Press "Enter" to skip to content

Футболна България се обедини! Време е за промяна!

Протестите по българските терени след загубата от Литва продължиха с пълна сила. Всички стадиони бяха огласени от викове “оставка”.

1:1 с Гибралтар, 2:3 с Косово в София, 2:5 с Грузия и сега 0:2 с Литва в родната столица. До кога? Българският фен реши – нито ден повече!

Петъчният ден

Кръгът в професионалния футбол бе открит с двубоя между „Крумовград“ и „Етър“. На базата в „Коматево“ посещаемостта бе ниска, но малкото зрители дадоха начало на протестите на феновете. В 18-ата минута призивите за оставка на управлението на БФС бяха ясно чути. Нулевото реми остави този епизод най-интересен в срещата. Епизод, който не отсъстваше из цяла България.

По-късно през същия ден се проведе срещата между пловдивския „Локомотив“ и „Берое“. „Лаута“ бе пълна по тенденция и това даде много по-голяма гласност на феновете. Двете агитки се обединиха в своя призив и продължиха до началото на 20-ата минута на срещата. Две безспирни минута дадоха на управлението на футболния ни съюз да разбере, че е време за промяна. Пловдив даде силен старт на инициативата, а в събота се появиха и банерите от столичните клубове.

Съботният ден

Събота започна с футбол във Враца между местния „Ботев“ и съименниците им от Пловдив. Гостите пристигнаха с мощна подкрепа, която не само подпомогна отбора за победата му с 5:2, а и спомогна в началото на футболната революция в България. Заветната минута със заветното послание бяха налице. Домакините от Враца, които бяха сравнително тихи в остатъка от срещата, се събудиха, за да се присъединят към “жълто-черните” фенове в мощна атака по Борислав Михайлов и компания.

„Локомотив“ (София) посрещна ЦСКА 1948 в мач номер пет от 14-ия кръг. Именно квартал „Надежда“ видя и първия банер в ущърб на БФС. Домакинските фенове издигнаха банер, гласящ „Мачове по обед в работни дни, а Литва в събота вечер ни го наби.“ Привържениците на гостите също се включиха, като на техния плакат се виждаше логото на БФС и до него думите “Пускай Преслава”.

Посланието говори само за себе си, а късният мач в събота сякаш бе и пикът на тази ескалация.

„Пирин“ посрещна ЦСКА София. Стадион „Христо Ботев“ бе пълен. Атмосферата бе на ниво, а хореографията на червените фенове на още по-високо. В 18-ата минута армейските фенове издигнаха банер с думите „Неефективни школи, рухнали празни стадиони, импотентен национален отбор – 478 дни срам и позор.“ Всичко това бе подкрепено от викове „Оставка!“, огласящи цял Благоевград. “Червени” и “зелени” скандираха около пет минути и се поздравиха с аплодисменти.

Неделният ден

Кръгът приключи в неделя. Първо „Хебър“ посрещна „Славия“. Там скандиранията бяха повече нецензурни, които нямат нужда от цитиране. Те обаче също бяха чути от ръководните лица на родния футбол. Пазарджиклии и слависти се обединиха за минути и дадоха да се разбере, че те също имат глас.

След това дойде гвоздеят на програмата. Пълет „Георги Аспарухов“, събрал и немалка агитка от Варна се наслади на дербито на кръга и не пропусна да се включи в националния протест. Сините домакини издигнаха два надписа.

Първият: “Оставката е признак на морал, наглостта – белег за провал. Боби, Дано и Тайфата, край на мандата, край на играта”.

Вторият: „Позорно управление в пиянския бардак, ужасяващо падение, невиждано под националния ни флаг.“

Силен призив от “сините” и прекрасно обединение между тях и варненци за скандиранията, продължили може би най-дълго от всички двубои от кръга.

Кръг, който приключи в Кърджали с двубой между „Арда“ и „Лудогорец“. Домакините имаха немалко фенове на стадиона, а гостите – никакви. Така само кърджалийци закриха протестите от кръга, но с гласа на цял град, искащ оставката на неадекватното управление на Михайлов, Лечков и Костадинов.

Какво още се случи?

Втора лига, макар и да не е постоянно излъчвана по телевизията, се включи в марша. Ловеч, Радомир, София, Монтана, Своге, Плевен, Балчик и Добрич не останаха длъжни на грешниците от последните 18 години. Футболисти от четвъртото ниво на футбола ни спряха да играят в 18-ата минута, а Йордан Лечков бе нападнат словесно от фенове в родния му Сливен. Дотам стигна ,така или иначе, огромната наглост на управленците.

А какво следва?

Следва домакинство на националния ни отбор в София. Съперник е Унгария, датата е 16.11., а надежда дори за точка отдавна нямаме. На този мач обаче над 10 фенски фракции ще отидат рамо до рамо, за да продължат тези призиви от клубните двубои. Може би най-накрая ще видим стадион „Васил Левски“ пълен след толкова години, уви поводът изобщо не е добър. Може би БФС ще премести двубоя в Разград от „мерки за сигурност“. Каквото и да се случи се надяваме времето на хората на върха на българския футбол да е преброено!

Мнението на “Ритнитопъ”: В екипа на “Ритнитопъ” има много млади момчета и момичета, включително и аз. Ние не сме виждали България да играе добър футбол, не сме виждали различен шампион от много малки и не сме наслаждавали на отбори от Първа лига изградени почти изцяло от български футболисти. Време е това да се промени!

Вижте и прочетете още по темата за БФС тук:

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *