Press "Enter" to skip to content

Защо националните паузи будят такова недоволство?

Макар и необходими, често националните паузи по време на сезона биват приети със сериозно негодувание. Но каква е причината за това?


Защо прекъсванията биват толкова критикувани?

В голяма част от футболния свят, националните паузи са приемани като ненужни, безсмислени, дори вредни. С приключването на последната такава за годината мнението, най-вече на феновете, със сигурност не се е променило. Особено след случилото се на мача Испания-Грузия. Тази среща бе повече от показателна за причините, поради които масата футболни привърженици ненавиждат националните прекъсвания.

Става въпрос именно за контузията на испанския футболист Гави. Играчът на “Барселона” бе споходен от злощастна травма, след която, за съжаление, сезонът за полузащитника приключи. Но не само това – по всичко изглежда, че Гави ще пропусне и ЕВРО 2024. Подобна травма изкарва футболистите извън строя за около 9 месеца. Дори бива описвана като застрашаваща кариерата контузия.

Моментът, в който сезонът за Гави приключи

Най-безумният детайл е, че всичко това се случва по време на национален сблъсък, който няма никаква тежест за вече класиралите се на първата позиция испанци. И тук идва питането – струва ли си играчите да бъдат експлоатирани по такъв начин за наглед не толкова важни национални двубои? Или е нужно винаги да подхождат с внимание и да пестят сили, за да се предпазят от контузии? Тогава най-вероятно смисълът от това да защитават цветовете на страната си ще се изгуби.

Защо е необходимо да има национални прекъсвания?

Струва си да се отбележи, че националните прекъсвания не са ненавиждани в цял свят. Основно феновете на топ 5 първенствата в Европа са недоволстващите, понеже паузите ги възпират от това да гледат звездните футболисти в своите клубни отбори. Но за по-слабите футболни страни, такава пауза обикновено е добре дошла, поради възможността да се наблюдават двубои с по-популярни и класни национални отбори. Но дори това някак си не звучи като достатъчно добра причина да наблюдаваме подобни прекъсвания толкова често.

Кадър от отдавнашния сблъсък между България и в пъти по-класната Италия

Предлагана е идея да бъде избран даден месец от годината, който да е изцяло посветен на мачове с националната фланелка. Това може би ще понижи нивото на недоволство, но може би няма да бъде от полза за треньори и играчи.

Една от причините да има прекъсвания е създаването на сплотеност в националните колективи и обиграването на играчите. Това така или иначе е доста тежка задача за мениджърите. Всеки футболист е свикнал на стила на своя клубен отбор. Всички са играли под различни инструкции и с различен тип съотборници. Ако се наложи да играят заедно само един месец в годината, със сигурност ще липсва разбирателство и химия в отбора. Подобен вариант би бил още по-неблагоприятен точно в мачове от Световно или Европейско първенство.

Изигралите многобройни мачове заедно Бруно Фернандеш и Кристиано Роналдо

Как се отразяват малкото ротации в съставите?

Изграждането на химия и разбирателство в състава е и причина да не бъдат правени кой знае какви промени в стартовите единадесеторки. Липсата на ротации обаче води до твърде много контузии. Само през ноемврийското прекъсване травми получиха Винисиус Жуниор, Ерлинг Хааланд, Хюн Мин Сон, Маркъс Рашфорд, Едуардо Камавинга, Гави и редица други големи имена.

За националния отбор има частичен позитив от една контузия. Той се изразява в това, че се отваря позиция за евентуален пробив на друг играч. Така се интегрират нови звездни футболисти и широчината на съставите се разширява. Скорошен дебютант например бе англичанинът Коул Палмър в мача на “трите лъва” срещу Малта. По този начин се дава възможност на младите да тренират още по-мотивирано с надеждата, че може би те ще бъдат следващите.

Дебютантът с фланелката на Англия Коул Палмър

Все пак тези аргументи все още не изглеждат като достатъчни, за да бъде облекчено недоволството у феновете. Някои не толкова зрелищни сблъсъци, както и ненужните контузии, определено не помагат. Националните прекъсвания винаги ще бъдат дискусионна тема с множество гледни точки.

Мнението на “Ритнитопъ”: Както можем да предположим, националните паузи носят със себе си позитиви, но и негативи. Според някои повече са негативите. Според други, повече са позитивите, а според трети- всичко си е напълно в реда на нещата.

Все пак е важно да отбележим, че към момента не се е стигнало до вариант, в който всички страни могат да бъдат доволни, но нека бъдем честни – изключително трудно би се стигнало до такъв.

Прочетете още наши материали, свързани с анализи тук:

Източници:

(1)Why regular international breaks are necessary. (2021, November 15). Proven Quality. https://provenquality.com/why-regular-international-breaks-are-necessary/

(2)Author Name. (2023, November 20). Top 10 players picked up injuries in November international break. Khel Now. https://khelnow.com/football/2023-11-world-football-players-picked-up-injuries-november-international-break

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *