Press "Enter" to skip to content

Най-познатият френски съдия у нас

Днес ще ви запознаем с човека, който ни попречи да играем финал на Световно първенство

Кой е той?

Запознайте се с Жоел Киню. Той свири мача между България и Италия на знаменитото Световно първенство в САЩ. Както може би знаете, това е полуфинален мач от турнира. България няма победа на голям форум до този момент. “Лъвовете” заслужено достигат до тази фаза, след като излизат от група с Нигерия, Аржентина и Гърция с 6 точки след категорични победи над “елините” и “гаучосите”.

Интересен факт е, че сме на секунди от сблъсък с “нерадзурите” още на осминафиналите, но Нигерия побеждава Гърция в последните секунди и така заема първото място, а “трикольорите” остават втори. За останалото историята говори сама – триумф след дузпи над Мексико и победа срещу Германия.

Така се стига до полуфинала. Жоел Киню е назначен да ръководи тази среща. Първо Роберто Баджо на два пъти бележи за 2:0. Стига се до дузпа, реализирана от Христо Стоичков. Тогава настъпва хаосът. В изключително скандална ситуация, при която Костакурта захлупва топката с ръце в наказателното поле пред погледа на Емил Костадинов, целият български отбор се нахвърля срещу рефера Жоел Киню. Той остава безмълвен. До днес българите, които имат спомен от този мач, ще ви кажат, че ситуацията е безспорна. Е, Киню е на същото мнение – безспорно дузпа… няма!

“Много добре знаете, че през първото полувреме отсъдих една дузпа за България, заявява бившият международен рефер по телефона от Париж. – Бих дал и втора, и трета, и четвърта, стига да имах основания за това. Но Костакурта не игра умишлено с ръка. Гледал съм положението на запис десетки пъти и поне за себе си продължавам да съм прав. Дали съм се опитвал да отмъщавам на българите заради чудото от “Парк де Пренс” на 17 ноември 1993 г? Не, това са несериозни обвинения. Допускал съм много грешки. Само че никога не съм го правил преднамерено, просто се е случвало. А и замислете се – когато си рефер, е по-добре страната ти да не достига напред в големи турнири. Така шансовете ти да свириш полуфинал или финал стават по-големи.”

Мнението на Жоел Киню за въпросната ситуация

Той винаги ще остане в историята на световния футбол. Един п*мияр, защото се подигра с една нация, един отбор, един треньор и с всички фенове, които бяха на стадиона. Не може когато 24 години не са играли финал Бразилия – Италия и полуфинал да играят България и Италия, ти да сложиш един мазен французин, на когото само преди няколко месеца скъсах главата на един петел на “Парк дьо Пренс”.

Христо Стоичков по повод казаното от френския съдия

Мнението на “Ритнитопъ”: Този съдия безспорно е натрупал много опит през годините на най-високо ниво. Ръководил е общо осем мача на мондиали. Това, което се случва с България, обаче, и още повече фактът, че и до ден днешен арбитърът не е преосмислил действията си, граничи с престъпление. Именно той попречва на нашия отбор да достигне финал на най-големия футболен форум. Това не само, че не се случва в нито един от следващите, ами нещо повече: това е предпоследното Световно на отбора до този момент.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *