Press "Enter" to skip to content

Футболната фланелка: свещеният граал на клубовете!

Световният футбол е известен с много символи, но един от най-видимите и общопризнатите е футболната фланелка.

От една страна, футболната фланелка е въплъщение на историята и цветовете на отбора. От друга – празна страница за спонсори, носеща финансови постъпления. Но най-важното е, че това е нещото, което свързва феновете с играчите и самия клуб. Всяка фланелка носи в себе си нещо повече от просто материя и марка – тя носи духа на клуба.

Връзката на фланелката с клубните стойности

Всяка фланелка не просто визуализира цветовете на отбора, тя също така представя и ценностите на клуба. Има отбори, които са решили да произвеждат сами собствените си фланелки. Например, в Италия, Наполи сътрудничи с Армани, докато в Германия, Сейнт Паули не позволява на никой да се намесва в дизайна на техните фланелки.

Други клубове изискват от производителите да спазват техните ценности. Ливърпул и Удинезе използваха фланелки, направени от рециклирани пластмасови бутилки. Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед използваха пластмаса от океаните, докато Forest Green Rovers използва зърна от кафе като суровина за тяхната фланелка.

Продажби на фланелки от водещите клубове

През 2022/23 г., Ливърпул води класацията за най-много продадени фланелки с 1.8 млн. продадени бройки. В същото време популацията на града Ливърпул е само 500 хиляди души. А в града се подвизава и друг отбор – Евертън. Следват Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона. Ювентус е първи в Италия и девети в света с 680 хил. продадени фланелки.

През последните 20 години продажбите на реплики на официалните фланелки са се увеличили с 157%. Във Висшата лига на Англия, ръстът е още по-голям – 167%.

Печалби от фланелките за клубовете

Договорите с спонсорите-производители генерират значителни доходи за клубовете. Интер и Nike имат договор на стойност 20 млн. евро годишно, плюс 10 млн. евро бонус до 2031 г. Ювентус получава 51 млн. евро годишно от Адидас, докато Реал Мадрид получава 120 млн. евро на година.

Увеличение на цените на фланелките

Клубовете вече свикнаха да променят всяка година своите екипи, защото това генерира драстични печалби. В Италия средното увеличение за предстоящия сезон е с 10 евро на фланелка.

Наполи увеличава цената на фланелката си от 120 до 130 евро, Ювентус – от 140 до 150 евро, а Милан – от 120 до 140 евро. Вероятно Милан се възползва от добрия сезон в Шампионската лига и си позволява да увеличи с цели 20 евра цената на фланелката.

Очаква се чистата печалба за клубовете от всяка фланелка да е по-малко от 10 евро. Основната печалба обаче е непряка: всеки фен, който носи фланелката на отбора, става посланик на клуба.

Мнението на “Ритнитопъ”: Футболната фланелка е много повече от спортен аксесоар. Тя е важен символ на идентичността на клуба, който свързва играчите и феновете. Изборът на материали и дизайн на фланелката често отразява ценностите на клуба, докато продажбите на фланелки представляват важен източник на доходи.

Същевременно фланелката е истински барометър за популярността на клуба – колкото повече фенове носят клубната фланелка, толкова по-голяма е видимостта и влиянието на дадения отбор. В този контекст, всеки фен, който носи фланелката на тима си, действително става посланик, увеличавайки популярността и присъствието на отбора, както онлайн, така и офлайн.

Но в крайна сметка, коя е най-красивата футболна фланелка? За нас, най-красивата футболна фланелка е тази, която носи силата на своята история, ценностите на своя клуб и връзката между играчите и феновете!

Източници:
(1) Federico Mari on LinkedIn: The football club shirt: History, values, money. (2023, July 13). LinkedIn. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7085138914016940033/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *