Press "Enter" to skip to content

Страстта по една игра (част 2)

Във втората (и финална) част от нашата поредица ви разказваме за двама футболни треньори, използвали Football Manager като помощно средство за своите кариери.

Оле Гунар Солскяер

Бившият мениджър на “Манчестър Юнайтед” – Оле Гунар Солскяер споделя, че е “научил много за футбола”, играейки във футболния симулатор Football Manager. Норвежецът разкрива любовта си към популярната игра в интервю за Dagbladet през 2016 г. Това се случва по време на втория му период в “Молде”. Солскяер играл Football Manager, когато бил играч и в резултат това му помогнало да се развие като мениджър. Той още споделя, че поредицата FM го вдъхновила да дава шанс на младите играчи и да наблюдава тяхното развитие и в реалния живот.

„Това е фантастична игра, научих много за футбола. Научих много за играчите, особено за младите таланти.“

„Прилича на реалния живот, когато става дума за това кои ще бъдат добри играчи. Те правят невероятно проучване. Спомням си, че тогава си мислех по същия начин, както и аз като мениджър – искате да дадете шанс на млади играчи, да ги видите как се развиват.”

„Можеш да натиснеш няколко бутона и да получиш допълнителни милиони, за да купиш играч. Никога не съм се наслаждавал на това. Предпочитам да спечеля въпреки това, отколкото заради него.”

„Много от моите играчи играят ФИФА и Football Manager. Мисля, че това им помага да разбират по-добре футбола.“

В увлекателното си интервю Солскяер продължава да говори за тактиката, която ще използва във виртуална игра за Купата на Норвегия срещу “Олесунс”.

Оле Гунар Солскяер

Уил Стил

Тази история е доказателството, че за да бъдеш успешен професионален мениджър, не е необходимо да си играл професионално. Уил Стил, треньорът на “Реймс” след уволнението на испанския мениджър Оскар Гарсия през октомври, е сензацията на Лига 1. 30-годишният белгиец с английски корени вдъхновява тези, които искат да станат професионални треньори без футболно минало.

Уил все още няма професионален лиценз на УЕФА. Поради тази причина “Реймс” трябва да заплаща сумата от 25 хил. евро за всеки мач, докато той не получи такъв. Но клубът не се притеснява от това. Треньорът доказва, че е дори повече от квалифициран за поста. Доскоро отборът имаше само една загуба в 17 мача.

Уил заявава, че преминал от играч към треньор на 17-годишна възраст, когато започнал да играе популярната игра Football Manager. Тя създава огромно въздействие върху него и той се отказва от кариерата си на футболист. Решава да учи в Myerscough College, за да стане професионален треньор. Уил получава възможност за стаж в “Престън Норт Енд” и по този начин стартира кариерата си.

Оттам той става видеооператор на Яник Ферера в “Сент-Трюиден”, след като убеждава бившия футболист да го наеме след завладяващ анализ. След това Уил последва Ферера до следващата му позиция в “Стандарт” (Лиеж). По-късно Ферера е уволнен от позицията си, което кара Уил да се премести във втородивизионния “Лиерс”. Там той е на позициите видеооператор и асистент на Фредерик Вандербис.

Докато е в “Лиерс” е назначен за временен мениджър. След няколко години на прескачане от отбор в отбор в Белгия и Франция, той получава предложение за позиция при Оскар Гарсия. Позиция като помощник-треньор в “Реймс”. Kогато испанецът е освободен през октомври 2022, Уил отново е назначен за временен мениджър на отбор, в който ще се справи толкова добре, че клубът да му предложи постоянна позиция.

Уил Стил

Мнението на “Ритнитопъ”: Football Manager определено е игра, която заслужава вниманието на всеки футболен запалянко. Уил Стил и Оле Гунар Солскяер са пример, че футболният симулатор е изпипан до максимална степен и е страхотно помощно средство за всеки, който иска да изпробва тактическите си умения във футбола.

Източници:

(1) Kenmare, J. (2021, January 18). Ole Gunnar Solskjaer says in interview that he’s “Learned a lot” About football from playing football manager. SPORTbible. https://www.sportbible.com/football/news-gaming-take-a-bow-legends-ole-gunnar-solskjaer-says-hes-learned-a-lot-about-football-from-fm-20210118

(2) Who is will still, Ligue 1 Reims manager who learned from football manager? (2023, February 2). Diario AS. https://en.as.com/soccer/who-is-will-still-ligue-1-reims-manager-who-learned-from-football-manager-n/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *