“Курва Норд”

Ултрасите на “Рома”

Известни са като „Commando Ultras Curva Sud“ или „CUCS“. Ултрасите на “Рома” са една от най-страстните групи в Италия. Те имат силна връзка с местните общности, а дългогодишни съперници на “CUCS” са феновете на другия римски гранд – “Лацио”.

“Commando Ultras Curva Sud“

Ултрасите на “Лацио”

Известни са като “Irriducibili”. Те са се отличавали със сложни хореографии и крайни политически убеждения. Тази група вече не съществува, а на нейно място се появява “Ултрас Лацио”. Както може да се очаква, техният най-голям враг са ултрасите на “Рома”.

“Irriducibili”

Мнението на “Ритнитопъ”: Изключвайки славата на ултрас културата, която предимно е свързана с ексцесии, този тип фенове са пример как трябва да подкрепяме любимия си отбор – страстно, шумно и безрезервно!

Източници:
(1) https://chat.openai.com/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *