Press "Enter" to skip to content

Подранилата футболна приказка на Южен Тирол – ФК “Зюдтирол”

Само с 27 години история зад гърба си, ФК “Зюдтирол” изпреварва очакванията на всички за своето развитие.

Помните ли волейболния отбор “Тренто” от едноименния град, в който Матей Казийски и Радо Стойчев жънеха успех след успех? Там, в планините на Северна Италия, е провинцията Южен Тирол. Населението е предимно австрийско, а с италианците не се гледат с добри очи.

Столицата на Южен Тирол се казва Боцен (итал. “Болцано”), а в момента местният футболен тим “Зюдтирол” пише своята история.

Историческа справка

Основан е през 1974 г. под името ШФ “Миланд”, бидейки базиран в град Бриксен. 20 години по-късно клубът е преместен в Боцен и е преименуван на “Зюдтирол”. Феновете на тима считат за година на основаване на клуба именно 1995 г.

За ФК “Зюдтирол” започва да се говори в десетилетието между 2010 и 2020 г. Тогава клубът се лута между трета и четвърта дивизия. Трудът и упоритата работа на всички помага на “Зюдтирол” да се установи по-трайно в трета дивизия.

През настоящия сезон тимът е новак в Серия Б и дори стигна до бараж за Серия А, където ще се изправи срещу “Реджина”

Подранилият успех

Един от “виновниците” за тези успехи е мениджърът на клуба Ханес Фишналер, работещ в клуба от 2017 г.

Ханнес Фишналер

“Това, което ни се случва в момента, е повече от неочаквано – една прекрасна награда за работата на всички в клуба.”

– споделя Фишналер

По думите му промоцията в Серия Б е дошла година-две по-рано. Затова инфраструктурата и базите на клуба не са напаснати за нивото, на което се играе. Бюджетът на клуба е около 14-15 млн. евро , което е в пъти по-малко от този на конкурентите.

Никой не си прави илюзии, че при евентуална промоция в Серия А “Зюдтирол” ще се задържи повече от сезон там. Плановете обаче са за сериозна реконструкция на клубното съоражение “Друсус щадион”, което говори за амбиции клубът да бъде фактор в Серия Б. В сегашното си състояние обаче стадионът трудно би приел мачове от Серия А.

Клубното съоръжение “Друсус Щадион”

В интервю за италианската телевизия “Раи” изпълнителният директор на клуба Дитмар Пфайфер отбелязва:

“Нашият клуб е тясно обвързан в националността и идентичността ни. “Зюдтирол” принадлежи на южнотиролците.”

“Ако дойде някой чуждестранен инвеститор, той разбира се ще предложи повече пари, но ние ще изгубим това сантиментално значение на клуба за нас.”

– споделя още Пфайфер

Гостите са добре дошли

В града няма изградена фен и ултрас култура. Няма го онзи краен фенски фанатизъм и неприязън. Точно затова всички в клуба се старят да угаждат по всевъзможни начини на гостуващите фенове.

За привържениците на гостите често се организират туристически обиколки. При обновяването на стадиона е помислено феновете на гостите да разполагат със същите условия, както и местните. Дори и кетъринг услугите са едни и същи за всички на стадиона

Мнението на “Ритнитопъ”: От “Зюдтирол” ни дават пример как с малко ресурси и правилна работа може да се изгради нещо работещо. Повече отбори трябва да вземат пример от тяхната методика, принципи и работа. Тогава ще има и повече интересни явления в днешния пропит от комерсиализация футбол.

Източници:

https://www.laola1.at/de/red/fussball/international/italien/serie-b/der-serie-a-traum-des-fc-suedtirol—wir-sind-nicht-normal-/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *