Press "Enter" to skip to content

Футболът принадлежи на феновете.

Въпреки че футболът е преживял невиждани промени в технологичната ера, основната му същност остава непроменена: футболът принадлежи на феновете.

Футболната екосистема все още се бори с някои предизвикателства, свързани със свързаността и взаимодействието между клубовете, играчите и феновете. Според анализа на данните и текущите тенденции в най-популярния спорт, може да се изведат четири основни начина, по които връзката между клубовете и техните фенове може да бъде подобрена:

Ефективна комуникация

Прозрачната комуникация играе ключова роля в изграждането на доверие от страна на феновете. Клубовете трябва да поддържат привържениците си информирани за важни събития, както на терена, така и извън него. Използването на имейл бюлетин и алтернативни формати (подкаст, блог), които показват какво се случва “зад кулисите” и живота в клуба, могат да бъдат отличен начин за постигането на тази цел.

Слушане на обратната връзка

Мненията и отзивите на феновете трябва да бъдат ценени. Клубовете трябва да полагат усилия да разберат и отговорят на притесненията и предложенията на своите най-близки. Седмични имейли с важни отговори на въпросите на феновете могат да бъдат ефективен инструмент за това. Най-малкото закупилите си сезонни билети го заслужават.

Създаване на ангажиращо съдържание

Феновете искат да се чувстват свързани с отбора, а ангажиращото съдържание в социалните мрежи е един от най-лесните начини това да се случи. Клубовете трябва да създават интересно и интерактивно съдържание, вземайки вдъхновение от концепции като “Gerard Piqué Kings league Infojobs“.

Акцент върху общността

Футболните клубове трябва да отдават приоритет на изграждането на чувство за общност сред феновете. Това може да се постигне чрез организиране на събития за феновете, насърчаване на фен клубове и създаване на усещане за общност сред поддръжниците. една от първите стъпки по този път, които трябва да бъдат предприети е създаването на “fan engagеment” отдел във футболните клубове, който да се грижи за това.


Като анализираме тези аспекти, става ясно, че много клубове в България, а и не само, все още подценяват важността на връзката с феновете. За съжаление, магазините, които продават клубни стоки, все още не се виждат като възможност за засилване на отношенията с привържениците.

Аpple Store е успешен модел, който би могъл да бъде вдъхновение за редица отбори, но той все още не е приложен във футболния свят. А може да бъде.

Мненеито на “Ритнитопъ”: Феновете на стадиона трябва да започнат да се считат за най-ценния актив, а не за нещо само по себе си, което просто съществува. Връзката с привържениците е приоритет, който трябва да се култивира чрез иновации, риск и ангажираност на всеки служител на клуба. По този начин, футболът ще запази своето място като спортът на феновете. В противен случай, не би бил футбол.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *