Press "Enter" to skip to content

Оставка, но кога?

Преди малко повече от седмица станахме свидетели на кървав протест, но какви са последиците от него?

Обединение на футболната общност

Каквото и да напишем за събитията на 16-ти ноември ще бъде малко. След 18 години търпението на българските фенове се изчерпа и се случи нещо рядко срещано по нашите ширини. Над пет хиляди фенове от всички краища на страната се събраха на протест в София обединени под една обща цел – да свалят настоящото ръководство на БФС. Планът бе той да се случи по мирен начин, като запалянковците на различните отбори бяха разпределени в различни сектори – с цел да не се създава излишно напрежение между враждуващите агитки. Не такова бе мнението на “ръководителите” на футбола у нас. След купища лъжи изказани от тях, както и всевъзможни театри, в крайна сметка последното решение бе евроквалификацията да се състои в столицата, но без фенове по трибуните.

Въпреки това меко казано скандално решение, футболната общност не се отказа. Отново разпределени спрямо клубната си принадлежност феновете очакваха момента да покажат своята “любов” към Борислав Михайлов и компания.

Страстта към играта

Умишлено задържане на магистрала, полицейски произвол и множество арести. Въпреки тях страстта към играта се оказа по-силна. Феновете, които дойдоха от морската ни столица, се наложи да блокират движението по магистрала “Хемус”, за да могат да се включат навреме в протеста. Невинни хора станаха жертви на полицейски произвол, а стотици бяха арестувани несправедливо и необосновано. Разбира се трябва да отчетем и факта, че дори и събрани на едно феновете на “Левски”, ЦСКА, “Ботев”, “Локомотив”, “Спартак” и “Черно море” сториха нещо невиждано до сега – загърбиха различията си в името на една обща кауза.

Поредна проява на наглост

Емоциите от протеста не стихват и до днес. Както може би за жалост сме свикнали, виновни за своеволията на служителите на СДВР – няма, а те прехвърлят топката към феновете. Чрез обвинения за възникнало напрежение между тартори – огромна лъжа. А какво да кажем за Боби и компания? Оставки все още няма, а индикации събитията от предни изпълкоми да се повторят на предстоящия такъв, не са малки. Поредна проява на наглост не липсва. Ето и част от техните изказвания през изминалата седмица:

“Не знам срещу кого се бяха събрали тези хора”

“Огромното напрежение не беше създадено от нас, а от други”

– Емил Костадинов

“Нямам идея как и защо тези фенове са агресивни”

“Работим добре, но хората не го знаят”

– Георги Иванов – Гонзо

“Нека си викат оставка”

“Нека дойдат 20, 30 000 човека, да псуват и да си платят по 100 лева. Нямам нищо против.”

– Йордан Лечков

“Аз имам висок морал”

“Аз съм горд, че спасихме човешки животи”

– Борислав Михайлов

Къде са клубовете?

Логично е да си зададем този въпрос. Едва два професионални клуба се обявиха против ръководството на БФС и поискаха незабавни оставки – “Дунав” (Русе) и ЦСКА. Но къде са другите отбори? Нима те са доволни от развитието на футбола у нас? Или са съпричастни към погрома, който бе извършен върху феновете? Обединението на футболната общност у нас е нещо изключително, но то няма да бъде достатъчно, ако и самите клубове не поискат промяна. Все пак те гласуват при провеждането на Конгрес. И за да може усилията на феновете да не останат невъзнаградени, то те трябва да ги подкрепят.

Мнението на “Ритнитопъ”: Ще завършим тази статия, както и я започнахме – колкото и да се напише за събитията от изминалата седмица ще бъде малко. А ние от екипа на “Ритнитопъ” призоваваме клубовете възможно най-скоро да покажат, че желаят промяната да се случи.

Източници (снимки):

(1) Facebook. (n.d.-a). https://www.facebook.com/OstavkaNaBobiMihaylov

(2) Facebook. (n.d.-b). https://www.facebook.com/Hooligans1312shop

(3) Sportal.bg. (n.d.). Футбол, спорт, спортни новини – Sportal.bg. https://sportal.bg/

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *