Press "Enter" to skip to content

UEFA и моделът за разпределяне на финансите: Анализ на възможностите и рисковете

UEFA ще разпредели 78% от брутните си приходи през следващия сезон между клубовете, участващи в европейските купи.

Съгласно новите данни, през сезон 2023/2024 г. UEFA планира да разпредели 78% от своите брутни приходи на клубовете, които участват в европейските турнири. Това определено подчертава огромната стойност, която европейските състезания могат да предложат на отборите, но също така носи някои важни предизвикателства и рискове.

Брутни приходи и разходи

Общата сума на очакваните брутни приходи е впечатляваща – €3.5 млрд. Тази сума обаче веднага се стопява драстично заради организационни разходи, плащания за квалификационни кръгове и суми, резервирани за невзели участие клубове и женската Шампионска лига. След всички тези удръжки, чистата сума за разпределение на участващите клубове е €2.92 млрд.

Разходи:

  • €323 млн. за организационни разходи свързани с турнирите
  • €105 млн. за плащанията по квалификационните кръгове
  • €140 млн. резервирани за клубовете, които не участват
  • €10 млн. заделени за Женската Шампионска лига на UEFA

UEFA ще задържи 6.5% от тези пари, което стопява сумата до €2.732 млрд.

Разпределение на приходите

Разпределението на тези средства се основава на участието в различни състезания. За клубовете в Шампионската лига – €2.032 млрд, €465 млн. за Лига Европа и €235 млн. за Лигата на конференциите. Както и досега, клубовете, участващи в Шампионска лига ще се радват на най-голям дял от “питката”.

Тези данни подчертават ясно важността от участието на отборите в европейските клубни турнири. Успехът в тези турнири не само дава на клубовете висока рейтинг и репутация, но също така предлага и значителни финансови възнаграждения. Въпреки това, само малка част от клубовете могат да се надяват да се класират редовно или дори от време на време. Особено в България.

Един от основните рискове при този модел е зависимостта на клубовете от успеха в европейските турнири. Ако един клуб се опитва да планира бъдещето си, като се основава на очакваните приходи от UEFA, това може да доведе до финансови проблеми, ако отборът не успее да се класира. Повечето клубове трябва да създават бизнес модели, които могат да бъдат устойчиви и без да се базират върху европейските приходи.

Мненеито на “Ритнитопъ”: Макар тези числа да изглеждат огромни, ослепявайки клубовете за истинските предизвикателства, които предстоят, важно е да се помни, че устойчивостта не идва само от финансовия успех в европейските клубни турнири. По-добре е клубовете да постигнат баланс между стремежа си към успех в европейските турнири и необходимостта от създаване на устойчиви, дългосрочни бизнес модели.

Източници:
(1) (n.d.). Calcio e Finanza. https://www.calcioefinanza.it/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *