Press "Enter" to skip to content

Сагата между Иван Василев и “Локомотив”(София)

В последните дни в медийното пространство се разбра, че Иван Василев ще остави “Локомотив” (София) след края на сезона. Това ще се случи след нападки от фенове!

фенове на Локо София
Феновете на “Локомотив” (София)

Кой е Иван Василев?

Иван Василев е бивш футболист и настоящ бизнесмен. В България е играл за софийския “Локомотив”, “Сливнишки герой”, ПФК “Хасково” и “Волов” (Шумен). Има изяви и в чужбина за други отбори. Дебютът му е на 18-ти ноември 1978 г. в Дупница срещу “Марек”.

иван василев бозата локо софия
Иван Василев като футболист

Иван Василев, по прякор “Бозата”, е настоящ бизнесмен, който управлява компанията „Де-Джорджо“ ЕООД, която е представител на електронния гигант Fujitsu, козметичната фирма „Malizia“, авто – сервиз „Маями 33“, испанската фирма за спортна екипировка Joma за България, софийския “Club33” и бутиковият хотел-ресторант „Casa Boyana“.

иван василев бозата локо софия
Иван Василев

Как става спонсор на отбора?

През 2015 г. “Локомотив” (София) губи лиценза си поради задължения към държавата на стойност около 2 млн. лева. Тогавашният президент на отбора, Николай Гигов, се отказва от футбола, а отборът е изпратен във “В” група. На 9-ти юли е проведено събрание, на което за президент е избран Кирил Льосков. Поради липса на средства, през сезон 2015/2016 тимът прекратява участието си. Дни след обявеното решение, на 20-ти август се създава ново дружество –  ФК Локомотив София 1929 АД, начело с Иван Василев.

Столичните "железничари" след създаването на новото дружество
Столичните “железничари” след създаването на новото дружество

“Сагата”

В последните мачове на тима за настоящия сезон 2022/2023 се вижда нещо странно. С три поредни загуби срещу ЦСКА 1948, “Хебър” и “Ботев” (Враца), феновете се осъмниха за черно тото и продадени мачове. В пространството около отбора витае мнението, че мачът срещу “Хебър” е продаден, за да може пазарджишкият тим да не изпадне. Феновете изразиха своето мнение по трибуните, след което последва отговор.

Феновете на "Локомотив" във Враца
Феновете на “Локомотив” във Враца

Ето важни откъси от последното му интервю, което показва категоричната му позиция, че напуска клуба:

Г-н Василев, какво се случва с “Локомотив” (София), след като вчера загубихте и от Ботев (Враца)? Феновете имат съмнения у вас, искате ли нещо да им кажете?

– Какво се случва? Трябва да се обърнете към треньори. При нас като ръководство всичко е нормално и наред. А това, че имаме негативни резултати действително е много лошо и никой не го желае – нито аз, нито Управителният съвет, нито абсолютно никой. За съжаление, футбол е, има победи, има и загуби. Проблемът е, че има загуби, които действително не ми харесват. Визирам срещата с Хебър, за което феновете ме обвиняват, че съм дал мача.

– Категоричен сте, че се оттегляте?

– Да, абсолютно се оттеглям. Повече не искам да се занимавам с футбол. Не искам повече да ми се петни името, това повече няма да го допусна. Те опетниха не само моето име, а и на семейството ми, което доста лишения е имало заради каузата “Локомотив”. Мисията, която започнахме, първите бяхме аз и Бойчо Величков. Това ни беше кауза – да създадем отбор, да направим детско-юношеска школа. Какво тичане е било за този прословут терен за юношите. Една година тичах с “Актавис”, на които им благодаря. Когато “Тева” ги купиха, теренът не можеше да се завърши. И аз извадих пари и дадох на Иво Паргов, за да го завърши. За да може нашите деца да тренират. Знаете какво беше тук. Сега имаме над 300 трениращи деца. Това е плод на нашата работа. Но за съжаление аз съм виновен за всичко, което се случва. Затова пак казвам и отговарям на плаката: Не, не ме е срам, а се гордея. Господ има, да. Има Господ и той вижда, бави, но не забравя. 

Източник: БНР
Иван Василев; снимка: Sportal.bg
Иван Василев; снимка: Sportal.bg

Мнението на Ритнитопъ: Предстои да разберем какво ще се случи с клуба. По време на есения полусезон тимът се справяше отлично, като победи доста силни отбори и спря техните серии. Дали е плод на въображение или е истина продаването на мачовете може и да не разберем. Надяваме се клубът да остане в Efbet лига, защото е един от традиционните отбори, които са със “запазено” място в лигата и професионалния футбол.

Източници:

(1) Иван Василев (бизнесмен) – Уикипедия. (n.d.). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2_(%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD)

(2) Иван Василев обяви, че напуска Локомотив (Сф). (n.d.). БНР Новини – най-важното от България и света. https://bnr.bg/horizont/post/101818479/ivan-vasilev-obavi-che-napuska-lokomotiv-sf

(3) Локомотив София – резултати – Футбол, България. (n.d.). Футболни резултати на живо – Flashscore.bg. https://www.flashscore.bg/team/lok-sofia/xp9SXWBG/results/

(4) ФК „Локомотив“ (София) – Уикипедия. (2005, July 19). Уикипедия. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%9A_%E2%80%9E%D0%9B%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%E2%80%9C_(%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F)

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *