Press "Enter" to skip to content

Кой ще влезе във Втора лига през идния сезон?

Вече е ясен единият участник, който ще играе във второто ниво на професионалния футбол у нас за идния сезон. Кои ще са другите?

Сезон 2022/23 е към своя край. Отново е време да се правят равносметки и прогнози кой в коя дивизия ще играе през идния сезон. Нека сега обърнем внимание към българската Трета лига и кои отбори имат шансове да играят при професионалистите през сезон 2023/24.

Северозападна Трета лига

Четири кръга преди края тук лидер е “Бдин” (Видин) с актив от 64 точки. Втори с 57 точки, но и мач по-малко, е “Локомотив” (Горна Оряховица). С точка по-малко от горнооряховци са мездренските “железничари” и “Вихър” (Славяново). Славяновци изгубиха в последния кръг от “Бдин” с 0:2. Така бдинци са се запътили към професионалния футбол за пръв път от сезон 2011/12.

Бдинци прогресират сериозно през последните два сезона в дивизията си. Снимка: novini247.com

Североизточна Трета лига

“Черноморец” (Балчик) води с много крехка преднина на втория “Септември” (Тервел). Черноморци обаче са с мач по-малко. Ако го вземат, ще могат да дишат малко по-спокойно. За последно в Балчик се игра футбол на ниво Втора лига през сезон 2019/20. Трети, на 10 точки зад “Септември” (Тервел), е “Светкавица” (Търговище).

Живописният стадион в Балчик може съвсем скоро отново да приеме срещи от Втора лига. Снимка: bgclubs.eu

Югозападна Трета лига

Югоизточна трета лига – шампионска група

Предвид многото отбори, заявили участие на югозапад, там първенството беше разделено на две подгрупи. След пълното завъртане на принципа всеки срещу всеки, първите петици от двете групи формират шампионския поток. Там всеки играе на разменно гостуване срещу отборите, присъединени от срещуположната група. Същото е и с вторите шестици от двете страни – съответно потокът на изпадащите.

Тук вече имаме шампион. Това е “Марек” (Дупница). Професионалният футбол се завръща на стадион “Бончук” след година пауза. Местните, обаче, са притеснени относно осигуряването на бюджета за идния сеозн, както и за състоянието на стадиона.

Феновете на “Марек” се притесняват дали любимият им клуб няма да се превърне в “асансьор” между дивизиите.
Снимка: sportlive.bg

Югоизточна Трета лига

Ситуацията на югоизток е доста завързана. Математически шансове имат три отбора. Лидерът – “Несебър”, вторият “Гигант” (Съединение), който с 9 човека едва не елиминира ЦСКА от турнира за Купата на България и “Загорец” (Нова Загора). Новозагорци са сред най-стабилно представящите се отбори в дивизията в последните десетина години. Финансова и инфраструктурна невъзможност за участие във Втора лига, обаче, постоянно ги кара да свалят темпото в края на сезона.

Много фактори, главно извън терена, спират много стабилния тим на “Загорец” да се развива и да гледа напред.
Снимка: 7sport.net

В течение на настоящия сезон “Саяна” (Хасково) и “Розова долина” (Казанлък) също имаха своя траен престой сред челниците. Включително и в топ 3.

Мнението на “Ритнитопъ”: В три от четирите дивизии на Трета лига у нас все още няма излъчен победител. И не само това, интригата е жива навсякъде и нещата могат да се обърнат за кратко време.

Източници:

(1): https://bulgarian-football.com/treta-liga.html

(2): https://bgclubs.eu/stadiums/Gradski-Balchik

(3): https://novini247.com/novini/bdin-vidin-pobedi-v-drenovo-mestniya-lokomotiv-s-4-0-i_4960952.html

(4): https://www.sportlive.bg/gallery/3526-F%D0%B5nov%D0%B5t%D0%B5-na-Mar%D0%B5k-s%D0%B5-pr%D0%B5dstaviha-dostojno-na-Armiqta.html?imagecount=7

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *